Ensin ei ollut mitään kiirettä ja sitten yhtäkkiä olikin.. Nimittäin n. 1,5 viikon päästä kun rakennusluvan valitusaika päättyy, isketään kauha maahan. Sehän tarkoittaa siis sitä, että konemies kun touhuaa päivän verran tontilla poistaen pintamaita, aloitetaan heti päivä numero kahtena varsinaiset rakennustyöt. Eli silloin tontilla pitää jo olla salaojaputket, anturamuotit, terästä, eristettä, puutavaraa, kuparikaapelia, tonttikaapelia jne.
Anturan tekemiseen käytetään Lakan anturamuottia |
Tässä pitää alkaa siis tällä viikolla jo tekemään tilauksia tavaroille, että ehtivät tontille ajoissa. Osa kun tulee suorina tehdastoimituksina ja silloin pitää varautua noin viikon toimitusaikaan. Itse kun toimii käytännössä piällysmiehenä, vastaavanmestarin oikeana kätenä, nämä kaikki on materiaalilaskentaa myöten omissa käsissä.
Aloittelin jo tuossa viikonloppuna rakennekuvien luonnosversioista laskemaan menekkejä. Anturamuottien, harkkojen, laastien ja terästen määrät on selvillä ja runkoon tulevan puutavaran määrälaskenta loppusuoralla. Tänään/huomenna pitää laskea vielä eristemenekit ja koska eristeet maahan, seiniin ja kattoon tulevat kaikki samasta paikasta, samalla kuormalla, pitää laskea niiden kaikkien menekit jo nyt. Onneksi saimme naapuritontin haltijalta luvan käyttää heidän tonttiaan välivarastona, sillä meidän tontille nämä kaikki eivät millään olisi mahtuneet kerralla.
Tontille pitää saada melko piakkoin heti alkuvaiheessa tietenkin myös sähköä ja vettä. Eli sähkö- ja vesiliittymäsopimukset tehdään myös lähipäivinä. Saattaa olla, että alkuvaiheessa joudutaan turvautumaan naapureihin ja lainaamaan heiltä vettä ja sähköä. Ikkunat, kattotuolit, ulkoverhouspaneelit, villat, tuulensuojalevyt ja kattopellit lähtevät myös tilaukseen lähiaikoina. Tiedossa siis pitkiä iltoja piirustusten ja laskimen kanssa. Jotta ei varmasti olisi tekemisen puutetta, tässä sivussa viimeistellään rakenne-, valaistus-, sähkö-, kotiautomaatio- ja LVI-suunnitelmia. Täytyy sanoa, että aika monta muuttujaa on matkalla ja aika monia päätöksiä pitää tehdä. Positiivista tässä on, että kun itse pääsee (joutuu :) ) osallistumaan näihin kaikkiin perinpohjin, tarttuu niistä aika mukavasti myös tietoa korvien väliin. Ja vielä kun pääsee myös konkreettisesti osallistumaan suunnitelmien toteuttamiseen, saa niin hyvää käytännönoppia ettei sellaista saa mistään opuksista.
Aikataulu meillä alussa menee karkeasti näin:
vko 37: pintamaiden karsinta, anturoiden teko ja valu, salaojien- ja maapiirien asennus, sokkelin muurauksen aloitus. Vesi-, viemäri -ja sähköliittymien kytkentä.
vko 38-39: sokkelin viimeistely, sokkelin sisäpuolien täytöt ja eristykset, laatan valu
vko 39-41: rungon pystytys ja vesikaton asennus
vko 41-42: ikkunoiden ja ulkoverhouksen asennukset. Tuulensuojien, yläpohjan- ja rungon eristeiden asentaminen.
Nyt on varmistunut myös muutamat meidän projektin, ja yleisesti passiivirakentamisen, avaintuotteiden yhteistyökumppaneista. Saatetaan päästä blogiyhteistyön kautta ihan rakentamista käsittelevään oppikirjaan saakka, saas nähdä. Kirjoittelen näistä tarkemmin juttua loppuviikosta.
//Mika
//Mika
Kiitos jakamisesta, oli mielenkiintoista lukea. Meillä on mietitty määrälaskentaohjelman hankintaa, nyt kun alkaa myös rakentaminen. Kovin paljon on muistettavaa ja laskettavaa. Kauanko teillä meni yhteensä rakentamisessa?
VastaaPoista