sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Raksaviikko 3

Tällä viikolla raksalla alkoi näkymään talo konkreettisesti, kun sokkeli alkoi maanantaina kohoamaan. Viime viikonloppuna jumpattiin Annin kanssa muutama lava harkkoja käsin lähemmäs anturaa, josta timpureiden oli helpompi niitä muuratessa ottaa.

Näiden lisäksi vielä 2,5 lavaa kanniskeltiin paikoilleen. Lämmin tuli :)


Hitain vaihe sokkelia muuratessa on ensimmäisen kierron muuraus, koska se pitää saada oikeaan korkoon, jotta muut kerrokset ovat heti oikessa korossa muurausta jatkaessa. Ensimmäinen kierros kannattaa muurata muurauslaastilla, jotta lähtöriviä pystytään tarvittaessa oikaisemaan. Muurauslaasti on hieman karkeampaa laastia ja sillä pystytään tekemään tarvittaessa paksumpia laastikerroksia kun muussa muurauksessa käytettävällä ohutsaumalaastilla, jota siis käytetään ponttiharkkojen asennuksessa. Lakan ponttiharkoissa on päätypontit, eli päätyihin ei tarvitse laastia lainkaan, joka nopeuttaa muurausta. Laasti levitetään laastikelkalla harkkokierron päälle, johon sitten asetetaan uusi kerros. Harkkojen väliin asennetaan myös harjateräkset vahvistamaan sokkelia.

Alla hyvä video ponttiharkon asennuksesta ja asennusnopeudesta. Ponttiharkon muuraus on huomattavasti nopeampaa kuin tavallisen harkon, samaa palautetta tuli myös meidän timpureilta. Niin, ja lakan harkothan ovat myös 600mm pitkiä. Kannattaa ottaa huomioon tarjouksia kysellessä, että vaikka kappalehinta on kalliimpi kuin 500mm harkossa, joita on monilla kilpailijoilla, menekki on pienempi ja asennus nopeampaa!



Maanantaina tontille tulivat myös eristeet sokkelin sisäpintaan, lattiavalun alle ja seiniin. Meillä  käytetään samaa Kingspanin Therma TP10 100mm eristettä kaikissa noissa. Eristettä tuli 16 lavaa, n.600m2. Jos samaa u-arvoa vastaava määrä eristettä olisi tullut styroxina ja villana, olisi eristemäärä ollut paljon paljon suurempi! Kun tontille ei tarvitse ottaa useita eri materiaaleja/tuotteita, säästämme mm. hukkaprosentissa, rahdeissa ja ylimääräisessä kanniskelussa. Samaa ideologiaa käytämme myös puutavarassa. Edellisessä taloelementtitoimituksessa tuli jos jonkinlaista puuta ja isoja määriä ylimääräistä tavaraa. Tilaaja, eli me, ne kaikki maksaa, sillä paketin hinnoittelussahan ne on otettu huomioon!

Ajelin maanantaina kaupalta tontille myös viemärinosat. Niitäkin aletaan kohta tarvitsemaan, koska meillä tehdään lattiavalu ennen rungon pystytystä.

Nämä eristeet eivät vie tontilta paljoa tilaa, hyvä niin kun muutenkin on ahdasta!


Tiistaina käytiin sisustussuunnitteljan luona palaveeraamassa ensimmäinen materiaalipalaveri. Anni kirjoitteli suunnitelmasta tarkemmin täällä. Täytyy sanoa, että oli kyllä mukava nähdä 3D-kuvista miltä meillä sisällä näyttää :). Asiat konkretisoituvat aivan eri tavalla kun ratkaisut ja valinnat näkee 3D-muodossa.

Sain tällä viikolla vihdoin ja viimein tilattua myös runkoon tarvittavan puutavaran sekä liima- ja kertopuupalkit, joita meneekin melko paljon muutamien erikoisempien rakenneratkaisujen vuoksi. Välillä sitä on miettinyt, että mitä ratkaisuja sitä onkaan tullut tehtyä, kun ei ihan normaaleilla rakenneratkaisuilla pärjää. Noh, onneksi kaikki on tehtävissä ja osaava mestari tietää mitä tekee ja osaa ottaa eri asiat huomioon. Välillä kyllä Seppokin ihmettelee meidän ratkaisuja, mutta toistaiseksi olen kaikki saanut perustelua :).

Kävin lauantaina asentelemassa sokkeleiden sisäpintoihin eristeet, niiltä osin kun pystyin. Aivan kaikki muuraukset eivät vielä ole valmiina, joten eristeasennuksia jäi vielä ensi viikon alkuun pikkuisen. Levyjen asentaminen on nopeaa hommaa. Levyt asennetaan toistensa pontteihin, joihin laitetaan ensin uretaanivaahtoa. Levyt kiinnitetään sokkelin pintaan myös uretaanivaahdolla. Kiinnityksen varmistamiseksi, ruuvasin levyt muutamista kohdin ruuvi+aluslevy yhdistelmällä kiinni sokkeliin. Irroitan ruuvit kun uretaani on kovettunut, vaahdotan reiät ja teippaan alumiiniteipillä vielä päältä, ihan varmuuden maksimoimiseksi. Eli mahdollisimman vähän kylmäsiltoja (ruuveista) ja ylimääräisiä reikiä levyihin.

