lauantai 26. elokuuta 2017

Rakennusluvan hakuprosessi

Tässäpä lyhyt yhdeksän kohdan oppimäärä rakennusluvan hakuun meidän näkökulmasta. Pätee ainakin (ja todennäköisesti vain) Kuopiossa.
Tätä kohden!


1. Kun aloitat suunnittelemaan rakentamista, pidä huoli, että olet itse ja varsinkin pääsuunnittelija, perillä kaupungin rakennustapaohjeista ja alueen asemakaavan määräyksistä. Tähän on hyvä perehtyä jo ennen tontin hakemista, jos sinulla on ehdottomia kriteerejä esimerkiksi harjan suunnasta, katon-, julkisivun- tai sokkelinväristä, rakennusmateriaaleista, rakennuksen koosta tai lämmitysmuodosta.

Kuopiossa nämä kaikki tiedot löytyvät Kuopion karttapalvelusta. Sieltä etsit tonttisi tai alueen ja tontin päältä klikkaamalla avautuu valikko, josta löytyy kaikki tarvittava tieto.

2. Tontti kun on haettu, saatu ja olet varma, että alat ko. tontille rakentamaan, laita maanmittauslaitokselle vuokraoikeudenkirjaamispyyntö menemään. Hakemuksen käsittelyssä voi mennä, varsinkin kesäaikaan, yli 2kk, että sen ehtivät käsittelemään. Tämä pitää myös olla käsitelty, että voit hakea tontille kiinnityksiä rakennuslainaa varten.
Kun suunnittelu on luonnosvaiheessa ja ensimmäiset kuvat piirretty, käy pääsuunnittelijasi kanssa esittämässä luonnoskuvat ja ideat valvonta-arkkitehdille. Hän osaa jo tässä vaiheessa kertoa, jos suunnitelmissa on jotain pielessä tai mahdoton toteuttaa. On kuulema joskus mennyt tontteja vaihtoonkin sen vuoksi kun rakentajan haluamia ratkaisuja (yksinkertaisiakaan) ole saanut tehdä ko. tontille. Tämä käynti saattaa poistaa sinulta monen viikon, jopa kuukauden, kuvien päivitys rumban sekä säästää rahaa.

3. Suunnitelmat kun ovat lyöty lukkoon ja lupakuvat piirretty, mene viimeistään tässä vaiheessa lupapiste.fi ja rekisteröidy palveluun. Tämän jälkeen tee hakemus ja täytä palveluun rakennusta/rakennuksia koskevat tiedot, lämmitysjärjestelmät ym. Lisää myös pääsuunnittelijasi projektiisi palvelun kautta, eli annat hänelle valtuudet lisätä ja päivittää kuvia palveluun. Vielä ei tarvitse tietää vastaavaamestaria, IV tai KVV valvojia, eikä muitakaan suunnittelijoita tai tekijöitä.

Lupakuvat kannattaa myös tässä kohtaa heti laittaa menemään rakennesuunnittelijalle, jos sellaista erikseen tarvitsee. Talotehtailla nämä ovat yleensä omasta takaa. Meidän tapauksessa pitkästä kun teemme, rakennesuunnittelija piirtää meille suunnitelmien perusteella vesikattokuvan, runko- ja perustusleikkauskuvat (7 eri leikkauskuvaa) sekä perustus- ja runkokuvat.

4. Tämän jälkeen pääsuunnittelijasi lisää piirtämänsä kuvat lupapisteeseen (voit tämän toki tehdä itsekkin), jotka ovat siis:

1. Asemakaava
2. Pohjakuva
3. Julkisivu
4. Leikkaus A-A
5. Hormi / radon / kosteantila leikkaus
Nämä kuvat/suunnitelmat PITÄÄ olla hakemuksessa.

