tiistai 3. lokakuuta 2017

Lattiamateriaalien plussat ja miinukset

Aika alkuvaiheessa oli jo selvää, että meille tulee vinyyli- tai vinyylikorkkilattia. Miksi näin, siitä pohdintaa alla. Käyn yleisesti läpi lattiamateriaalit joita itse mietimme ja joista itsellä on kokemusta. Pohdinta perustuu omiin kokemuksiin ja mielipiteisiin.


Parketti:
+ luonnonmateriaali
+ ekologinen
+ aito
+ laaja mallisto
+ kohtuu helppo asentaa, pontti
- vanhanaikainen
- huono kulutuksen kesto
- ei kovin kestävä lapsi-/eläinperheissä


Lähde: talotuote.fi


Parketteja on toki monenlaisia, niin puulaadultaan, ulkonäöltään kuin käsittelyiltään. Meillä oli edellisessä asunnossa parketti ja siinä pystyimme toteamaan, että ei ole meille sopiva materiaali.


Laminaatti:
+ edullinen
+ kestävä
+ laaja mallisto
+ helppo ja nopea asentaa, pontti
- kova ja kopiseva
- kylmä jalalle
- löytyy myös ei-niin-kestäviä-malleja
- ei suositella eläinperheisiin liukkauden vuoksi


Lähde: k-rauta.fiLaminaatteja meillä on ollut kahdessa ensimmäisessä asunnossa. Molemmista voi todeta sen, että laminaatti on kova, kopiseva ja kylmä jalalle. Molemmissa oli ongelmia koiran kanssa, ei tahtoneet tassut oikein pitää liukkaalla laminaatilla.


Laatta:
+ kestävä
+ mahdollista tehdä hyvinkin tyylikkäitä kokonaisuuksia
+ laaja mallisto
- kova
- kylmä
- arvokas m2-hinta asennettuna
- työläs uusia

Kuva edellisen talon keittiöstä raksa-ajalta

Laattaa käytimme edellisessä talossamme (eteisessä, käytävässä, keittiössä, takkahuoneessa, kodinhoitohuoneessa, kylpyhuoneessa ja vessoissa) ja käytämme sitä myös tulevassa. Eteinen ja takkahuone ovat paikkoja joissa kuljetaan märillä kengillä tai jaloilla, joten kosteuden kesto vaaditaan, varsinkin lapsiperheessä. 


Vinyyli:
+ kulutuksen kesto
+ kestää vesiroiskeita
+ lämmin jalalle, jalkatuntuma
+ helppo ja nopea asentaa, pontti
+ ei kopise
+ laaja mallisto
+ järkevän hintainen suhteessa elinkaareen
- saattaa olla hieman "muovisen" näköinen

1. pu-vahvistettu pinta 
2. läpinäkyvä kulutuspinta
3. kuviopaperi 
4. 0,5mm joustava kerros
5. 3,2mm vedenkestävä Hydrorunkolevy
6. 1,4mm kosteuden- ja painaumankestävä askeläänieriste
Lähde: karitma.fi


Vinyyli on tullut rytinällä haastamaan laminaatin yleisimpänä lattiamateriaalina. Vinyylin vahvuuksia ovat laminaattiin nähden parempi kosteuden ja kulutuksen kesto, sekä jalkatuntuma. Vinyyli on hyvä vaihtoehto myös lapsi- ja eläinperheisiin, koska se kestää kosteutta ja kulumista hyvin. Vinyyleistä kannattaa muistaa kysyä myyjältä, että onhan tuote päästövapaa! Vinyyli on ollut meillä toinen vaihtoehdoista.


