torstai 2. marraskuuta 2017

Kattotuolit asennettu - 18 metriset tuolit toivat omat haasteensa

Keskiviikkona oli jännä päivä, vuorossa oli nimittäin kattotuolien asennus. Asennus oli sovittu alkavaksi 8.00 ja nosturiauto tuli minuutilleen tuohon aikaan, tämä on aina hyvä merkki :).

Nosturi tuli Kuljetusliike Knuutiselta, jolla oli tarjota meidän tarpeisiin sopivan pitkällä (30m) puomilla varustettu auto. Auto asemiin ja suunnittelemaan nostoa. Seppo ja Kapa olivat kyllä jo tehneet tarkan suunnitelman missä järjestyksessä tuolit katolle nostetaan, eli sitä ei tarvinnut enää miettiä. Jo silloin, kun Sepan auto toi kattotuolit, asemoitiin ne oikeille paikoilleen ja oikein päin. Oikein päin asemointi kannattaa ehdottomasti tehdä jo siinä vaiheessa kun tuolit tuodaan tontille, jos mitenkään mahdollista. Meidän 18,3m pitkiä ristikoita ei nimittäin tuosta noin vaan olisi enää käännelty tontilla.



Tässä lähtökohta. Runkojen päälle oli kiinnitettnyä jo valmiiksi kulmaraudat (näkyy kuvassa pieninä) osoittamaan mihin kohti kattotuolit asemoidaan sekä helpottamaan ristikoiden kiinnitystä. Kantavat väliseinät tietenkin valmiiksi tehtyinä. 




Siitä se lähti, ensimmäinen ristikko menossa paikoilleen. Ensimmäiset ristikot oli nopea asentaa. Ne kun siis pystyi nostamaan nostokoukulla, jolla ristikot yleensä nostetaan. Ne olivat myös sen verran lyhyitä, ettei niiden asemoinnissa ja hallitsemisessa ollut mitään ongelmia.

Keli oli mitä mainioin, -4 astetta, pilvetön taivas eikä tuullut lainkaan.




Kun siirryttiin pitkiin ristikoihin, alkoikin homma mennä hieman hankalammaksi. Kuski, eikä timpurit, olleet koskaan nostaneet omakotitaloon noin pitkiä ristikoita. Aluksi koetettiin nostaa ristikkoa nostokoukulla, mutta siitä ei tullut mitään. Ristikko mitä koetettiin nostaa, taipui yli 2m ja näytti siltä, että se menee poikki hetkenä minä hyvänsä, onneksi ei mennyt. Tästä ei luonnollisestikkaan ole kuvia kun itse yritin parhaani mukaan olla apuna ja ohjailemassa ristikoita jotta eivät kääntyilisi (olisi saattanut muu porukka tykätä hyvää kun olisi itse vaan koettanut napata valokuvia :) ).

Eli, ei muuta kuin ristikko maahan ja suunnitelma B. Päädyttiin nostamaan ristikot liinoilla, koska silloin saatiin tuettua niitä tasaisemmin molemmista päistä ja paino jakautuisi tasaisemmin kun nostopisteet saatiin kauemmaksi ristikon keskikohdasta. Hetken aikaa kesti, että löydettiin oikeat mitat ketjuille ja liinoille, jotta saatiin sitten ristikko nousemaan tasapainossa ylös. Nyt alkoi homma vihdoin skulaamaan. Ristikot nostettiin ylös, timpurit naulasivat ristikot molemmista päistä kiinni runkoon ja reivasivat ne muutamista kohdin kiinni, liinat irti ja uutta hakemaan. Näinhän se homma sitten eteni.



Nostaminen oli melkoisen hidasta, mutta kiitos ammattitaitoisen kuskin ja hyvien timpureiden, ei meillä ollut mitään ongelmia noston, eikä kattotuolien asemoinin, saatikka mitoituksien suhteen! Ristikot asettuivat juuri niinkuin niiden pitikin. Aikaa meni tosin viitisen tuntia, mikä on kuulema tuolle määrälle tuoleja pitkä asennusaika. Kertonee ehkä jotain noston haasteellisuudesta.



Melkoisesti alkaa olemaan tikkuja ristissä.

Vielä yksi, tästä ehkä hahmottuu se kuinka pitkä tuo ristikko on. Yksi ristikko menee talon päästä päähän, n 18.3m

Siinä ne nyt ovat paikoillaan. Onneksi oli näin loistava keli. Jos olisi tuullut, ei nostamista olisi voinut suorittaa. Edessä näkyvät ristikot ovat autokatoksen päälle, jonka runko tehdään seuraavaksi.

On siellä puuta eikä luntakaan pääse satamaan sisälle enää yhtään niin paljon kun ilman ristikoita :)

Tässä vielä pieni katsaus miltä sisällä näyttää nyt. Pahoittelut kuvan laadusta ja epävakaasta kuvaajan kädestä :)

//Mika




7 kommenttia:

  1. Nopeasti edistyy projekti. Kattotuolien asennus ei ole kyllä mistään helpoimmasta päästä, onneksi kaikki meni hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ja onneksi noita hommia ei tarvinnut tehdä itse.. Huh!

      Anni-Maaria

      Poista
  2. Meilläkin pitäisi näyttää kohta samalta kunhan kuljetusliike tuo ensin puutavaran pihamaalle. Loistavaa että kaikki oli ajallaan ja teille sattui noin hyvä sää, meillä näyttäisi työt menevän vähän myrskyisemmässä säässä. Odotan kyllä innolla, kiva nähdä viimein konkreettisesti että taloprojekti edistyy!

    VastaaPoista
  3. Täytyy tämä kirjoitus jakaa veljelleni Turkuun inspiraatioksi. Hän rakentaa puutaloa ja tietääkseni kattotuolien nostaminen tapahtuu seuraavien viikkojen aikana kunhan kuljetuspalvelun saa sovittua. En tiedä kuinka pitkät ristikot hänellä tulee olemaan mutta voin kuvitella teidän työmaalla kuskin ja timpurien ihmettelyä, että miten asian saa hoidettua.

    VastaaPoista
  4. Onneksi löytyi kuljetusliike kenellä oli tarpeeksi suuri kalusto kattotuolien asentamiseen. On kyllä varmasti joutunut miettimään paljon isojen kattotuolien siirtämisessä. Kaverillani Sipoossa rakennusprojekti menossa. Hän on ainakin puhunut, että haasteita on tuonut hieman kappaletavaran kuljetukset koska tiet ovat kapeat ja naapureiden tontit aivan vieressä. Onneksi ammattilaiset ovat pystyneet kalustoillaan hoitamaan kuljetukset alusta loppuun asti ilman ongelmia.

    VastaaPoista
  5. Hyvä tietää, että ammattitaitoinen kuljetusliike pystyy ottamaan huomioon monenlaisia rakennusteknisiä asioita, kuten erilaisten materiaalien asemoinnin. Meillä on myös rakennustöiden suunnitteluvaihe meneillään ja etsimme sen vuoksi tietoa aiheesta. Usein blogeista löytyy hyviä vinkkejä, joita ei itse olisi tullut ajatelleeksi. https://www.kuljetuskm.com/kuljetuspalvelut

    VastaaPoista
  6. Meillä on myös kattoremontti edessä täällä Kirkkonummen suunnalla. Etsimmekin blogeista tietoa erilaisista kattotyypeistä ja haussa myös pitkäikäiset kattoturvatuotteet. Onneksi saitte kattoristikot paikoilleen ilman, että ne vahingoittuivat.

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...