keskiviikko 9. elokuuta 2017

Arjen helpottajat osa 2

Tässä taas pohdintaa muutamasta meille tärkeästä arkea helpottavasta tai mukavoittavasta asiasta.

1. INDUKTIOTASO
Meillä on ollut induktiokeittotaso käytössä vuodesta 2010. Täällä nykyisessä vuokra-asunnossa taas on (niin kuin vuokra-asunnoissa kai yleensäkin) käytössä ihan perus valurautaliesi. Mitä luulette millaisia tuntemuksia herää kun on tottunut siihen, että induktiolla puurovedet kiehuvat aamulla rapiassa minuuttissa versus se, että veden kiehumaan saaminen kestää  melkein 4-5 minuuttia?! Saati sitten valurautalieden reagointi tehonsäätöön verrattuna induktion nopeasti reagoivaan säätöön, huhhuh.

Meidän ei kyllä tarvitse miettiä ollenkaan, tuleeko meille induktio vai ei. Eihän siinä ole kuin hyviä puolia mm. nopeus, välitön tehonsäätö, energiankulutus, jälkilämmön olemattomuus, ruoka ei pala kiinni tasoon, turvallisuus jne. Ainoana haittana voi olla, että 20v. vanha perintökattila menee vaihtoon. Toki induktiolle löytyy nykyään myös adaptereita, joilla saadaan nämä induktiolle sopimattomat kattilatkin toimimaan induktiolla. Halvimmat induktiot ovat nykyään jo niin hyviä ja edullisia, että senkään puolesta ei mielestäni kannata miettiä, että laittaisi normaalin keraamisen tason.

Nykyään induktioita on hurjan paljon erilaisia niin ulkonäöltään kuin ominaisuuksiltaan. Mielellä on esimerkiksi liesiä jotka käynnistettäessä osaavat käynnistää samalla myös liesituulettimen.
miele.fi
Uusimpana tulokkaana ovat liesitasot, joihin on integroitu liesituuletin. Nämä yhdistelmätasot sopivat varsinkin kohteisiin, jossa esteettisesti ei sovi asentaa erillistä katosta riippuvaa tuuletinta, esimerkiksi saarekkeisiin. Myös aktiivihiilellä toimivina nämä ovat varmasti hyvä ja toimiva vaihtoehto. Meille on muuten tulossa liesituuletin aktiivihiilellä ja aivan siitä syystä, että ruokaa tehdessä ei lämpö karkaa ulos. Nykyiset suodattimet ovat jo sen verran hyviä, että poistavat käryt ilman että leviävät pitkin asuntoa. Kirjoitellaan näistä kodinkoneista sitten tarkemmin kun ollaan niistä tekemässä valintoja.
www.savo.fi / Bora

www.aeg.fi yhdistelmätaso


2. KIUAS
Kiuas on sellainen kodin kapistus, joka jakaa mielipiteitä. Osa haluaa ulkonäköä, osa halpaa hintaa ja suurin osa (toivottavasti) haluaa myös hyviä löylyjä. Meillä on ollut muutamia erimerkkisiä seinämallin "laatikoita", vuolukivikiuas Mondexilta, Harvian Kivi sekä Harvian Cilindro.

Vuolukivikiuas oli ensimmäinen kunnon kiuas, jonka myötä tajusimme, että kivimassalla on oikeasti merkitystä hyviin löylyihin. Ja oli kiuas ihan ok näköinenkin.

mondex.fi / vuolukivikiuas



Ensimmäiseen omakotitaloon laitettiin Harvian Kivi-pilarikiuas ohjausyksiköllä, jossa kivimäärä oli 100kg. Se oli sellainen malli josta me molemmat saatiin mieluisat löylyt. Kun vettä heitti kiukaan alaosaan, tuli pehmeät ja kosteat löylyt. Yläosaan heittäessä tuli taasen napakat, kuumemmat löylyt. Tämä Kivi on sellainen malli, jonka monet upottavat lauteisiin. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa, että lähes puolet kiukaasta ja kivimäärästä menee lauteiden alle piiloon. Tällöin ei esimerkiksi pääse vaikuttamaan läheskään niin paljoa löylyyn kuin silloin kun kiuas on asennettu vapaasti seisovaksi.

harvia.fi / Kivi-pilarikiuas


harvia.fi / Kivi-kiuas lauteisiin upotettuna

Edelliseen rivariasuntoomme hankittiinkin heti muuttaessa pilarikiuas ja sillä kertaa valintana oli Harvian Cilindro ohjausyksiköllä. Kiukaita saa erilaisella ulkoasulla, me valitsimme valkoisen. Cilindron kivimäärä maksimissaan on 90kg. Hyvät ja pehmeät löylyt sai myös Cilindrolla, mutta ei mielestäni yhtä hyviä kuin Kivi-kiukaalla. Kivi-kiuas on halkaisijaltaan hieman pienempi, mutta jonkin verran korkeampi kuin Cilindro. Liekö tämä sitten vaikuttanut löylyyn niin paljon vai olisiko ilmanvaihto tai jokin muu asia tehnyt omakotitalon löylyistä paremman. Kivimäärä on kuitenkin molemmissa lähes sama.

Cilindron voi myös upottaa lauteisiin, mutta koska se on melko matala malli kannattaa miettiä laittaako sen alle jonkin korokkeen, sillä helposti käy niin, että kiuas "häviää" lauteiden alle. Jos se siis jotakuta haittaa.
harvia.fi / Cilindro-kiuas valkoisena

harvia.fi

Pilarimallin kiukaissa on myös se hyvä puoli, että suojaetäisyydet ovat pienet, molemmissa näissä Harvian malleissa 10cm. Cilindroon saatavana olevilla sivupelleillä turvaetäisyys tippuu jopa kolmeen senttiin.

Nykyään todella moniin kiukaisiin saa erillisen kätevän ohjauspaneelin tai jopa kiukaan etäohjauksen. Näitä miettiessä kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan mihin ohjauspaneelin sijoittaa ja ottaako etäohjauksen käyttöönsä. Itse suosittelisin asentamaan ohjauspaneelin niin, että aina kun kiukaan käy laittamassa päälle tulee samalla vilkaistua saunaan, ettei siellä varmasti ole kuivumassa mitään kiukaan päällä tai läheisyydessä, joka voisi syttyä palamaan. 

Tulevaa kiuasta ei ole vielä päätetty, mutta olen oikeastaan 100% varma, että se on lattiakiuas isolla kivimäärällä. Mikään design-kiuas sen ei tarvitse olla, kunhan siitä saa hyvät löylyt ja istuu meidän saunaan nätisti. Kiukaasta kirjoitellaan myös tarkemmin kun tulee ajankohtaiseksi.


//Mika 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...