Vinyylikorkki:
+ todella kestävä ja pitkäikäinen
+ kestää hyvin vesiroiskeita
+ lämmin jalalle, jalkatuntuma
+ nopea asentaa, pontti
+ ei kopise
+ laaja mallisto
- hinta, melko arvokasta
- jotkin mallit "muovisen" näköisiä

1. pu-vahvistettu pinta 
2. kuviopaperi 
3. 6,0/6,8mm tiivis, kosteussuojattu hdf runko 
4. 1,0/1,2mm vastavetopuristettu korkki. 
Lähde: karitma.fi


Vinyylikorkki on "jalostetumpi" vaihtoehto vinyylille. Vinyylikorkissa on vinyyliin nähden pintakerroksen alla korkki (tätä ei ole kaikissa malleissa) sen alla paksumpi runko kuin vinyylissä, yleensä hdf:ää ja tämän alla toinen korkkikerros. Alin korkkikerros estää kopinan, eli tekee askeläänivaimennuksen ja ylin korkki (jos sellainen on) tuo hieman enemmän pehmeyttä jalalle. Tuon ylimmän korkkikerroksen hyötyä on hieman hankala perustella, siitä ja sen varsinaisesta paremmuudesta vs. sellaiset missä sitä ei ole, ei minulla ole tietoa. Hyvin monet lattiavalmistajat valmistavat vinyylikorkit nimenomaan ilman tuota ylintä korkkikerrosta.

Vinyyleissä erot toistensa välillä muodostuvat toki mallistoista, mutta myös teknisistä ominaisuuksista. Suurimmat tekniset erot tuotteiden välillä tulevatkin kulutuspinnan paksuudesta ja kestosta, ponttityypistä sekä tuotteen valmistamiseen käytetyistä materiaaleista. Valmistajat pyrkivät tekemään kalleimmista mallistoista mahdollisimman hyvännäköisiä, jotta asiakasta ohjattaisiin tuotteen ulkonäön, ei hinnan, perusteella. Tiedätte varmaan, että yllättäen se parhaimman näköinen ja itselle mieluisa onkin, yllätys yllätys, arvokkammaista päästä mallistoa :). Edullisimmat tuotteet näyttävät edullisilta, ihan tarkoituksella!

Mutta niin, vinyylikorkki on siis meille tällä hetkellä se ykkösvaihtoehto. Pääsyynä on se, että kun on kyse passiivitalosta ei talon lämmitystä pitäisi tarvita käyttää kuin aivan kylmimmillä keleillä. Tämän seurauksena, lattian pitää tuntua mahdollisimman mukavalta ja lämpimältä jalan alla. Anni oli jutellut eri lattiamateriaaleista myös Karitman edustajan kanssa. Edustaja Jukka Karhunen oli kertonut, että parketilla, laminaatilla ja vinyylillä on sama lattialämpötila. Laminaatti ja parketti kuitenkin "imevät" lämmön paljaasta jalasta itseensä, jolloin lattia saattaa tuntua viileältä. Vinyylin kanssa vastaavaa ei tapahdu, joten sen vuoksi se tuntuu materiaalina jalalle lämpimämmältä.

Siispä näihin kriteereihin nojaten, vinyylikorkki on paras vaihtoehto meille! Sillä saadaan kaunis, lämmin, kestävä ja mukavan tuntuinen lattia.

Tässä yksi vahva vaihtoehto meidän lattiaan (Lektarin Corkart CP736)


Betoni ja mikrosementti lattiat ovat minulle vieraita. En ole päässyt kokeilemaan niitä livenä. Voisin kuitenkin kuvitella, että vaikka niillä saa tehtyä tyylikästä pintaa niin normaalissa kotikäytössä, paljain jaloin kulkiessa ja lattialla lasten kanssa leikkiessä ne eivät kuitenkaan ole se mukavin vaihtoehto. Edellissä talossa laitoimme laattaa myös keittiöön, mutta käytössä huomasin, että laattalattialla seisominen teki jalat ja selän kipeiksi ruokaa tehdessä. Nämä ovat myös niitä kuuluisia makuasioita, mutta itse ainakin mieluummin tepastelen pehmeämmällä ja lämpimän tuntuisella lattialla. Onko kukaan valinnut jompaa kumpaa näistä vaihtoehdoista valmiin lattiapinnan "tuntuman" vuoksi vai pelkän ulkonäön?


