keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Lamelliverhot: asennus- ja käyttökokemuksia

Hyvin varhaisessa vaiheessa taloa suunniteltaessa päätimme, että meidän keittiö-olohuoneeseen tulee isot kiinteät ikkunat. Passiivitalon rakentaminen asettaa omat raaminsa talon sijoittelulle suhteessa ilmansuuntiin. Halusimme isot ikkunat, jotta saamme valoa. Toisaalta, ikkunat eivät voineet olla etelään päin, ettei aurinko paahda sisätiloihin. Talon pohjaratkaisu on osoittautunut erittäin toimivaksi, samoin ikkunoiden asemointi ja koko.

Kiinteiden ikkunoiden verhoratkaisuja pohdin vajaa vuosi sitten. Selvittelin pitkään eri vaihtoehtoja ja koko ajan visioni lamelliverhoista vahvistui. Lähetin tarjouspyyntöjä useampaankin paikkaan. Päädyimme lopulta tilaamaan sekä lamelliverhot että pimentävät rullaverhot Apollo Kaihtimilta. Syitä valintaan oli monia. Ensinnäkin saimme nopean vastauksen tarjouspyyntöön, tarjouspyynnön tekijä oli käynyt tutustumassa blogiimme ja osasi sen perusteella tarjota juuri meille sopivia tuotteita heidän valikoimistaan, hinta oli kilpailukykyinen ja yksi tärkeimmistä: saimme koko ajan erittäin toimivaa asiakaspalvelua yhdeltä ja samalta henkilöltä.

Kirsikkana kakun päällä oli se, että Apollo kaihtimet valmistetaan mittatilaustyönä "naapuripitäjässä" Iisalmessa. Tuotteilla on 5 vuoden takuu ja 10 vuoden varaosatakuu. Lisäksi tuotteilla on Avainlippu-merkki.
Yhteyshenkilömme Hentelän Mirja laittoi meille postissa mallipaloja. Tässä vaiheessa emme olleet vielä päättäneet toimittajaa. Meillä kävi myös toisen firman edustaja, mutta heidän valikoimissaan olevat lamelliverhot olivat hyvin erityyppisiä ja sävyvaihtoehtoja oli rajatumpi määrä. Mirjan lähettämien mallipalojen perusteella oli helppo päättää sopiva sävy. Päädyimme malliin Basic AA Domino, värinä Valkoinen 7-001. Tuo meidän valitsema kangas on ihan peruskuosi, sillä halusimme pelkistetyn kankaan. Kangas on läpikuultava, joten valo pääsee mukavasti läpi. Toisaalta se on kuitenkin peittävä, joten lammellit toimivat erittäin hyvänä näkösuojana.
Meidän rakennusaikataulu oli aika tiukka, sillä muutto alkoi kiiltää silmissä ja tehtävää oli paljon. Niinpä päätimme panostaa rahallisesti siihen, että otamme ammattilaisen asentamaan meille lamelliverhojen kiskot. Päätimme ottaa myös pimentävät rullaverhot samasta paikasta. Muutamiin edellisiin asuntoihin on ostettu verhoja vähän sieltä ja täältä. Usein ne ovat olleet aika rimpuloita, vaikka olevinaan ihan laadukkaita ollaankin ostettu. 

Apollo Kaihtimilta saapui Veli-Matti mittakäynnille ja yksissä tuumin mietimme ammattilaisen kanssa meille parhaat mekanismit paikan päällä. Veli-Matti otti mitat sekä lamelliverhoja että rullaverhoja varten. Päädyimme lamelliverhojen osalta siihen, että verhot aukeavat molemmille sivuille. Näin ollen ikkunan keskelle voi tehdä lapsille ja koiralle kurkisteluaukon. Verhojen ollessa täysin auki asettuvat ne tasaisesti ikkunan molempiin reunoihin. Verhot voi tilata verkkokaupasta suoraan myös itse, mutta me halusimme pelata varman päälle ja pyytää ammattilaisen mittakäynnille.


