keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Ulkopuoli valmistuu, ikkunat ja ovet kohta asennukseen!

Meillä rungon ulkopouoliset työt etenee hienosti ja pikkuhiljaa ne myös lähenevät loppua. Ulkoverhouspaneelit tulee tontille huomenna ja ikkunat ja ovet perjantaina. Maanantaina alkaa ikkunoiden asennus isojen ikkunoiden asennuksella ja tiistaina on vuorossa ovet ja pienemmät ikkunat.

Isoimmat ikkunat (5 kpl) tulevat meille kiinteinä ja alle 1,2m ikkunat avattavina. 

Kiinteä Domlux Passiivi-ikkuna. 


Avattava Domlux Passiivi-ikkuna.

Domus järjestää meillä asennusnäytöksen tiistaina 12.12, tervetuloa tutustumaan Domuksen huipputuotteisiin ja jututtamaan Domuksen Jounia sekä siinä samassa katsastamaan miltä meidän raksalla näyttää.



Seppo ja Kapa aloittavat ensi keskiviikkona ulkoverhouksen asentamisen ja toivon mukaan kaikki on valmista niiltä osin jouluun mennessä. Samalla kun ulkoverhous valmistuu, poistuvat myös palkolliset tontilta ja koko työvastuu siirtyy itselle :o ! Toisaalta hirmu siistiä, mutta toisaalta myös hieman pelottavaa :). Noh, onneksi Seppo on puhelimen päässä ja apua on sitä kautta tarjolla.

Täytyy jo tässä vaiheessa sanoa, että kappaletavarasta rakentaminen osoittautui todella järkeväksi ratkaisuksi tälle meidän projektille. Paljon on ollut hitaita- ja hankalia työvaiheita, jotka olisi olleet joko mahdoton tai todella kallis toteuttaa elementtitoimituksella. Ollaan säästetty kymmeniätuhansia jo tässä vaiheessa (laskennallisesti), kun ollaan tehty pitkästä. Iso säästö on tullut myös kun itse on hankittu kaikki tavarat sekä oltu myös itse työmaalla tekemässä. Onhan se ollut toki myös työlästä, varsinkin kun itse on laskenut _kaikki_ tavaramenekit ja hankkinut _kaikki_ tarvikkeet työmaalle. Kustannussäästön kannalta kuitenkin todella merkittäviä asioita, joten ollut sen väärti!

Autokatoksen runko ja ulkoverhouksen koolaukset

Terassin kattorakenteet oli haasteelliset ja melko arvokkaat johtuen isoista liimapuupalkeista ja kertopuutolpista. Eikä sen tekeminenkään ollut ihan yhden päivän homma. Palkit jouduttiin esimerkiksi nostamaan nosturilla talon yli paikoilleen. Mutta tuli hieno!

Autokatoksen rakenteet jouduttiin osin tekemään metallitolpilla, koska lumikuorma ja aukon leveys toivat omat vaatimuksensa. Autokatos on melko massiivinen, mutta on juuri sitä mitä haettiin, suojaisaa kulkua autoilta sisälle ja näyttävyyttä.

Perjantaina 8.12 meillä on runkokatselmus, jonka jälkeen päästään asentelemaan sisäkattoon  eristelevyjä, viikonlopun hommia. Ei mene enää kauaa kun saadaan lämmöt pöhisemään päälle! 
Seinien uretaanieristelevyt asennetaan vasta kun ollaan varmoja, että runko on täysin kuiva. Sitä ennen runkoa pidetään auki ja lämpöjä päällä tarvittava aika. Kyllähän tuo lämpöisenä pysyy jo pelkällä 50+150mm villapaksuudella :).  

Seinä- ja kattoeristelevyt. Nämä kun asentaa, tulee samalla kunnon eristys sekä höyrynsulku.

Sisäpuolen villoitukset ovat hyvässä vauhdissa ja asennettuna on ehkä reilu 1/4. Yllättävän hidasta hommaa, kun seinät ovat niin rikkonaisia, että villalevyjä joutuu paljon leikkelemään. Hidastaa tekemistä tosi paljon. Tämäkin työvaihe olisi melko kallis, jos sen joutuisi teetättämään ulkopuolisella eikä pystyisi hyödyntämään omaa työtä. Tämä on kuitenkin yksi sellainen työvaihe, joka on äärimmäisen tärkeää tehdä tarkkaan, vie se aikaa kuin paljon hyvänsä, koska tässä tehdään sitä passiivitalon tärkeintä, eli lämmöneristystä. Ja itse kun sen tekee, tietää ainakin miten se on tehty.


Hyvä ja terävä villaveitsi, alumiinilinjari, mitta ja hanskat (villasaha puuttuu), tässä tärkeimmät työkalut villoitukseen.

Tämmöistä silppua joutuu runkotolppien väliin mittomaan ja leikkelemään. Asennus kun vielä tehdään sisäkautta tuulensuojia vasten, pitää jokainen reuna ja kulma tarkastaa, että villa ei jää ruttuun. Tämä tehdään esimerkiksi villaveitsellä tai metallisella suorallakulmalla vetämällä reunaa pitkin leikkaavin liikkein. Hidasta kaikinpuolin, mutta tärkeä työvaihe! Kuvassa näkyy myös jykevät yläjuoksut. 


Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

//Mika


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...