Kappaletavarasta kun taloa tehdään, yksi iso osa projektia on materiaalimenekkien laskeminen. Taitaa yleensä kappaletavarasta tehtäessä vastaavamestari laskea menekit, mutta meidän projektissa minä olen ne laskeskellut itse. Tähän mennessä olen laskenut ja tilannut anturamuotit, harkot, laastit, harjateräkset, teräsverkot, sadevesi- ja salojaputket, kaivot sekä ulkopuolen routa- ja runkoeristeet.
Tänään oli työnalla laskea puutavaramenekit, eli runkotolpat, koolauslaudat ulos ja sisälle, ruodepuut, ulkoverhouspaneelit ja räystäslaudat. Niin ja on siellä muutama teräspilarikin kuviin piirrettynä.
Puutavaraa menee karkeasti 6,5-7 km. Puuta menee mm. seuraavia kokoja 48x148, 25x100, 25x50, 22x100, 48x48, 22x125, 28x170 sekä kolmea eri liimapuukokoa 115x360, 90x225 ja 140x140. Onneksi näitä ei sentäs tarvitse laskea ihan metrin tarkuudella, sen verran laskennassa oikaisin :). Mutta nyt pääsee näistäkin kyselemään hintoja, kohtahan näitäkin pitää jo alkaa tilailemaan.
Rungossa käytetyn puutavaran kanssa pitää olla tarkanna, sillä rakennusvalvonta vaatii puutavaralle CE-merkkiä. Rungoissa pitää käyttää myös virallista mitallistettua ja lujuuslaijteltua puutavaraa. Jonkin verran markkinoilla on puutavaraa, joka teorissa on sellaista jota voisi käyttää, mutta sillä ei ole virallisia dokumentteja. Olkaahan tarkkana, jos erityisen edullista puutavaraa on saatavilla!
Julkisivu, näistä mm. laskeskelin ulkoverhouksen menekkiä. |
Rakennesuunnittelijalta saatujen kattotuolikuvien perusteella olen pystynyt kyselemään jo alustavia tarjouksia tehtailta. Alustavat tarjoukset olen jo saanut myös kattopelleistä, kattoturvatuotteista sekä ränneistä. Pelleille ei montaa toimittajavaihtoehtoa ollutkaan, koska meidän pitkä lape on n.18m. Kirjoitellaan katosta tarkemmin omassa julkaisussaan, kunhan siellä asti ollaan.
Tässä kuvassa näkyy kattotuolien paikat. Kattotuoleja on kuutta erilaista. Kuvassa näkyy myös runkotolpat josta niiden kappalemäärä oli helppo laskea. |
Puutavaran laskennassa pitää muuten miettiä myös se, minkä pituista tavaraa tilaa, jotta hukka olisi mahdollisimman pieni. Siinäkin on oma miettimisensä, että mihin kohti niitä sahauksesta jääviä kalikoita saisi hyödynnettyä. Väkisinhän tuota hukkaa aina tulee, mutta eiköhän niille jotakin keksitä, jos ei niitä seinälle saa. Rakennellaan vaikka leikkimökki :).
//Mika
Hei! Täällä toinen rakentaja,mielenkiinnolla seurailen projektianne ja pähkäilen jaksaisinko itsekin jatkaa pari vuotta kuolleena ollutta blogiani :D onhan se aikaa vievää puuhaa...Me otettiin runko precut-tavarana Pohrilta eli kaikki tuli valmiiksi leikattuna.Säästi aikaa ja vaivaa melkoisesti :)Tsemppiä tuohon pohja vaiheeseen!
VastaaPoistaTervetuloa mukaan seuraamaan! Ja kiitos tsempistä, sitä kyllä aina tarvitaan! :)
VastaaPoistaMikalta hoituu töiden kautta saadulla tietotaidolla nuo laskentahommat onneksi aika näppärästi. Ei kyllä tosin edes selvitetty, mitä olisi maksanut jos olisi ottanut precutina. Olisihan se ollut aika helppoa. :D
Kävin kurkkaamassa sinun blogisi ja kannustan kyllä jatkamaan ihanan tunnelmallista blogiasi! Minä ainakin seuraisin mielelläni. :)
Anni-Maaria
Teidän projekti on varmasti jo onnellisesti saatu päätökseen tässä vaiheessa. Mielenkiintoinen kirjoitus kyllä materiaalilaskennan osalta. Kaverini osti tontin Sipoosta ja ajatus hänellä on rakentaa kappaletavarasta puutalo. Täytyy linkittää tämä kirjoitus hänelle mielenkiinnosta. Kuljetuspalveluita hän on jo myös etsinyt ja taisi yhden yrityksen kanssa tehdä sopimuksen alustavasti kappaletavaran toimitukselle joten yksi asia jo ainakin hoidettu. En tiedä onko tätä ennen hän jo laskelmat siis tehnyt tarvittavalle puutavaralle. Luulisin, että ainakin suurin piirtein olisi laskelmoinut.
VastaaPoistaOliko teillä käytössä jokin kuljetuspalvelu tuohon kappaletavaran kuljetukseen? Meillä olisi nimittäin yritys etsinnässä. Rakentaminen ei vielä ala, mutta kovasti on jo suunnittelut meneillään. Täytyisi hieman selvitellä näitä asioita, varmasti myös kysellä hieman hinnoista. Mukava oli lukea! https://www.jt-pajunen.fi/kuljetuspalvelu
VastaaPoistaKiitos vinkistä liian halvan puutavaran suhteen. Eiköhän se kannata mennä ihan säännösten mukaan etenkin kun puhutaan tavarasta, josta tehdään kantavat rakenteet. Millä menetelmällä materiaalilaskentaa tehtiin? Määrälaskentaohjelmalla? Kiitos kaikista vinkeistä, itsellä olisi jäänyt yksi jos toinenkin asia huomiotta. https://mmpro.fi/tuotetiedot
VastaaPoista