tiistai 6. helmikuuta 2018

Kylpyhuone- ja saunasuunnitelmien parhaat palat

Kävimme toissa viikolla Pohjois-Savon opistolla, missä sisustussuunnittelulinjan opiskelijat esittelivät meille laatimiaan suunntelmiaan. Oli ihana nähdä miten paljon opiskelijat olivat nähneet vaivaa suunnitelmien eteen! Opiskelijat olivat käyneet eri liikkeissä tutustumassa valikoimiin ja tuoneet meille malleja nähtäväksi suunnitelmissaan olevista laattamalleista.

Ensimmäisen kerran kävin opistolla joulukuussa kertomassa meidän projektistamme sekä antamassa vähän suuntia suunnittelun suhteen. Tarkemmin ensimmäisestä vierailusta voit lukea tästä: Yhteistyö sisustussuunnittelulinjan opiskelijoiden kanssa.

Opiskelijoiden tarkoituksena oli siis harjoitella mallinnusohjelman käyttöä sekä perehtyä eri laattavaihtoehtoihin ja muihin kylpyhuoneen ja saunan materiaaleihin. Saimme yhteensä kuusi suunnitelmaa, joista kootusti esittelen meidän mielestä parhaat palat. Varoitus: aikamoinen kuvapläjäys tulossa! :D


SAUNA

Saunat on pakko esitellä kaikki! Kaikissa suunnitelmissa oli saunoissa kivoja ideoita. Kiukaan paikka on meillä edelleen hieman kysymysmerkki. Alun perin suunniteltiin se tuohon vasempaan etureunaan, mutta toinen vaihtoehto olisi laittaa se taakse keskelle.


Erityisesti meitä miellyttää leveät lauteet, toisaalta itse olen haaveillut kalanruotokuvioista, jonka saisi esimerkiksi yllä olevan kuvan mukaisiin lauteisiin. Kyseinen suunnittelija olikin piirtänyt meille käsin mallinnuksen myös siitä. Tässä mallissa on hauskasti leveämpi laude tuolla toisessa reunassa esim. lasten ammeleikkejä tai aikuisten loikoilua varten.


PESUHUONE

Pesuhuoneeseen oli ehdotettu materiaaleiksi sekä laattaa että mikrosementtiä. Suihkuista löytyi vaihtoehdoiksi sadesuihkua sekä perinteisempää käsisuihkua. Edelleen meillä on mietinnässä kumpi olisi parempi. Sadesuihkut ovat kiistattomasti tyylikkäämmän näköisiä, mutta niissä mietityttää suurempi vedenkulutus. Toki onhan sadesuihkuissa se käsisuihku jota voi käyttää, mutta onko sitten hölmöä maksaa enemmän tyylikkäämmästä suihkusta jos sitä ei käytä.. :D

Olemme paljon pohtineet millaisen hyllyn tekisimme suihkuseinälle. Oli hienoa, että opiskelijat olivat valinneet erilaisia vaihtoehtoja, joten pääsimme näkemään miltä eri vaihtoehdot käytännössä näyttäisivät.


Oma suosikkini on tuo kahdessa alimmassa kuvassa oleva neliosainen hyllykkö.  Vaatii ehkä hieman enemmän näpräämistä tekovaiheessa, mutta tuohon saisi jokaiselle perheenjäsenelle oman hyllyn. Ja kyllä tuollaisen hyllykön vierellä nuo sadesuihkut näyttävät aika hyvältä, joten voi olla, että valinta kohdistuu niihin.

Pintamateriaaleissa oli ihan hyviä vaihtoehtoja sekä laatoissa, että mikrosementeissä. Ei kuitenkaan ehkä mitään sellaista sykähdyttävää, josta olisi tullut tunne, että tuo on ehdottomasti saatava. Monet materiaalivalinnat olivat aika harmahtavia, mikä varmaan olisi hyvä ja ajaton yhdistelmä tuon paneeliseinän kanssa. Toisaalta kaipaisin ehkä jotain hieman lämpimämpää, enemmän rusehtavaan taittuvaa sävyä. Täytyy käydä vielä katselemassa noita vaihtoehtoja livenä sekä samalla katsoa muukin tarjonta.


WC

Wc on tilana aika kapea. Sen vuoksi siirsimme valuvaiheessa seinän viereen tulevaa lattiakaivoa  100mm kylpyhuoneeseen päin, jotta seinää voi siirtää sen saman verran. Kapeassa tilassa allaskaappi ja allas eivät voi olla kovin syviä. Suunnitelmissa oli erilaisia vaihtoehtoja niin kalustukseen kuin päätyseinän materiaaleihinkin. Osa oli käyttänyt suunnitelmissaan myös päädyssä paneelia joko koko seinälle tai osittain. Myös allaskalusteista oli erilaisia vaihtoehtoja. Luulen, että päädymme johinkin aika ilmaviin ja kevyen näköisiin kalusteisiin, jotta tila ei mene liian pienen näköiseksi ja ahtaaksi.

Tuossa alimmassa kuvassa tulee esiin yksi asia, mitä ei hoksattu huomioida runkovaiheessa. Siirrettiin siis tuota väliseinää, mutta ei ikkunaa. Tällaista perfektionistia hieman häiritsee, mutta uskon, että ajan kanssa siihenkin tottuu. Periaatteesa väliseinien paikkaa voisi vielä vähän kikkailla, mutta tämä on mielestäni pienempi paha kuin liian kapea wc tai pykälletty makuuhuoneen seinä. Mikalle ehdotin, että mitä ei voi häivyttää sitä pitää korostaa eli jos laittaisi jotain tosi blingblingiä tuohon ikkunan vasemmalle puolelle. Ei lämmennyt idealle. Kumma juttu.

