sunnuntai 6. elokuuta 2017

Arjen helpottajat

Sen verran on jo elämää tullut nähtyä ja erilaisissa kodeissa asuttua, että muutama vahva mielipide on muodostunut eräistä kodin toiminnoista sekä koneista, ja tässä muutamasta niistä lyhyesti:


IMURI

Kahdessa edellisessä asunnossa meillä on ollut keskuspölynimurit, vieläpä erimerkkiset. Ajatuksena keskuspölynimuri on kieltämättä järkevä ja houkkutteleva, joten tästä syystä mekin sellainen valittiin, kun ensimmäisen kerran rakennettiin. Toinen imuri olikin jo valmiina muutettaessamme rivariin. Käyttökokemukset kuitenkin hieman alle kuuden vuoden käytön jälkeen osoittivat, että ei se keskuspölynimuri kuitenkaan ole meidän juttu muutamastakin eri syystä.

1. 8-12m letkun säilytys on yllättävän haasteellista ja sen kanssa on lennellyt useammatki ärräpäät.

2. Jos tarvitset imuria pienen asian takia on melkoisen työlästä aina hakea pitkä letku. Juu, tiedän, että niihin saa myös lyhyempiä, mutta eipä se imurasia ole aina siellä missä imuria tarvitsee.

3. Ääni. Vaikka imuri itsessään sijaitsee teknisessä tilassa tai kodarissa, on sen imuääni yllättävän kova.

4. Varsi + suulakkeet. En tiedä miksi keskuspölynimurien varret ja suulaakkeet tuntuvat huomattavasti jäykemmiltä ja hankalammilta käyttää kuin perinteisten mallien, mutta ei ne mitään "käteenistuvia" olleet kummassakaan meillä olleessa mallissa.

5. Hinta + asennus. Eipä se keskuspölynimuri kaikkine putkineen, äänenvaimintimineen, osineen ja asennuksineen mikään halpa ole. Siihen hintaan hankkii jo useamman hyvän lattiaimurin.

Me siis ratkaisimme tämän "ongelman" ostamalla Electroluxin Ultraone-imurin jo tänne väliaikaiseen asuntoomme. Ajateltiin, että ostetaan kerralla kunnollinen joka sitten palvelee hyvin myös uudessa kodissa.

Itselle mieluisia ominaisuuksia tässä imurissa ovat mm. automaattisesti säätyvä imuteho (on muuten oikeasti tehokas täysillä, mutta ei kuitenkaan kovaääninen), 99,95% pölyhiukkaset suodattava suodatinjärjestelmä sekä itselle käteen tosi hyvin istuva kahva, josta löytyvät myös kaikki imurin säädöt. Onhan tässä tavallisessa imurissa sekin hyvä puoli, että se ei puhalla imuroidessa lämmintä ilmaa harakoille niinkuin keskuspölynimuri tekee, sopii siis passiivitaloon mainiosti.
Alla muutama kuva imurista.





ASTIANPESUKONE

Mikään ei keittiöaskareissa ärsytä minua enempää kuin se, jos astianpesukone on huono. Tässä astianpesukoneiden "musta lista":

1. Hankalatäyttöinen. Koneen suunnittelu on jotain sellaista, että sinne ei tunnu mitenkään istuvan omat astiat vaan niiden kanssa saa koko ajan taistella tai niitä joutuu pinoamaan miten sattuu. Tällöin yleensä pesutulos on mitä on.

2. Pieni. Tuntuu, että osaa koneista ei ole suunniteltu kuin pienille astioille tai pienille määrille astioita, vaikka toisin luvataan. Lapsiperheen päivän ruokailuastiat + ruoanvalmistusastiat on ihan turha yrittää änkeä sellaiseen koneeseen, ei vaan onnistu.

3. Ääni. Tiskarin ääni onkin sellainen ominaisuus, joka vaikuttaa nykyasunnoissa paljon. Keittiöt ja oleskelutilat ovat yleensä yhtenäisiä ja jos päivällä koettaa pestä astioita vaikkapa niin, että itse on paikalla tv:tä katsomassa, ei siitä välttämättä tule yhtään mitään. Tai jos yöllä koetat pestä ja olet herkkäuninen, niin voi olla siinäkin tapauksessa hankalaa. Kovan pesuäänen vuoksi meillä meni edellisessä asunnossa tiskari vaihtoon kun ei koneen  päällä ollessa pystynyt tv:tä katsomaan tai nukkumaan (makkari oli keittiön seinän toisella puolella ja kuulosti välillä kun joku olisi vieressä laskenut vettä hanasta).

4.Huono pesutulos ja märät astiat. Muutamassa tiskarissa on ollut sellainen "ominaisuus/vika", että huuhtelu ei ole toiminut niin kuin olisi pitänyt. Astioihin jäi likaa, ja mikä inhottavinta, pesuainejäämiä. Näitä jäämiä ei huomannut välttämättä muuten kun esimerkiksi silloin, kun lämmitti muoviastissa ruokaa ja ruoka maistui ja tuoksui huuhteluaineelle. Tai kun kahvikuppiin kurkkasi kahvin juonnin jälkeen ja kuivunut kahvi kupin pohjalla oli muuttunut vihreäksi :/. Inhottavaa on myös tyhjentää konetta jos astiat ovat märkiä.