Pääsuunnittelija nimeää ja numeroi kuvat juuri kyseiseen jäjestykseen ja ne on oltava tuossa järjestyksessä myös lupapalvelussa.
Sinun tehtäväksi jää naapureiden kuuleminen. Eli pyydä pääsuunnittelijalta kuvat, ole yhteydessä Kuopion rakennusvalvontaan ja pyydä heiltä tonttiasi ympäröivien naapureiden yhteystiedot. Ainakin niiltä, jotka eivät ole vielä rakentamista aloittaneet. Muiden luokse voit mennä soittamaan ovikelloa ja näyttämään kuvat itse, tuleepahan tulevat naapuritkin jo heti tutuiksi :). Jos tontin rakentaja asuu toisella paikkakunnalla, voit lähettää hänelle lomakkeen ja kuvat sähköisenä ja pyytää täyttämään ja allekirjoittamaan ja tämän jälkeen lähettämään ne sinulle takaisin vaikka sähköpostissa, alkuperäisiä ei tarvitse.
Täältä löydät naapureiden kuulemislomakkeen, joka pitää täyttää erikseen jokaisen naapurin kohdalla. Lomakkeessa tarvitsee olla molempien puolisoiden allekirjoitukset!
Naapurin kuuleminen pitää tehdä kaikilta naapureilta, joilla on tonttiraja oman tonttisi kanssa. Meillä oli hieman epäselvyyttä, että tarvitseeko olla kulmittain olevien naapureiden kuuleminen, mutta varmuuden vuoksi kysyin myös heiltä, eipä tulisi sen takia viivästyksiä. Kuuleminen pitää pyytää myös kadun vastakkaisella puolella sijaitsevalta tontin haltijalta. Jos tonttin omistaa kunta/kaupunki ja siinä ei ole vuokralaista, kuulemista ei tarvitse.
Kun nimet ovat papereissa, skannaa lomakkeet ja nimeä ne tontin numeron perusteella! Eli tyyliin 45-45-4,  45-45-3, eli sen mukaan mikä on kulloisen naapurin tontin numero. Tämä on edellytys rakennusluvalle.

Lisäksi lisää palveluun kopiot tontin vuokrasopimuksesta, maaperälausunto/tutkimus, energiatodistus- ja selvitys sekä tieto maalämpökaivon sijainnista. Me täytimme lisäksi lomakkeen RH1, eli rakennushankeilmoituksen. Periaatteessa täysin samat tiedot kysytään sähköisessä palvelussa jo suoraan, mutta tässäkin pelasimme varman päälle.

Kun luvan jättää torstaina, menee se perjantaina valvonta-arkkitehdille ja käsittely tapahtuu seuraavalla viikolla.
Lupaisteeseen tulee viesti (joka tulee myös sähköpostiisi), jos luvassa on puutteita. Tämä tarkoittaa myös automaattisesti sitä, että luvan käsittely siirtyy vähintään viikolla eteenpäin, todennäköisesti kahdella. Riippuen siitä, miten paha tai lievä puute on kyseessä. Tee siis pyydetyt korjaukset ja toimita ne viimeistään torstaina lupapisteeseen, tällöin varmistut, että lupa on käsittelyssä seuraavalla viikolla. Rakennusviraston ohjeissa sanotaa, että maanantai aamuun mennessä jätetyt liitteet tai oikaisut ehtivät saman viikon käsittelyyn, mutta meillä ei näin ollut. Tämän vuoksi suosittelen tuota torstaita TAI sitten ole aktiivinen ja soita perään! On mahdollista, että käsittelijä ottaa lupasi käsittelyyn, vaikka virallinen käsittelypäivä olisi jo mennytkin. Kuopiossa ti ja ke ovat pientalojen käsittelypäiviä ja torstaisin on pientalolupien julkipanopäivä. Annetut lupapäätökset löytyvät täältä.

5. Kun lupa on käsittelyssä ja käsittelijä sitä on puoltanut, tulee siitä tieto sähköpostiin. Tässä vaiheessa soitto kiireesti johonkin painotaloon ja tilaamaan paperikuvia (jos niitä ei vielä ole). Kuopiossa nimittäin halutaan myös paperiset kuvat, vaikka samat kuvat ovat jo lupapisteessä sähköisinä. Ilmeisesti jonkinlainen siirtymävaihe menossa.
Yleensä kopiopaikka tietää mitä pitää tulostaa ja mitä näihin paperikuvasarjoihin kuuluu, mutta sieltä pitää löytyä siis:
- 2 täyttä sarjaa kuvia, eli kaikki yllämainitut 5 kuvaa kahdessa nipussa. Näissä pitää olla seläkkeet, ja ne pitää sitoa narulla toisiinsa kiinni! Kuvan mukaan.
Toiveidentynnyri-blogin esimerkkisuoritus, meiltä jäi kiireessä omista kuvat ottamatta :)

