sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Raksaviikko 43 : Laatoitus alkaa

Kurkistus viime kesään, raksaviikkopäivitys:

Juhannus tuli juhlittua ja uuden raksaviikon kimppuun päästiin intoa täynnä. Tarkoitus oli mm. aloittaa kylppärin laatoitustyöt. Ostettiin meidän kylppärin laatat Kuopion Uunista ja Kaakelista, joka on Kuopiolainen liike, joka tuo itse maahan laattoja ja tarjoaa muita pintamateriaali- ja sisustusratkaisuja. Voisi sanoa, että tämän kylän ykköspaikka, varsinkin kun on kyse laatoista. Heiltä saimme myös hankittua laatoituksiin soveltuvan vesileikkurin. Tämä malli on täysin ammattilaislaatua ja todella mahtava apu. Jälkeenpäin arvioiden voisi kyllä jopa sanoa, että ilman tätä leikkuria olisi laattojen työstäminen ollut todella hankalaa ja hidasta.


Juhannuksen jälkeiselle viikolle olin tilannut myös aimoläjän toimituksia ja sieltä saapuikin heti alkuun Siparilan Vire-paneelit. Paneeleiden asennukseen on vielä muutama viikko aikaa, mutta paneeleiden pitää olla asennettavassa tilassa useamman päivän ajan, jotta kosteus tasaantuu ja asennuksen jälkeen vältytään isoilta elämisiltä.


Myös meidän seinä-wc -laitteet saapuivat. Siinä toimituksessa olikin käynyt pieni kämmi toimituspaikan suhteen, toimitus nimittäin oli meidän kerrostaloasuntoon eikä raksalle. Oli jakokuski varmaan kironnut kun noita 3. kerrokseen kanteli :). No sieltäpä ne löysi tiensä raksalle. Ei näitäkään vielä hetkeen asentamaan päästä, mutta ompahan nyt jo tontilla odottamassa.


Meille töihin tuli myös ensimmäiset kalusteosat. Otsosonin toimituksessa oli vessojen valopeilit ja pienemmän wc:n allas.


Myös keittiön ja kodarin kalustehelat sekä mekanismit saapuivat RMokilta. Toimituksessa oli mm. laatikoiden osat, saranat, pyykkikorit, kulmamekanismit, lankakorit, korokelaidat, lokerot ym. Kohta pääsee pojat tekemään kalusteita.


Myöskin laudepuut ja paneelit tulivat. Meinasi olla vaikea löytää leveää lämpöhaapapaneelia ja laudelautaa. Saman ongelman parissa tuntui painivan moni muukin rakentaja. Onneksi Kuopion K-Raudasta sellaiset meille kuitenkin löytyi. Toimittajana oli Suomen Tervaleppä.


Kylppärissä sain vesieristettyä loppuun seinien hyllylokerot ja ruuvien kohdat. Kohta pääsee laatoitushommiin :).


Niimpä sitä laatoitustyöt pääsi käyntiin. Itse en ole laatoittanut, enkä ala myöskään sitä harjoittelemaan, joten hommiin piti pyytää tuttava joka sen osaa tehdä. Hyvä, että lähipiiristä löytyy osaamista rakentamisen joka-alalle, tämmöisessä projektissa on kaikki apu tarpeen.

Meillä seinille tuleva laatta on kooltaan 400x800 ja kovaa kuin mikä. Vesileikkurin kanssa reunojen leikkaaminen käy tosi näppärästi. Isot laatat asennetaan laattakiilojen avulla, jolloin saadaan laattojen reunat varmasti samaan korkoon ja vältytään reunojen pykältämiseltä. Ihan ehdoton juttu!








Kiukaan taustaseinään tuli kivijäljitelmälaattaa.
Seinillä olevista alumiinipintaisista eristelevyistä pitää poistaa alumiinipinta alareunasta niiltä kohdin mihin vesieriste tulee.

Sähkäri-Jouni kävi myös kytkemässä kattovalaisimien muuntajat paikoilleen. Minä pääsin asentamaan itse valaisimet kattoon. Valaisin kytketään muuntajaan pikaliittimen avulla, joten siihen hommaan ei sähkäriä tarvita.

Lastenhuoneisiin tuli Airamin Flat valaisimet 9W ja olkkariin Flatit 12W teholla. Tämä tarkoittaa että kohta saadaan valot päälle! 

Toisen lastenhuoneen katto. Rei'istä roikkuu kaiuttimien piuhat.

Olkkarin katto
Teknisentilan ja varaston lattiaan piti keksiä joku pinnoite, kun lämminvesivaraaja pitäisi kohta puoleen tuoda raksalle ja sen alle pitää saada veden pitävä pinta. Juttelin Solmasterin edustajan kanssa aiheesta, ja hän ehdotti lattiaan heidän EP1 Garage pinnoitetta. Olisi kova ja helppohoitoinen pinnoite, joka kesää kovaakin kulutusta, kun on kaksikomponenttinen tuote. Samalla aineella hän sanoi että voisi tehdä myös "ylösnostot" eli jalkalistan. EP1 sekaan pitäisi vaan sekoittaa kidehiekkaa jäykistämään ainetta.

K-Raudasta Antti sai minulle aineen hyvään hintaan, joten silläpä päädyin lattiat tekemään. Täytyy kyllä sanoa että oli todella helppo tuote levittää. Aineet sekoitetaan keskenään, kaadetaan lattialle ja levitetään. Käsittely tehdään 1-2 kertaan, minä vedin kaksi kerrosta. Tällöin saa helpommin siistin lopputuloksen.

Levitin aineen telalla, mutta sen pystyy levittämään myös vaikkapa teräslastalla. Liikaa ei kannata kaataa kerralla, koska kaksikomponenttinen aine kun on kyseessä, alkaa se melko äkkiä kovettumaan. 



Hieman huono kuva, mutta lattiasta tuli tosi siisti ja sileä.

// Mika

3 kommenttia:

  1. Laatoitus jälki näyttää todella hyvältä. Hyvältä vaikuttaa myös tuo teknisen tilan pinnoite.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mikko. Ollaan kyllä ehdottoman tyytyväisiä työnjälkeen itsekin. Tuo teknisentilan/varaston lattia on ollut kovassa testissä kun siellä on kävelty mm.nastakengät jalassa ja juurikaan ei ole jälkiä tullut. Kestävää kampetta on!

      Poista
  2. Todella hienot materiaalit. Kivan näköiset laatat siis, tykkään siitä että eivät ole ihan pelkistetyt vaan tuo hieman myös tuota kontrastia kuvion suhteen. Työpaikalla meillä julkisen tilan laatat etsinnässä, ja myös noita värivaihtoehtoja ollaan paljon tässä kuukauden aikana pähkäilty. https://www.reatek.fi/laatat

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...