sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Raksaviikot 40-41 : Maalaus-, sähkö - ja vesieristyshommia

Nyt kun meillä alkoi pintahommat ja päästiin todenteolla maalaushommiin, alkoi myös Annilla työt lisääntyä. Tähän asti on hyvin pitkälti menty niin, että minä olen tehnyt hommia raksalla ja Anni on pitänyt huolen arjen pyörittämisestä kotona ja jeesaillut raksalla sen mitä poikien kanssa on pystynyt. Nyt kuitenkin pystyttiin hyvin vaihtamaan rooleja ja minä touhuilen myöskin kotosalla ja Anni heiluttaa telaa raksalla.

Useampana iltana näinä viikkoina kävikin niin, että Anni kotiutui raksalta vasta puolen yön jälkeen. Kun jonkun huoneen maalaamisen aloittaa, ei kuulema voi jättää kesken ennenkuin on valmista :). Hieno asenne!

Ensimmäisenä isomman vessan seinät ja katto saivat pohjamaalit pintaan. Takaseinä on vielä levyttämättä, sinne on tulossa seinä-wc ja siihen tarvittavia laitteita ei vielä ole, joten seinää ei voi  vielä levyttää umpeen.

Kattoon tehtiin epäsuoraa valoa varten alaslasku, johon sitten tulee led-nauha kiertämään.


Kodinhoitohuoneen pinnat saivat myös pohjamaalin. Meillä tulee kaikille seinille kodarissa Teknoksen Timantti-maali, joka kestää kosteutta ja kovaa kulutusta. Ei haluttu pintoja laatalle, jotta tilasta ei tulisi "kylmä ja kova".



Kodarin toinen pääty. Maalaamattomalle seinälle tulee liukuovikaapisto.

Lähenevän juhannuksen ja kesälomasesongin vuoksi aloin tilailemaan tavaraa mitä tarvitaan tai saatettaisiin tarvita heinäkuun aikana. Ensimmäisenä tuli toimitus Eclisseltä, eli liukuvien väliovien karmit ja ovilehdet. Niitä ei vielä tarvita, mutta ompahan ainakin paikalla sitten kun tarvitaan. Tavallisilla väliovilla ja karmeilla ei ole vielä kiire pitkään aikaan, ei kannata ottaa niitä pyörimään raksalle ennen kuin tarvetta tulee. 



Annin hoidellessa maalaushommia, minä olen jatkanut kylppärin parissa. Nyt on myös vesieristystyöt saatu aluille. Seinille tuli wedi-levy ja niiden liitokset, kulmat ja saumat vesieristin Mapein järjestelmällä.




Mapein vesieriste on ammattilaisten käyttämää ainetta ja on hieman haastavampaa levittää, kuin kuluttajakäyttöön tarkoitetut aineet. Sen ominaisuudet on suuniteltu ammattikuntaa ajatellen. Kulmien eristyksessä sai kyllä olla tarkkana, nauha ja eristeyhdistelmä on niin paksua, että taitto kulman yli oli melko haastavaa. Alle jäi helposti ilmaa jos ei vesieristettä laittanut tarpeeksi. Muutaman kulman jouduinkin viiltämään auki ja eristämään uudelleen jotta sain ne tarpeeksi hyvin tarttumaan. Mutta hyvä siitä loppuviimein tuli.

Nyt kun sähköhommat saatiin vauhtiin, tarkoitti se myös sitä että sähkökalusteet piti hommata työmaalle. On siinäkin vaan oma hommansa kun laskee pistorasiat, kytkimet, kannet, rasiat, peitelevyt, pohjat, palovaroittimet ym. mitä asennuksessa tarvii. Melkoinen läjä tuota tavaraa tulikin.


Kotiautomaatioon kuuluvia komponentteja oli laatikollinen, kuvassa osa tavaroista.



Palovaroittimet kytketään jatkuvaan virtaan ja sarjaan toisiinsa kiinni.

Airamilta tuli myös valaisintoimitus. Meille tulee Airamin Flat-sarjan kantikkaita kattoon upotettavia led-valaisimia kahdessa eri koossa. Makkareihin ja vaatehuoneisiin pienemmät ja isompiin tiloihin ja kylppäriin isommat. Keittiön saarekkeen ja ruokapöydän päälle tulee valaisinkiskot, ja Airamilta löytyi myös hyvä kohdevalosarja kiskoon asennettavaksi. Ruokapöydän päälle on suunnitteilla laittaa Pasila-sarjan mustat riippuvalaisimet.