- 1 sarja, jossa on asemakaava ja pohjakuva merkintäosastoa varten
- Kaikki hakemuksen liitteet paperisina. Nämä voit tulostaa itsekkin. Huom, pidä huoli että energiatodistus- ja selvitys ovat värillisinä!
Kun nämä ovat käsissäsi, toimita ne viiiimeistään sillon maanantai aamuna ennen klo 09.00 rakennusvirastoon ja kerro että ovat menossa jo puolletun luvan käsittelyyn! Tällöin ne ehtivät saman viikon käsittelyyn.

6. Paperikuvien jätön jälkeen, pureskele pari päivää kynsiäsi ja stressaa, että vieläkö mahtaa jotain löytyä tai puuttua ja että meneeköhän lupa viralliseksi ;). Saat tiedon taas sähköpostiisi kun lupa on otettu käsittelyyn ja tämän jälkeen voit käydä katsomassa jonkinajan päästä kun lupapisteeseen on tullut merkintä: lupa käsitelty. Meillä käsittely oli tiistaina, ja torstaina sitten ilmestyi nettiin lupapäätös. Tieto luvasta tulee seuraavan viikon alussa myös postitse kotiin, jonka mukana tulee itsellesi sarja leimattuja lupakuvia. Tutustu lupaan ja vaadittuihin asioihin. Siellä on kerrottu esimerkiksi mitkä katselmukset pitää rakentamisen aikana suorittaa.

7. Olisi hyvä, jos tässä vaiheessa olisi vielä mielenterveys tallessa :), nimittäin välillä tuntui itsellä että hullua pidettiin vähän liikaa jännityksessä, päivät olivat pitkiä odotellessa. Meillä syynä siihen oli puhtaasti se, että aikataulu puski päälle. Nimittäin luvan myöntämisestä alkaa kahden viikon valitusaika, jonka umpeutumisen jälkeen saa (virallisesti) aloittaa rakennustyöt. Meillä valitusaika päättyy pe 8.9 ja rakentaminen alkaa ma 11.9. Aikataulu oli lyöty jo heinäkuussa lukkoon, eli voi sanoa että homma eteni aikataulussa, heh.

8. Uskoakseni valtaosalla rakentajista, varsinkin niillä joilla tarkoitus aloittaa heti valitusajan umpeutumisen jälkeen, on selvillä jo tekijät ja valvojat tässä vaiheessa. Mutta jos ei ole, tulee kohta kiire ne hankkia. Nimittäin ennen aloitusta pitää pitää aloituskokous.

Aloituskokouksessa pitää olla selvillä IV- ja KVV-valvojat, vastaavamestari, sähkö-, putki- ja iv urakoitsijat sekä rakenne-, kvv- ja iv-suunnitelmat. Aloituskokouksen voi pitää jo valitusaikana ja sen voi fyysisesti pitää joko tontilla tai rakennusvirastossa. Tuo virasto lienee mukavampi paikka, siellä on helpompi käydä suunnitelmat paperilta lävitse. Paikalla pitää olla vastaavamestari, pääsuunnittelija, rakennuttaja tai hänen edustajansa ja tietenkin rakennusvalvoja. Aika tähän aloituskokoukseen kannattaa varata heti kun mahdollista, nimittäin virastossa saattaa olla 1-2 viikon jono.

Me saimme aloituskokoukselle ajan vajaan kahden viikon päähän. Meillähän on ollut jo hyvän aikaa tämä tekijätiimi kasassa, eli tässä kohtaa ei onneksi tullut hoppu.
Toki, meillä ei vielä ole lopullisia rakenne-, kvv- ja iv-suunnitelmia, mutta ne ovat tulossa ensi viikolla, eli hyvin vielä ehtii :)!

