lauantai 5. elokuuta 2017

Rakennuslupa

Jätimme rakennuslupahakemuksen torstaina ja nyt odotamme, millainen "tuomio" ensi viikon rakennuslupakäsittelyssä tulee. Kuopiossa rakennuslupa jätetään Lupapiste.fi-palveluun. Täytyy kyllä sanoa, että todella näppärä systeemi! Kun rakensimme edellisen talomme Jyväskylään vuonna 2010 oli siellä käytössä vielä paperinen rakennuslupa. Muistan, että meiltä lähti iso nippu papereita rakennusvirastoon, ja muistelen vielä metsästäneeni viime tinkaan jostain virastosta jotain paperia liitteeksi. Aikamoista paperin pyörittelyä oli se!

Lupapiste.fi-palveluun oli todella näppärä täyttää hakemustiedot sekä lisätä liitteet. Palvelussa pystyi valtuuttamaan myös muita henkilöitä, jotka pääsivät omalta osaltaan täyttämään hakemusta. Meidän lisäksi annoimme valtuutuksen myös talon suunnittelijalle, joka pääsuunnittelijana tarkisti, että täyttämämme tiedot olivat oikein. Hän myös lisäsi lupakuvat palveluun.

Kuopiossa jätettäessä rakennuslupa, täytyy olla asemapiirros, julkisivukuvat, pohjakuva, sekä leikkauskuvat. Lisäksi tarvitaan energiatodistus, kopio tontin vuokrasopimuksesta tai omistusoikeudesta sekä tietenkin naapurikuulemiset. Sen sijaan suunnittelijoita ei tarvitse olla nimettynä pääsuunnittelijaa lukuun ottamatta. Aloituskokoukseen mennessä täytyy olla nimettynä urakoitsijat sekä muut suunnittelijat (sähkö- ja LVI-suunnittelijat). Myös rakennepiirrustukset tarkistetaan vasta aloituskokouksessa.

Sähköinen palvelu on siitä näppärä, että rakennuslupaa voi täydentää joiltain osin vielä hakemuksen jättämisen jälkeen. Me emme saaneet torstaihin mennessä vielä kaikkia naapurikuulemisia tehtyä, joten nyt viikonlopun aikana voimme lisätä kuulemistodistukset järjestelmään. Myös energiatodistuksen saamme vasta maanantaina, jolloin ehdimme sen vielä hakemukseen lisäämään. Se taitaakin olla sitten viimeinen päivä kun liitteitä saa täydentää.

Maaperätutkimus tulee olla tehtynä rakennuslupahakemuksen jättämiseen mennessä. Toinen vaihtoehto on, että vastaava mestari kirjoittaa lausunnon maaperästä. Tämä onnistuu silloin, kun tiedetään millaista maaperä on. Viime kädessä asia tulee selvittää kuitenkin maaperätutkimuksella, mikäli asiassa on jotain epäselvyyttä tai epävarmaa.

Lupapiste.fi-palvelussa oli selkeät ohjeet lomakkeen täyttämistä varten. Lisäksi sivuston kautta on mahdollista esittää kysymyksiä, mikäli vastaan tulee ongelmia. Ainoa "ongelma" oli se, että järjestelmään ei saa merkittyä puolikkaita neliöitä. Meidän kerrosalamme on 210,5m2, joten päädyimme pääsuunnitelijan kanssa pyöristämään luvun ylöspäin niin ei pitäisi tulla sanomista, että yritämme "huijata" jäljelle jäävän rakennusoikeuden kanssa :D


Kuopiossa rakennuslupia käsitellään joka keskiviikko. Käsittelyyn otetaan ne hakemukset, jotka on jätetty edellisen viikon torstaihin mennessä. Nyt kun lupa on jätetty, voimmekin jännityksellä seurata hakemuksen etenemistä palvelussa. Jännittävää! :)

Miten muualla rakennuslupien hakeminen hoituu? Vieläkö on paikkakuntia joissa haetaan lupaa paperilla, vai onko sähköiset järjestelmät käytössä ympäri Suomen maan?

Anni-Maaria

2 kommenttia:

  1. Vielä ainakin vuosi sitten Ylöjärvellä haettiin rakennuslupaa paperipinkalla. Aikamoista sohlaamista se oli, kun kaikkia pääpiirrustuksia piti olla kolme sarjaa (eikä talotoimittajalta tullut niin montaa) ja niistä sitten osa seläkkeillä ja narulla sidottuna, ja osa ilman seläkkeitä. Rakennusluvan yhteydessä piti toimittaa mainitsemiesi lisäksi myös vesi- ja viemäriliittymishakemus, vastaavan työnjohtajan hakemus/ilmoitus sekä maalämpöjärjestelmän rakentamistapaselostus, kun meille tuli maalämpö. Papereita oli omasta mielestäni aivan hirveä määrä, saisi jäädä historian havinaan tuo käytäntö. En osaa kuitenkaan sanoa, onko Ylöjärvellä jo siirrytty tai ollaanko siirtymässä sähköiseen lupapalveluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, hurjaa paperin pyörittelyä kyllä! Ja miten paljon menee paperia hukkaan kun täytyy kaikki niin monena versiona tulostaa, ja säilöä "jonnekin". Tuo sähköinen järjestelmä saa kyllä meiltä peukut pystyyn, on todella näppärä ja kaiken lisäksi vielä ekologinenkin. Tosin, sähköiset järjestelmät on hyviä niin kauan kuin ne toimii (jos yleensäkin tulee joku bugi niin hermo menee), ja tiedoista on varmuuskopiot jossain. :D

      Anni-Maaria

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...