Seinien levytys, iv:t ja sähköt alkaa olemaan sillä mallilla, että kattoja voi alkaa levyttämään umpeen. Aika hieno homma! Sitä ei itse aina oikein oivalla miten suurin harppauksin hommat välillä etenevät. Sitä kun vaan itse päivästä toiseen touhuaa ja tekee eikä niin ymmärrä etenemistä, ennen kuin joku ulkopuolinen käy totetamassa että ompa hommat edenneet.
Nyttenkin kun levytys saadaan käyntiin ja jossain vaiheessa valmiiksi, on meillä jo pinnat hyvällä mallilla. Meille on tulossa kahden viikon päästä tasoitemies nauhoittamaan ja tasoittamaan kaikki katot ja osan seinistä, kaksi viikkoa siis aikaa tehdä kattojen levytykset.
Ykkösasia kattojen levytyksessä on levyhissi. Hommasta ei tulisi mitään jos ei olisi hissiä käytössä. Saatiin onneksi meidän timpuri/valvoja-Sepolta levyhissi lainaan. Hissin toiminta on yksinkertainen, kipsilevy nostetaan levyhissin tukien päälle ja kammesta pyöritettäen nostetaan varsi kattoon. Levyt tietenkin leikataan lattialla oikeaan kokoon ennen nostamista. Reikien, johtojen ja rasioiden paikat mitotetaan valmiiksi ja tehdään reiät levyyn.
Vinkki! Jako- ja kojerasioiden poraukseen on myynnissä näppäriä reikätulkkeja. Eli rasiaan laitetaan ensin pohjaosa, jossa on metalli. Sen jälkeen rasiat levytetään yli niin, että levy kiinnitetään muutamilla ruuveilla. Tämän jälkeen otetaan rasian etsin, jossa on tehokas magneetti. Sitä liikutetaan levyn päällä niin, että magneetti löytyää rasiassa olevan pohjan ja tarrautuu siihen. Molemmissa osissa on keskellä reikä, josta rasiaporanohjuriterä menee läpi ja samalla keskittää rasiaporan oikeaan kohtaan rasian keskelle. Tämän jälkeen porataan rasiaporan kanssa reikä levyyn ja reikä menee tismalleen oikeaan kohtaan. Ostin oman sarjani Biltemasta, tässä suora linkki. Sarjoja myydään myös mm. ikh:ssa. Tuo 40€ ei ollut mielestäni paha sijoitus tähän apuvälineeseen. Se nimittäin nopeutti ja helpotti asennuksia huomattavasti!
Levytys onnistuu itsekseenkin, mutta kahdestaan levyjä nostellessa homma hieman nopeutuu. Minulla oli taas muutaman tunnin appiukko apuna levyjä nostelemassa, joten saatiin iso tila nopeasti levytettyä.
Eteisen kattoon tulee upotettava led-profiili. Tässä vaiheessa katot vain levytettiin yli ja koteloiden ja valaisimien reiät tehdään sitten tasoituksen jälkeen. |
Nauharuuvain on ihan ehdoton apuväline levyjen kiinnittämiseen! Suosittelen hankkimaan sellaisen, jos on paljon levytettävää pintaa! Alla nauharuuvaimen toimintaperiaate videon muodossa.
Isomman wc:n kattoon tehdään hieman erilainen valaistus. Sinne tulee myös epäsuoraa valoa, mutta se toteutetaan tällaisella koteloinnilla.
Wc:n takaseinälle tulee kotelo, johon upotetaan seinä wc. Koteloon tehdään myös syvennys hyllyille. |
Tuonne "hyllylle" tulee kiertämään himmennettävä nauha, josta saadaan tilaan hyvä yleisvalaistus.
Kävin viikonloppuna ostamassa jo ensimmäisen satsin tasoitteita ja maaleja led-hyllyjen kittaamista ja maalaamista varten. Toki ei niihin noin paljoa mene tavaraa, mutta otin kerralla sen mitä autoon mahtui ja lisää pitää vielä hakea.