Lamelliverhojen asentaminen

Sovittuna ajankohtana Veli-Matti kävi asentamassa lamelliverhojen kiskot ja narujen turvakiinnikkeet sekä pimentävät rullaverhot. Kaihdinten lapsiturvallisuudesta voit lukea lisää täältä.

Minulle jäi näprättäväksi paikoilleen lamellit, alapainot ja vitjat. Lamellien asennus oli helppoa ja nopeaa. Tuotteet oli pakattu hyvin ja merkitty selkeästi. Meillä tuli lamelliverhot kolmeen erikokoiseen ikkunaan ja jokaisen ikkunan lamellit oli pakattu erikseen. Mukana oli myös muutamia varalamelleja, mikäli jossain vaiheessa tulee tave vaihtaa yksittäisiä lamelleja. Osa lamelleista on muuten konepestäviä! Noiden meidän lamellien pesukoneen kestävyyttä en ole vielä selvittänyt. Verhoja on helppo puhdistaa myös ihan rätillä. Pöly ei juurikaan tartu lamellin pintaan, joten tästä ratkaisusta ei onneksi tule yhtä lisähommaa siivouslistalle kovinkaan usein. 

Yhden ison 200x230 ikkunan lamellien asentamiseen meni kaiken kaikkiaan n.15 minuuttia. Tämä sisälsi siis lamellien, alapainojen sekä vitjan paikoilleen laittamisen. Tuskin kiskojenkaan paikoilleen laittaminen kovin rakettitiedettä on, mutta meidän aikataulussa oli iso helpotus, että meille ne kävi asentamassa ammattilainen.

Hyvin pakatut, selkeästi merkityt tuotteet.

Lamelli napsautetaan paikoilleen kiskossa olevaan pidikkeeseen.Alapainot paikoillaan, vitjan kiinnitys alkamassa.Vitja asennettuna paikoilleen.


Viimeinenkin ikkuna sai verhot. Vielä listoitus ja työ-/vierashuonekin on valmis!


Käyttökokemuksia


Olemme olleet valintaamme todella tyytyväisiä. Talomme on valoisa, mutta samalla saamme toivottua näkösuojaa. Nyt keväällä kun valoa on enemmän on meillä myös verhot olleet useammin auki, sillä valoisan aikaan ei sisältä ulos näy, vaikka verhot olisivatkin auki. Mekanismi on helppokäyttöinen ja lasten kanssa on tehty säännöt selviksi: verhoihin ei kosketa. Olohuoneessa olisimme nyt muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen laittaneet säätimen toiselle puolelle. Tämä ei sinänsä harmita, sillä kyseessä on vain parin askeleen matka. Sisustaminen on vielä kesken, joten huonekalutkin luultavasti vaihtuvat jossain vaiheessa tai ainakin vaihtavat paikkaa. Kiskot on myös mahdollista vaihtaa päikseen, joten jos alkaa oikein kovasti asia vaivaamaan niin ei muuta kuin paikat vaihtoon.Alla video, jossa näkyy miten mekanismit toimivat. Hieman tökkii tuo säätäminen, kun toisella kädellä kuvaa ja toisella säätää verhoja. Arjessa käyttö on huomattavasti sujuvampaa. :)Eteisen ikkunassa on hyvä kurkistusaukko Taavi-koiralle, joka näkee ikkunasta milloin kotiväki palaa töistä kotiin.

Myös pimennysverhoihin olemme olleet todella tyytyväisiä. Mekanismit ovat hyvät ja jämäkät ja kangas rullaa sujuvasti. Valon määrän lisääntyessä näistä onkin koko ajan enemmän ja enemmän iloa. 
Meidän kokemuksemme yhteistyöstä Apollo Kaihtimien kanssa oli kaikin puolin oikein sujuva. Olemme olleet myös tuotteisiin todella tyytyväisiä. Mikäli kiinnostuit ja verho- /kaihdinasiat ovat ajankohtaisia, käy katsomassa Apollo Kaihtimien nettisivut. Heidän laajasta tuotevalikoimastaan löytyy varmasti katseenkestävä vaihtoehto ikkunaan kuin ikkunaan.

// Anni-Maaria


Blogiyhteistyö Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...