Monet kertovat tilaavansa Kiinasta led-valaisimia. Suosittelen kuitenkin olemaan niiden kanssa varovaisia, ne eivät välttämättä täytä eurooppalaisia ja suomalaisia määräyksiä ja jos niiden takia syttyy tulipalo, vakuutusyhtiö taitaa pestä kätensä.

Itse olin varpaillani varsinkin siksi, kun meidän valaisimia ohjataan automaatiojärjestelmällä, ja siihen järjestelmään ei mitkä tahansa liitäntälaitteet (muuntajat) käy. Siksi oli tarkkaa millaiset valaisimet tulevat. Muuten ei välttämättä esimerkiksi himmennykset toimi.



Kuvassa valokiskolle tehty kolo. Kolon tein niin, että katto normaalisti levytettiin ja tasoitettiin yli ja sen jälkeen merkkasin kiskolle paikan ja kiskon mitat kattoon ja sahasin multicutter-koneella levyn pois. Levyn alla olevat koolaukset lovesin samaisella kapistuksella.


Samaan syssyyn tein myös kaiuttimille ja valaisimille reiät kattoon. Johdot oli valmiiksi katossa odottamassa ja reiät vain oikeisiin kohtiin tasoittamisen jälkeen. Helpottaa tasoitemiehen hommia paljon kun kattoon ei ole tehty isoja reikiä ennen tasoittamista.





Valokiskojen, kaiuttimien ja valaisimien reiät tehty.

VINKKI!
Älyttömän hyvä apu näissä (ja todella monessa muussakin) mittaushommissa on lasermitta. Suosittelen kyllä ehdottomasti hankkimaan, ei ole monen kympin sijoitus mutta helpottaa monia mittauksia!



Jatkoin myös teknisentilan parissa ja rakentelin sinne jakotukin korotusvalulle yksinkertaisen muotin. Tuo korotus pitää tehdä, jotta mahdollinen vuoto valuu näkyviin eikä jää tuonne jakotukin juureen, missä monesti on sellaiset paikat että sinne ei normaalia valua saa kunnolla tehtyä. Monilla talotoimittajilla on tuohon käytössä valmis kaukalo joka asennetaan ennen lattianvalua.


Sähkäri jatkoi myös hommiaan teknisessätilassa ja saatiin sähköpääkeskuksen kaveriksi myös datakeskus paikoilleen (kuvassa ylempi). Luulin sähkökaappia tilatessa että tuo datakeskus kuuluu samaan pakettiin kun oli senverran hintava, mutta eipä kuulunutkaan vaan se piti hommata erikseen. Datakeskukseen tulee siis data- ja antennijakajat sekä valokaapeli.


Sähkäri oli tilannut myös sähkömittarin siirron ja Kuopion energian miehet kävivät siirtämässä sähkömittarin tuosta pienestä keskuksesta lopulliseen sijoituspaikkaansa isoon keskukseen. Tämähän tarkoitti sitten sitä, että me saatiin ensimmäiset pistorasiat paikoilleen ja saatiin sisälle sähköt! Eipä tarvi enää pelailla pitkien jatkojohtojen kanssa, helpottaa tekemisiä huomattavasti.


Sähköjen kunniaksi grilli tulille ja tekemään kunnon raksaevästä, nam :)!



Taas tapahtuu hurjaa vauhtia kun pintoihin ilmestyy maalia ja talotekniikan asennus etenee!
Seuraavalla viikolla olisikin vuorossa ulko-ovien ja Yale Doorman - älylukkojen (ulko-ovien lukkojen) asennusta.


//Mika

3 kommenttia:

  1. Niinhän se on, että maalaus kannattaa suorittaa yhteen putkeen, muuten voi olla sävyissä pienoisia eroja. Hyvä asenne joka tapauksessa :)

    VastaaPoista
  2. Hieno asenne kyllä, ettei jätetä kesken. Itsekin yleensä vaan maalailen tai mitä nyt pystyn tekemään. Meillä juuri menossa eristystyöt meidän talolla.

    VastaaPoista
  3. Hyvä saada tosiaan kerralla valmiiksi. Meillä sähkötyöt myös tulossa jonkin ajan kuluttua. Melkein teimme virheen, ettei pistokkeita olisi tarpeeksi, mutta onneksi huomasimme sen puutoksen. Itselleni tämä on kyllä semmoinenkin välietappi. En malta odottaa että pääsee muuttamaan.

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...