Ennen aloittamista pitää tehdä myös rakentamisen aloitusilmoitus täällä tai sitten sähköpostilla tai puhelimella rakennusvirastoon.

9. Aloituskokous kun on pidetty ja valitusaika umpeutunut voi aloittaa työt. Meillä homma etenee nyt niin, että aivan ensimmäiseksi tontilla käyn minä hieman raivailemassa puita, jonka jälkeen kaivinkonemies menee poistamaan loput risut ja pintamaat. Tämän jälkeen tilataan paikalle mittausmiehet, jotka merkitsevät tontille talon paikan ja korot rakentamista varten. Tämän jälkeen alkaa varsinainen rakentaminen.


Vaiheita tässä suunnittelu/lupaprosessissa on näin kirjoitettuna aika vähän, mutta voi sitä puheluiden, tapaamisten ja sähköpostien määrää mitä joutuu tekemään, jotta pääsee etenemään aina seuraavalle stepille :). Pääsuunnittelijalla on tässä hirmu iso vastuu ja hän pystyy joko helpottamaan, tai sitten vaikeuttamaan prosessia. Meillä oli onneksi hyvä pääsuunnittelija, Styrmanin Jani, joka kesälläkin löysi aikaa projektillemme ja ymmärsi meidän tilanteen kun koetettiin saada projekti pikaisesti tulille. Valvonta-arkkitehtikin tokaisi jossain vaiheessa pääsuunnittelijastamme, että hänellä on yleensä hyvät ja huolella tehdyt kuvat. Ja näin oli nyttenkin, nimittäin mitään muuta sanomista ei kuvissa ollut kuin tämä ikkunaepisodi, josta ei voi syyttää suunnittelijaa, vaan tuulella käyvää valvonta-arkkitehtiä.

Sen vinkin annan, että olkaa tarkkana ja pelatkaa mieluummin varmanpäälle, kuin että koetatte mennä sieltä mistä aita on matalin, varsinkin jos on kiireellinen aikataulu. Tuskin haluatte juosta virastossa selvittelemässä ja vatvomassa asioita kun ne voisi kerralla jo tehdä kuntoon. Säästytte isolta stressiltä ja kyyneliltä (kuulin nimittäin tässä matkanvarrella monta tarinaa kuinka rakentajaperheen rouva on itkien lähtenyt valvonta-arkkitehdin luota tai isäntä on tälle huutanut päin naamaa ja lähtenyt ovia paiskoen, ei kiva)!
Tässä vaiheessa päivät ovat muutenkin pitkiä, kun lupa-asioita hoitaa ja lupaa odottaa. Väittäisin jopa, että stressaavin ajanjakso tämä lupaprosessi, ainakin minulla :). Nythän ei tarvitse enää kuin tehdä :)!

Näin siis Kuopiossa. Jyväskylässä v.2009 lupaa hakiessamme oli suurelta osin ihan erilainen käytäntö, eri eroavaisuuksia kunnittain on varmasti!


Mielelläni vastailen jos on jotain kysyttävää, tai mainitkaa jos olen jotain unohtanut.

//Mika

3 kommenttia:

  1. Hyvin olette selventäneet tuota lupaprosessia, kiitokset siitä :). Se, kun tuntuu näin äkkiseltään olevan aikamoinen viidakko...

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Kiva kuulla, että jutusta on ollut hyötyä! Se onkin yksi meidän blogin tavoite: perehtyä itse asioihin ja jakaa saatua tietoa ja kokemusta, jotta siitä olisi (toivottavasti) hyötyä myös muille! :)

    Anni-Maaria

    VastaaPoista
  3. Se on kyllä totta, että parempi on pelata varman päälle, helpommalla pääsee. Mekin päätimme juuri palkata ammittimaisen mittauspalvelun kartoittamaan tonttimme rakennusoikeutta, joka siis perustuu tontilla sijaitsevan, jo luhistuneen torpan kokoon, josta kenelläkään ei kuitenkaan näytä olevan mitään virallista tietoa. Mutta kun ammattilaisiin luottaa, niin ei pitäisi kenelläkään ainakaan olla mitään naputettavaa.

    https://www.prismarit.fi/

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...