Muuttaessamme tähän väliaikaiseen asuntoon, tuli meille eteen astianpesukoneen hankinta. Mietittiin, että ostettaisiinko entisiltä asukkailta heidän vanha koneensa vai kokonaan uusi. Entisten asukkaiden hinta heidän vanhalle koneelleen oli sen verran kova, että päädyimme siihen, että sitä emme osta. Jäi oikeastaan ainoksi vaihtoehdoksi ostaa uusi kone, jonka voisimme sijoittaa uuteen keittiöömme talon valmistuessa.

Päätimme, että panostamme tiskariin, joten ostimme Miele G6895 XXL täysintegroitavan koneen. Se on A+++ -20% energiankulutukseltaan ja tilaa siinä on älyttömästi, mahtuu isoa ja pientä astiaa, kuppia ja kippoa. Mielen koneiden sisätilat ovat muutenkin säädettävissä todella monipuolisesti, siihen on helppo asetella hyllyt ja tasot oikeisiin kohtiin tarpeen mukaan. Kone on myös tosi hiljainen, vain 39dB, joten tv:tä pystyy katsomaan 5m päässä ihan normaalisti :). Koneessa on myös kaiken maailman sensoreita, jotka haistelevat pesun aikana astioiden likaisuutta ja ilmeisen toimivasti, koska vielä ei ole koneesta tullut huonosti pestyjä tai märkiä astioita.

Nyt parin kuukauden käytön jälkeen voidaan jo kyllä todeta että kannatti panostaa, ollaan oltu tyytyväisiä kaikinpuolin. Olihan kone kallis, mutta lupaahan Miele myös, että heidän koneet kestävät 25 vuotta. Eli pitkässä juoksussa tämän koneen ei pitäisi edes ollakkaan kallis!



Koneessa on muuten optiona myös pörssisähkön seuranta, eli kone osaa seurata pörssisähkön hintaa ja se voidaan asettaa pesemään tiskit vaikkapa klo 21-15 välisenä aika silloin, kun sähkö on edullisimmillaan. Tämä ominaisuus ei vielä ole Suomessa käytössä, mutta on kuitenkin tulossa. Ominaisuus on sama, joka on myös meille todennäköisesti tulevassa lämminvesivaraajassa. Ja jos me päädymme asentamaan aurinkopaneelit, jolla lämmitetään sitten käyttövesi, on tiskari mahdollista kytkeä suoraan lämpimään käyttöveteen, jolloin pesuohjelman energiankulutus tippuu entuudestaan.


Itselle sopivien ominaisuuksien lisäksi, molemmissa näissä kodinkoneissa on ajateltuna myös energian kulutusta ja käyttöikää, elinkaarta. Laitteet ovat energialuokiltaan parhaita mahdollisia ja toiveissa on myös, että kun nyt niihin on satsattu ne ovat myös pitkäikäisiä. Aika näyttää kannattiko.

Valitettavan usein kodinkoneet sekä kalusteet ovat sellaisia, jotka ostetaan raksan loppupuolella sen mukaan paljonko budjettia on jäljellä ja tyydytään sitten valintoihin jotka ei välttämättä pitkässä juoksussa olekaan mieluisia tai tarpeeksi laadukkaita.  Saa nähdä miten käy meidän budjetiin kanssa ja millaisia ovat loput meille hankittavat koneet ja kalusteet.. :D

Mitenkäs muilla, ovatko nämä asiat sellaisia joihin teillä panostetaan vai onko ihan sama minkälaiset koneet kotoa löytyy?


//Mika

ps. Meillä myös minä käytän näitä molempia vempaimia paljon, joten minäkin sain näiden koneiden ominaisuuksiin vaikuttaa :)

2 kommenttia:

  1. Hei! Olen niin samaa mieltä keskuspölynimurin epäkäytännöllisyydestä. Ja tiskareista myös hyvänä olen todennut että "hyllyjen" korkeuden säätäminen on todella kätevää kun on eri kokoisia astioita. Ja se hyvän huuhtelun tärkeys astianpesukoneessa.. Tämä kaupunkilegendahan toteaa että patologi näkee heti sisuskaluista onko käytetty astianpesukonetta, syövyttävää. Itse panostaisin tosiaan siihen että astioihin ei jäisi mitää pesuainejäämiä ja olen alkanut käyttää nestemäistä ja vain osan annostuksesta jotta lapset ei saisi kauheita myrkkyannoksia :/
    Tsemppiä rakennusvaiheeseen!
    T. Äityli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kiva kun olet blogimme löytänyt.
      Hyvä että ei olla tuon imuriasian kanssa ainoita :), makunsa ja käyttötottumuksensa toki kullakin.
      Mekin koetettiin vaikka mitä pesuaineta ja määriä, mutta tuntui että mikään ei poistanut ongelmaa. Uuden koneen myötä ongelma on hävinnyt. Eli on niissä kyllä eroja.
      Minäkin olen kuullut, että patologit itse eivät astianpesukoneita käytä lainkaan..tiedä sitten..

      Kiitos tsempeistä, sitä varmasti tarvitaan kun sinne asti päästään!

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...