Kahdessa suunnitelmassa oli ajateltu tuota meidän kylpyhuonetta myös Out of the box-näkökulmasta. Suunnitelmissa ehdotettiin, että makuuhuoneen ja kylppärin välistä oviaukkoa siirrettäisiin 200-450mm makuuhuoneeseen päin ja näin ollen tuohon saisi pienen syvennyksen, johon saisi mahdollisesti kaappitilaa pyyhkeille sekä alle siirrettävän penkin. Aivan loistava idea! Menee vahvasti harkintaan ja hyvin suurella todennäköisyydellä toteutukseen asti.
Pyyhekuivaimen paikkaa olemme kovasti pähkäilleet ja sitäkin oli suunnitelmissa sijoitettu eri paikkoihin. Wc:ssä ollessaan se on ehkä hieman tiellä ja kaukana suihkuista, lisäksi se kaventaisi entisestään kapeaa tilaa. Yksi vaihtoehto oli laittaa se saunan vastaiselle seinälle niin, että vasen puoli  seinästä olisi muurattu ja laatoitettu ja oven oikea puoli olisi ollut lasia. Näin pyyhekuivaimen olisi saanut laitettua tuolle laatoitetulle seinän pätkälle. Nyt kun saatiin tilasta haivainnekuvia niin sauna näyttää todella kivalta kun lasiseinä jatkuu molemmin puolin, joten taidamme luopua tuosta vaihtoehdosta. Jäljelle jää siis seinänpätkä takkahuoneen oven oikealla puolella (näkyy yläpuolella olevassa kuvassa) tai kuten alapuolella olevassa kuvassa on. 


Mikäli tuossa olisi pyyhekuivain voisi se olla tällainen, kuten suunnitelmassa oli esitetty (poikkeaa kuvasta):

Nordhem Fiskebäck

Mikäli tuon saa kiinnitettyä riittävän korkealle saisi tuohon koko perheen pyyhkeet kuivumaan ilmavasti ja jopa lapset ylettyisivät laittamaan omat pyyhkeensä kuivumaan.


Tässä tuli esiteltyä pintaraapaisu opiskelijoiden tekemistä suunnitelmista. Suunnitelmissa oli mukana ideatauluja sekä yksityiskohtaista tietoa eri kalusteista sekä ehdotuksia tilojen sisustamiseenkin. Osa oli ehtinyt miettiä vähän muidenkin tilojen sisustamista, mutta niihin palataan kenties myöhemmin. Opiskelijat olivat tehneet kyllä todella hyvää työtä ja paljon saatiin ideoita, jotka selkeyttivät omaa ajatusta tai vastaavasti avasivat aivan uusia näkökulmia vaihtoehtoihin. Iso kiitos opiskelijoille vaivannäöstä ja paneutumisesta aiheeseen!

Olisi kiva kuulla kommentteja suunnitelmista. Miltä näyttää? Mitä sinä valitsisit? Saitko ideoita itsellesi?

// Anni-Maaria


2 kommenttia:

 1. No nyt on kyllä runsaudenpula hyvistä suunnitelmista, miten noista oikein valitsee kun kaikissa on jotain kivaa!
  Tuo oven siirto wc:n vieressä on kyllä ehdottomasti hyvä idea. Me katseltiin myös usean oven paikka juuri kalustamisen näkökulmasta noin, rakentaneen ystävän vinkistä.

  Olisiko pyyhekuivaimen paras paikka tuossa takkahuoneen oven suussa, niin ei pääse vesi roiskumaan suihkusta, kuten voisi käydä jos on saunan vastaisella seinällä?

  Veskissä voi miettiä, että laittaisi liukuovellisenkin kalusteen, niin se mahtuu vielä hyvin istuimen viereen. Näin itse ratkottiin minivessamme ongelma. Sekin idea tule toiselta rakentajalta, alunperin oli juuri vetolaatikosto ja hyllyjä istuimen kohdalla.
  Tai voisi myös laittaa matalimman wc-telineen, jolloin allastaso jatkuisi samalla korkeudelle wc-kotelon päälle (harmittaa kun en huomannut tätä meidän veskiin...)

  Suihkun ja vessan väliseinähän voi olla muuten matalampi kuin muut seinät (ei siis kattoon asti), vai antaako korkeus periksi? Se tekisi ehkä tilaa ilmavammaksi, jos se muuten tuntuu kapealta? Vai keräisikö se päällisosa pölyä, hmmm.

  Saunassa itse tykkään tuosta lauteet vastakkain mallista, se on tyylikäs. Toki sitten lapsille ei ole oikein räpimispaikkaa ellei laita kunnon suojakaidetta kiukaan eteen turvaksi. Mutta äkkiä ne kasvaa siitä vaiheesta pois ja alkaa istua ihmisiksi lauteilla. Sauna on tuossa kuitenkin vuosia.

  Ihana kommentoida muiden suunnitelmia kun omat on jo lyöty lukkoon etkä mitään enää voi vaikka minkälaisia kuningasideoita vielä saisi...

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pia ajatuksista ja vinkeistä etenkin vessan kalusteiden suhteen! Välillä tuntuu, että sokeutuu tälle omalle projektille, kun on niin monta asiaa mietittävänä ja valittavana.

  Tuota roiskeasiaa jäin itsekin miettimään jos pyyhekuivain on siinä suihkun vieressä. Meillä on ainakin tällä hetkellä kaksi aika kovaa vedellä löträäjää, joten voi olla vähän riskialtis paikka mikäli haluaa pitää pyyhkeet kuivana. Täytyy vähän mallailla ja mittailla..

  Tuota saunaa on mietitty myös samasta vinkkelistä: lapset on hetken pieniä ja oppivat koko ajan (toiveajattelua) toimimaan fiksummin. :)

  T.Anni-Maaria

  VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...