Onhan olemassa vaihtoehtoina myös muovimatto- , ns. kokolattiamatto- , korkki- ja massiivipuulattiatkin. Mikään näistä ei meillä ollut vaihtoehtona tässä projektissa. Kaikissa näissäkin on varmasti ne omat hyvät ja huonot puolensa.


Kiinnostaisi kuulla lukijoilta kokemuksia ja mielipiteitä näistä plussista ja miinuksista. Mikä on suosikkisi ja miksi?

//Mika

7 kommenttia:

 1. Meille tulee isoa laattaa ja parkettia, ja blogissa kirjoittelinkin valintaperusteista. Vinyylikorkki ihastutti itseä kovasti pehmeyden ja kestävyyden vuoksi, mutta mies ei siitä innostunut, ilmeisesti tuon vinyyliosion vuoksi. Jos ette ole vielä valintaa tehneet, tsekatkaa vielä Wicanderin valikoimakin, hienoja kuoseja ja yhteensopivia "greigen" laatan kanssa, eikös teillekin sitä värimaailmaa ollut tulossa.

  Itseä parketissa ja vinyylikorkissa mietityttää kuitenkin yhteensopivuus lattialämmityksen kanssa. Vinyylikorkilla raja-arvot ovat vielä matalammat kuin parketilla eli 20-22 astetta saisi olla lattian pintalämpötila mattoja pidettäessä, parketilla vähän enemmän valmistajien mukaan.
  Parkettia tuleekin vain makuuhuoneisiin joissa pidetään sitten lämmitys matalampana. Lämmityksen suunnittelijalle pitikin ilmoittaa erikseen nuo materiaalit vielä, että saivat suunniteltua kaapelivedot ja tehot yms. sen mukaisesti.
  Kai sitä silti konttaillaan mittailemassa pintalämpöjä ja säädellään termostaatteja ensimmäisenä talvena....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Meillä tulee alapohjaeristeet olemaan sellaiset, että käytännössä lattialämmitystä ei tarvitse pitää päällä kuin aivan kylmimpinä päivinä, toivottavasti ei silloinkaan paljoa. Meillä kun pääasiallisen lämmityksen hoitaa tuo passiivinen maalämpö ilmanvaihdon kautta. Ja nimenomaan sen takia olemme päätymässä vinyylikorkkiin, jotta se olisi jalan alla lämpimän tuntuinen ja ei olisi tarvetta lämmittää lattiaa sen takia, että varpaita palelee :).
   Mitä tulee tuohon pintalämpötilaan, en ole kuullutkaan että noin alhainen pintalämpötila olisi suositus. Tässä vielä suora lainaus lektarin sivuilta heidän tuotteiden asennuksesta: "Corkart –vinyylikorkki voidaan asentaa sekä vesikiertoisen että sähkölämmitysjärjestelmän päälle. Sähkölämmitysjärjestelmässä tulee olla termostaatti joka takaa ettei lattian pintalämpötila nouse mistään kohdasta yli 27 C."
   Eli käytännössä ei lattian pintalämpötila ikinä nouse noin kuumaksi normaalissa, oikein mitoitetussa ja termostaateilla ohjatuissa taloissa.
   Wicandersinkin mallistoa on selattu, minulla on vaan työni puolesta hyvät suhteet tuonne Lektarin ja Karitman tuotteisiin :). Onneksi siis wicandersilta ei ole löytynyt sitä "must" kuosia :)

   Meillä taisteltiin edellisessä asunnossa parketin kanssa kun tahtoi nitistä ja natista. Meillä oli valkovahattu saarni ja siinä näkyi aivan kaikki kolhut ja naarmut. Ja kyllä se tuntui myös hieman viileältä jalan alla kun lattialämmitystä ei ollut.

