perjantai 1. helmikuuta 2019

Tehosteseinä Siparilan Vire-paneelista

Yksi ehdottomista "must have"-asioista taloprojektissamme oli tehosteseinä Siparilan Vire-paneelista. Ihastuimme siihen Mikkelin Asuntomessuilla, jossa sitä oli käytetty runsaasti Kannustalon Harmaja Saimaa-kohteessa. Vire-paneeli kulki alusta alkaen mukana meidän sisustussuunnittelussa ns. punaisena lankana. Siihen mallattiin maalisävyjä ja lattiamateriaaleja. Kohta neljän kuukauden asumisen jälkeen paneeliseinä jaksaa edelleen ihastuttaa ja ilostuttaa meitä päivittäin.






Vire-paneeli on Ristomatti Ratian Siparilalle suunnittelema kolmiulotteinen sisustuspaneeli. Meille tullut kuultava hiekka on materiaalina erikoismäntyä, joka on valmiiksi tehdaskäsitelty kuultavaksi. Paneelia saa myös muilla sävyillä sekä käsittelemättömänä, jolloin sen voi käsitellä itse haluamallaan sävyllä.


Kuva www.siparila.fi


Paneelin asennus itsessään oli todella helppo ja nopea homma. Meillä kävi hyvä tuuri ja saimme tilattua paneelit meille juuri sopivan mittaisena (3,2m). Hukkaa ei tullut kuin alle 10cm/lauta ja tämän vuoksi myöskään jatkoksia ei tarvinnut tehdä. Jatkonkin teko kyllä onnistuu ja siihen löytyy Siparilan sivuilta hyvät asennusohjeet.

Kun kyseessä on vaaka-asennus ja piilokiinnitys, aloitetaan asennus alimmasta laudasta. Ensimmäistä paneelia asennettaessa pitää pitää huoli, että se on suorassa. Jos lähtö on vino, kertaantuu se ylöspäin mentäessä nopeasti ja myöhemmin suoruuden korjaaminen näkyy rakona paneleiden välissä. Piilokiinnityksessä pystytään aina ampumaan naula urospontiin, joka jää naaraspontin taakse piiloon. Asennuksessa on tärkeää painaa pontit tiukasti toisiinsa kiinni, jotta mahdollinen kuivuminen ei tuo esiin urospontin naulakiinnitystä. Meillä ei onneksi elämistä ole oikeastaan ollenkaan ollut, sillä pidimme paneelinippua useamman viikon talossa sisällä ennen asennusta. Oikeastaan kaikessa puumateriaalin asennuksessa olisi tärkeää pitää tuotteet tarpeeksi kauan avaamattomassa paketissa asennettavassa tilassa, jotta puun ja rakennuksen kosteudet tasaantuvat ja vältytään isoilta elämisiltä.

Paneeleja on myyntierässään tietty kappalemäärä ja hieman jännitti tilata paneelit, koska hukkaa meillä ei laskennallisesti ollut kuin 1 paneeli. Asennus sujui onneksi hyvin ja paneelit olivat hyvälaatuisia, joten tuo 1 paneeli riitti kuin riittikin hukaksi :).

Paneelinippujen annettiin olla raksalla paketissa kolmisen viikkoa ennen asennusta.


Testattiin irtolaudalle kuinka asennus tulisi tehdä ja miten hyvin pontti peittää naulasjäljet. Hyvin peitti!
Siparilan nettisivuilta löytyy todella hyvät asennusohjeet paneelille. Suosittelen lukemaan läpi ennen asennusta. Kuvasta poiketen, meillä asennettiin paneelit niin, että jalkalistaa ei tarvinnut. Kuva Vire-paneelin asennusohjeesta www.siparila.fi


Asennusohjeissa suositeltava koolausväli on 400mm. Meillä se on 600mm.

Seinän päälle tulee myös epäsuoravalo, joka toteutetaan led-nauhalla.

Katon alaslaskussa otettiin huomioon tuo epäsuoran valon vaatima asennustila, eli lippa. 
Kuvassa se näkyy levytettynä.

Panelointi aloitettiin niin alhaalta, että paneelin alle mahtui juuri vinyylikorkki. Tällöin rako saatiin niin nätiksi, että siihen ei tarvittu ollenkaan jalkalistaa. Itse asennus sujui niin ripeästi, että ei valitettavasti muistettu ottaa yhtään kuvaa itse asennuksesta :). 

Vire-paneeli tuli meille "paraatipaikalle". Seinä on ensimmäinen näkyvä seinä, kun tullaan sisään eteiseen.

Näkymä ulko-ovelta




Näkymä keittiöstä päin.






Kun asennuksen tekee huolella, lopputulos kyllä palkitsee. Useimmat vieraat, jotka meillä ensimmäistä kertaa käyvät, kommentoivat ja ihailevat ensimmäisenä Vire-seinää. Paneelin vieressä oleva Pasila-valo tuo vielä hienosti paneelin 3D-efektiä esiin.

Paneelien väliin jäävä rako on nähtävissä alaviistosta katsottaessa, mutta se on äärimmäisen pieni eikä millään tapaa häiritsevä. 
Kuvassa näkyy myös epäsuoran valon lippa. Valoa itsessään ei ole vielä asennettu.


Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen ja siihen, että pidimme tästä visioista kiinni.

Vire-paneeli on saavuttanut suosiota ainakin rakentajien keskuudessa ja sitä on viime aikoina käytetty runsaasti osana sisustusta. Mikäli haaveilet Vire-paneelista voit käydä fiilistelemässä tai ideavarkaissa myös A&A: Talo haaveissa-, Suvisvilla- ja Willa Guggula-blogeissa. Myös Instagramista löytyy ideoita ja inspiraatiota #siparilavire.


// Mika ja Anni-Maaria


Blogiyhteistyö Siparila Oy:n kanssa

4 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä hieno paneeli ja itselläkin suunnitelmissa johonkin tilaan. Toimiikohan miten hyvin kapeahkossa käytävässä...

    VastaaPoista
  2. Moikka Jii!

    Joko olette löytäneet paneelille paikan? Meillä on tuo paneeli osittain kapean käytävän kohdalla ja ihan hyvin toimii. Toki riippuu varmaan muista materiaaleista ja pinnoista sekä valaistuksesta, mutta uskoisin, että paneelilla saa kivaa tunnelmaa tilaan kuin tilaan. :)

    Anni-Maaria

    VastaaPoista
  3. Pölyttyykö paneelit käytössä miten? Mietimme tällaista ratkaisua kahteen tehosteseinään niin että laittaisimme paneelit pystysuunassa.

    VastaaPoista
  4. Nämä kaikenlaiset normaalit sekä erikosipaneelit tuovat mukavaa ilmettä sisätiloihin. Minullakin olisi haaveena jonkinlaiset paneelit. Täytyy alkaa kohta katsomaan vaihtoehtoja, alkaa rakentaminen olla siinä vaiheessa.

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...