Meillä käytetään Teknoksen tuotteita tasoite- ja maalaushommissa, niin sisällä kuin ulkona. Olen ollut itse Teknoksen tuotteiden kanssa tekemisissä melkein 10 vuotta ja oikeastaan jokaisessa projektissa meillä on ollut käytössä heidän tuotteet. Edellinen talo maalattiin sisältä ja ulkoa Teknoksen tuotteilla ja niissä ei mitään valittamista. Ulkomaali Nordica Eko varsinkin oli todella hyvä ja pinta on edelleen 7 vuoden jälkeen kuin uusi, mutta siitä ja sen ominaisuuksista kirjoittelen sitten kun asia on ajankohtainen.
Pintamaalit kannattaa myös valita tarkkaan. Itse en suosittele ostamaan kaikista edullisimpia maaleja, varsinkaan sellaisiin tiloihin, joissa seiniltä vaaditaan kulutusta tai missä halutaan erityisen hyvä lopputulos. Olen ollut monta vuotta töiden puolesta tekemisissä maalien kanssa ja nähnyt vuosien varrella monenlaista.
Esimerkkinä kerrottakoon, että kerran asiakas oli ostanut hyvin edullista pintamaalia ja maalannut sillä eteisen seinät. Sitten jossain vaiheessa tuli tarpeen pyyhkiä seiniä kostealla rätillä ja kuinkas kävikään, maali liukeni seinästä pyyhittäessä rättiin. Iso työ oli hioa seinät ja maalata uudelleen kestävämmällä maalilla. Edullisissa maaleissa ei ole yhtä hyviä sidosaineita kuin kalliimmissa ja näin ollen ominaisuudetkaan eivät ole yhtä hyviä. Voi verrata esimerkiksi jotain ruokakaupan omaa halpis merkkiä tehtaan omaan merkkiin, vaikka venhäjauhoissa. Kyllähän niissä eroja on!
Maalit ovat vain valitettavasti sellainen tuoteryhmä, joiden hankinta tulee rakentamisen loppupäähän ja monesti budjetti ohjaa silloin ostamaan "jotain edullista" maalia kun ei raaskita tai ei ole rahaa sijoittaa enää parempiin tuotteisiin. Ne ovat kuitenkin ne kaikista näkyvimmät, ja ehkä jopa työläimmät uusittavat pinnat, joten suosittelen ennemmin panostamaan kuin pihistämään!
Silora J on nauhatasoite, Ekora 3 pohjamaali ja Teknospro Katto kattomaali. |
Tiesithän, että vaikka pohjamaalia voi käyttää sellaisenaan katoissa pintamaalina, se ei ole puhtaanvalkoinen sävyltään ja näin ollen ei välttämättä lopputulokseltaan paras mahdollinen. Eli jos haluat maalilta puhtaan sävyn, valitse silloin ehdottomasti kattomaali. Katossa on myös hyvä, mitä himmeämpi maali ja on mitä vähemmän siinä on sivuttaiskiiltoa. Vaikka maalit olisivat kiiltoryhmältään samoja, voi niiden sivuttaiskiillossa olla eroja. Tämä meille tuleva Teknospro Katto on erikoishimmeä maali, jossa nimenomaan se sivuttaiskiilto on minimissää. Tällöin katto peilaa mahdollisimman vähän. Tämä Pro-sarja on tarkoitettu ammatilaismaalareille, mutta mikäänhän ei estä käyttämästä sitä myös itse jos haluaa erityisen hyvää pintaa. Ominaisuudet eroavat hieman kuluttajamaaleista, mutta niistä eroista kannattaa kysellä tarkemmin paikallisilta maalimyyjiltä.
//Mika
En tiennytkään, että edullinen maali saattaa liueta rätillä pyyhittäessä. Onhan siinä hommaa kyllä taas alkaa hiomaan ja maalaamaan uudelleen. Me rakennetaan meidän ensimmäistä taloa ja onneksi on timpuri kaveri auttamassa. https://www.nordtimpurit.fi/palvelut
VastaaPoista