   //Mika

   Poista
  2. Tuolta Wicanderin englanninkielisiltä kotisivuilta löysin tiedon heidän suosittelemasta ylimmästä pintalämpötilasta ja yhtä (vain) lattialämmitysjärjestelmän toimittajaa sitten haastattelin pintalämmöistä. Paikallinen myyjäliike ei kyllä nähnyt ongelmaa. Mutta teilläpä ei tosiaan tule haasteita tosiaan tuon lämmitysjärjestelmänne puolesta, meillä kylläkin sitten voi olla tarkkailtavaa, kun lattialämmitys on se päälämmitystapa.

   Se on totta, että parketissa näkyy kolhut ja naarmut, meilläkin on ollut kaksi erilaista tummaa parkettia aiemmin ja kevätaurinko on paljastanut aina järkytyksen...ei siis yhtään sopiva materiaali lapsi-ja koiraperheeseen mutta aina (taaskaan) ei näitä asioita järjellä päätetä :)

   Poista
 2. Hei,
  Olen kuullut vinyylikorkista tutulta että myös siihen on tullut muutaman kuukauden käytöllä jälkiä lapsiperheessä ja vinyylikorkki oli kalleimamsta päästä jos oikein käsitin. Täällä siis mietitään haluanko mitä materiaalia haluan lattiaan kun en ole löytänyt sävyltä sopivaa tai tarpeeksi aidon puun näköistä materiaalia vinyylistä tai vinyylikorkista vaikka eri paikoista olen katsellut. Olisi kiva kuulla muiden käyttökokemuksia vinyylikorkista.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Pahoittelut, että kommenttiin vastaaminen on jäänyt.

  Me ollaan oltu todella tyytyväisiä vinyylikorkkiin. On tosiaan hinnaltaan siellä kalliimmassa päässä, mutta meidän käytössä on kestänyt erinomaisesti. Meillä kaksi vauhdikasta poikaa ja yksi koira, joten lattia on kyllä kovalla kulutuksella. Meiltä siis vahva suositus vinyylikorkille niin keston kuin käyttömukavuudenkin perusteella (on jalalle todella lämmin, ei tunnu kylmältä)!

  Anni-Maaria

  VastaaPoista
 4. Hei. Monikakku päältä kaunis jne.. meille vaihdettiin winyylikorkki vanhan koivuparketin tilalle ja enpä voi kehua tässätapauksessa tuotetta mitenkään ylistävän hyväksi. Pinta on kestävää kyllä mutta kutistuminen on yllättänyt pahasti pituus suunnassa. Asiaa tiedusteltaessa maahantuojalta tuli kyllä täysilaidallinen niskaan. Eli jos käytätte huonekaluja niin varautukaa ja etenkin kiintoasennettuja??. Jätän teille lukijat pienen miettimisenpaikan tätä lukiessanne. Eli lattia toimii hyvin avotilassa ilman painaviahuonekaluja ja ilmankosteus olisi oltava koko ajan ihanteellinen joka meillä täällä Suomen leveysasteilla onkin tasainen ympäri vuoden. Ellet kaikkia näitä voi ottaa huomioon niin harkitse kuitenkin aitoa puuta. Eikä winyylikorkki ole yhtään sen lämpöisempi kuin yleisesti luullaan. Ja takuuasioita voi jokainen kokeilla kohdaltaa.
  Pahvi on pahvia ja puu on puuta

  VastaaPoista
 5. Näitä vaihtoehtoja on aina paljon, ja ainakin meillä oli aikoinaan vaikea valinta. Meillä myös remontoitiin kaupan tilat, ja sinne tuli mosaiikkibetonipintaa melko paljon. Niihin pitäisikin nyt hionta pian tehdä näin monen vuoden jälkeen. Itse tuota pintaa tahdoin meidän kotiinkin, mutta päädyimme toiseen materiaaliin.

  VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...