Sika Boom Flex - elastinen uretaanivaahto. Helppo käyttää ja jos levyissä on elämistä ei elastinen sauma ratkea.
Eriste jatkuu sokkelia vasten olevan levyn päältä saumattomana seinää pitkin kattoon saakka, jossa se liitetään kattolevyyn. Ei ole ilmavuotoja! Passiivitaloa pukkaa!

Jonkin verran joutuu ajamaan täytehiekkaa :)


Maanantaina pitäisi siis olla muuraukset tehty. Meidän taloon meni muuten melkein 12 lavaa (864kpl) harkkoja ja vajaa 4000kg muuraus/ohutsaumalaastia.

Tänään sunnuntaina asenneltiin salaojakaivot- ja putket. En ole aikaisemmin ko. tuotteita asennellut, mutta sen mitä teorissa näiden asennuksesta tiesin, oli suht helppo siirtää käytännön tekemiseen, ei ole mitään rakettitiedettä. Hieman piti muutamia epäselviä asioita varmistaa valmistajan ohjeista, mutta Uponorilta löytyi hyvät asennusohjeet kaivoille ja putkille.

Asenneltiin Annin kanssa myös ensimmäinen, ulkopuolelle taloa tuleva, maalämpöpiiri. Täytyy sanoa, että hieman oli haastavaa saada purettua tuota 40mm muoviputkea 200m kelalta. Rakentelin putkelle sitten yksinkertaisen telineen, josta rullaus onnistui kohtuu hyvin. Yksin olisi ollut tuo putkenveto tekemätön paikka!

Maalämpö- ja salaojaputki

DIY-putkiteline, hyvin toimi :)


Salaojakaivoja asentaessa ja ohjeita lueskellessa tuli konkreettisesti huomattua myös se, mikä toisenlainenkin hyöty tällä raksaprojektilla on eli oman osaamisen syventäminen. Vaikka teorissa tietää (tai ainakin luulee tietävänsä) asiasta, on aivan eri asia tehdä ja opiskella asia käytännössä. Jokaisesta vaiheesta kun saa vähintään muutamia niksejä ja käytännön oppia niin raksan valmistuttua tietoa on kerääntynyt melkoinen määrä! Näiden asioiden kanssa olen kuitenkin tekemisissä töissä päivittäin. Vaikka asioista tietää teoriapohjalta, on minun mielestä se astetta parempaa asiakaspalvelua kun voi tarvittassa kertoa tuotteesta ja sen asentamisesta myös käytännön vinkkejä asiakkaalle. Vai mitä itse olet mieltä, annatko lisäarvoa sille, jos myyjä osaa antaa tarkkoja ohjeita tuotteen asentamisesta, tarvittavista lisätarvikkeista ja käytännön nikseistä?

Hankin viime talvena Boschin sinisensarjan (ammattimalliston) iskevänruuvinväännin/porakonesetin ja nyt sain sen viimein ottaa kunnon käyttöön. Olen tuolla ruuvinvääntimellä kyllä jo autoihin renkaita vaihtanut, koeajettu siis on :). Hyvin muuten löytyy voimaa avata ja sulkea autonrenkaiden pultit tuolla. Boschin sinisiä koneita on muuten tulossa raksalle lisääkin, kunhan saan mallit katsottua ja tehtyä niistä tilauksen. Koneista tulee juttua sitten erikseen :).

GDX ja GSR 18 V-EC professional koneet hiiliharjattomilla moottoreilla ja 4,0Ah-akuilla.

Tällä viikolla saatiin myös sovittua Unidrainin kanssa blogiyhteistyöstä. Meille tulee n.2m pitkä Unidrainin mittatilauskaivo. Mieitittiin ja pähkäiltiin Vieserin ja Unidrainin välillä, mutta päädyttiin Unidrainiin, koska heiltä saadaan mittatilauksena sellainen kaivo, jonka tietää olevan varmasti vesitiivis seinän vieressä. Myös Unidrainin mallisto ja kokemus seinäkaivoista käänsi tässä kaivossa meidät heidän tuotteisiinsa. Muihin tiloihin meille tulee Vieserin lattiakaivot. Näissä normaaleissa lattiakaivoissa Vieser on kuitenkin ihan omaa luokkaansa, pitkällä kokemuksellaan ja laadullaan! Vesi- ja viemärikalusteet ovat sellaisia, joista ei kannata tinkiä laadusta hinnan vuoksi! Niin sisällä kuin ulkonakin!

Ensi viikolla luvassa ainakin vesi- ja viemäriputkien vetoa, sisä- ja ulkopuolen täyttöjä, sokkelin ja lattian eristystä sekä raudoitusten asennusta! Mahdollisesti päästään asentelemaan myös lattialämmityskaapeleita, saas nähdä miten hommat etenee :)


//Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...