maanantai 9. huhtikuuta 2018

Raksaviikko 29 : Sähköä ilmassa

Tällä viikolla alkoi sähkökaapeleidenveto. Sovittiin sähköurakoitsijan kanssa, että minä vedän itse kaapelit ja he käyvät tarkistamassa vedot ja tietenkin tekemässä kaikki kytkennät ja muut ammattilaisten hommat. Tuo kaapelinveto ei ole mitenkään vaikeaa hommaa, kunhan on tarkka. Sain pienen sähkökuvien tulkintakoulutuksen ja sen avulla oivalsin miten sähkökuvia luetaan.
Tilasin kaapeleita alkuunsa 300m data -, 200m antenni-, 50m kaiutin  ja 500m MMJ ja MMO kaapeleita. Näillä pääsee alkuun.

Ensimmäinen erä kaapeleita

Antennikaapeli toimitettiin kelalla ja "näppäränä" poikana keksin sille hyvän telineen :)

Kaapeleiden veto tosiaan ei ole kauhean vaikeaa, kunhan muistaa merkata kaapelit ja vetää ne sellaisista paikoista mistä ne hyvin saa vedettyä ja on lupa ylipäänsä vetää. Sähkökuvaan kannattaa vaikka tussilla merkata aina se veto minkä on vetänyt, niin pysyy hyvin kärryillä tehdyistä vedoista. 

Alla on meidän suunnitelmapiirustus sähköistä, jossa näkyy pistorasiat, kytkimet, palovaroittimet, lvi-laitteet, antenni - ja datarasiat sekä valaistus. Tämän lisäksi on vielä 6 muuta kuvaa, joissa on erikseen kaapelointisuunnitelma antenni-, data-, audio-, lattialämmitys-, palovaroitin- ja kytkimien kaapeloinneille. Näiden kaapeloinnit eivät siis näy tässä kuvassa. Jos ne olisi vielä mukana kuvassa, olisi se melkoinen sillisalaatti :).
Kannattaa siis tussilla merkata kuvaan vedetty kaapeli niin pysyy itse perillä minkä on vetänyt. 

Sähkökuva

Ensin löysiä kaapeliin ja sitten kiristetään toisesta päästä :)

Melkoista pujottelua tuo kaapeleiden veto. Tuolta takaseinästä tekniseentilaan sähkökaapille on matkaa melkein 19m. Voin kertoa että kyllä hanuritreenistä käy kun tikkaiden kanssa kulkee eestaas ja ylös-alas :)

Ensimmäiset kaapelit vedetty tulevan sähkökaapin päälle.
Meille tulee sisälle lattialämmityksen ohjaukseen Danfossin Devisreg Smart - älytermostaatit. Malli on mainospuheiden mukaan markkinoiden älykkäin. Siitä en vielä tiedä, mutta tärkeinä ominaisuuksina termostaatille pidin älykästä lämmittämisen oppimista, eli termostaatti oppii milloin lämmitys pitää kytkeä päälle jotta tietty lämpötila tavoitetaan haluttuun aikaan. Toinen minulle tärkeä ominaisuus onki sitten tuo ajastus. Eli käytännössä jokaiseen huoneeseen pystyy asettamaan haluamansa lämmitysaikataulun. Esimerkiksi niin, että lämmitys kytkeytyy tiettyyn lämpötilaan kylppärissä pari tuntia ennen iltatoimia ja on siinä sitten muutaman tunnin vielä kylpemisen jälkeen kuivattamassa paikkoja, jonka jälkeen lämpötila laskee muutamalla asteella tai lämmitys sammuu kokonaan. Tällä saavutetaan hyvä säästö tilojen lämmityksessä kuitenkin unohtamatta kosteidentilojen kuivatusta.

Hieno ominaisuus on myös termostaattien etäkäyttö. Jokainen termari on wifin kautta yhteydessä suojattuun pilvipalveluun ja sen kautta käytettävissä etänä mistä vain omalla puhelimella. Pystyy siis vaikka tarkastamaan kodin lämpötilan reissusta tai tarvittaessa nostamaan lämpötiloja reissusta palatessa, ihan jees :). Tätä ominaisuutta emme kytkeneet free@home kodinohjausjärjestelmään, koska F@H:lla ei olisi saanut lämpötilan säätöjä niin monipuoliseksi kuin tällä Smartilla.
Termostaatit keräävät myös viimeisten 7-, 30-päivän ja koko käyttöhistorian kattavan energiankulutuksen.  Tämä on myös mielenkiintoinen ominaisuus kulutuksen seurantaan!

Annin veli, joka on siis sähkömies, kävi kytkemässä meille tilapäisesti lattialämmityksen olohuoneeseen päälle. Saatiin lämmityspuhallin pois käytöstä ja osa lattiasta lämpiämään ja kuivumaan tehokkaammin. Jossain vaiheessa kytketään muutkin tilat päälle ja saadaan sitten niidenkin osalta lattiat pinnoitus kuntoon, joskus :).
Termostaatti kun kytkettiin, näytti se lattian lämmöksi melkein 15 astetta. Tästä sitten nostetaan lämpötilaa pikkuhiljaa tuonne n. 19-20 asteeseen.

Termari näyttää lattian lämmön.
Levytyshommat jatkuivat myös tällä viikolla Pekan toimesta. Laitettiin olohuoneen takaseinälle Gyprocin Habito levyä. Siihen kohden on tarkoitus kiinnittää hyllyjä, tv ja mahdollisesti jonkinlainen kaapisto. Tällöin kaikki seinälle kiinnitettävät voi huoletta kiinnittää suoraan seinään ruuveilla eikä tarvitse tietää etukäteen mihin kohti ne ovat tulossa ja asentaa niitä varten erikseen vahvikkeita.


Lastenhuoneiden ulkoseinätkin ovat saaneet jo levyjä pintaan. On muuten näppärä apu tuo levynnostin!

Keittiön ja vaatehuoneen välisen seinän levytys aloitettu.
Viikonloppu olikin sitten raksavapaa ja pieni irtiotto raksa-arjesta. Käytiin nimittäin Annin kanssa kahdestaan Jyväskylässä katsomassa Antti Tuiskun keikka. Täytyy kyllä herran showsta ja olemuksesta sanoa, että niiden eteen on tehty melkoisesti töitä. Sen verran vauhdikas reilu parituntinen show-pläjäys nähtiin. Hieno keikka oli!


//Mika

3 kommenttia:

  1. Siinä on kyllä aikamoinen määrä kaapeleita, riittää kyllä asentamisessa hetkeksi aikaa hommia. Oletteko jo miettineet paloturvallisuusasioita perusteellisemmin, paloilmoittimien varmennus- ja käyttöönottotarkastuksia ja näitä?

    https://alco.fi/

    VastaaPoista
  2. tuosta sähkökuvasta olisin sammutellut aika paljon turhia tietotasoja pois häiritsemästä, vai onko sama kuva rakennekuvanakin? CADS kuva?

    VastaaPoista
  3. Näitä sähkösuunnitelmia on aina jännittävää katsoa. On todella vaikean näköistä hommaa. Meidän tuttava kertoi, että heille on sähkömies tulossa tekemää kaikki vaadittavat työt, eivät itse uskalla edes sattua näihin sähköjuttuihin. Paljon on kyllä osia ja muita.

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...