keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Meillä on katto päällä ja tuulensuojat seinissä!

Eilen ja tänään on saavutettu mukavia, isoja etappeja raksalla. 

Ensimmäinen iso etappi oli, kun eilen tiistaina sain asennettua viimeisetkin tuulensuojalevyt paikoilleen. Määrät olin laskenut juuri oikein ja yhtään täyttä 1200x1800 levyä ei jäänyt, pientä soiroa jäi vain jätesäkillinen :). Nappiin meni siis! Yllättävän hidasta hommaa oli sekin asennus. Alku meni opetellessa ja loppua kohden alkoi jo luonnistua :). Teippiäkin meni useampi satametriä, kun jokainen sauma ja kulma piti teipata huolellisesti tuulensuojateipillä. Vielä ikkuna- ja oviaukkojen reunojen teippaukset, sitten on teippauksetkin niiltä osin tehty. 


Kuvassa vasemmalta alkaen saunan, kylppärin, pikku wc:n ja meidän makkarin seinä. Reivaukset vielä tukemassa runkoa, tosin nekin voisi jo ottaa pois. Siinäpä siis hommaa huomiselle :). Kylppärin kohdalla näkyy myös valumuotti, joka tehtiin erottamaan Unidrainin lattiakaivon kohta, joka siis tehdään jälkivaluna.


Julkisivu (ja piha, sotkuinen sellainen) näyttää tältä tällä hetkellä. Pressut ja muovit on viritelty suojaamaan tuulensuojan yläpuolista runkoa, jotta ei sataisi ja tuiskuttaisi sisälle. Tuulensuojat kun yltävät vain 3,6m korkeuteen saakka. Tämän yläpuolisen tilan riittää suojaamaan ulkoverhouspaneeli.
Täytyy muuten sanoa, että on tuo asuntovaunu ihan lyömätön kapistus näillä keleillä. Siellä saa tauot pidettyä lämpimässä ja saa märät kamppeet kuivateltua yön aikana. Kannattava sijoitus, suosittelen!



Vasemmalla takkahuoneen ja oikealla saunan takaseinät. Pienemmät ikkuna-aukot levytin ylitse ja isompiin laitoin sisäpuolelle suojaksi kingspanin levyn ja ulkopuolelle muovikalvon suojaamaan.



Niinkuin kuvasta näkyy, vielä on kosteutta sisällä. Loppuviikosta/ensi viikon alussa saadaan puhaltimia viriteltyä kuivattelemaan sisäpuolia. Voipi olla, että koetetaan jo rakennuspuhaltimella hieman lämmittääkin tiloja, jotta saadaan tehostetua kosteudenpoistumista. Vielä ei kuitenkaan jatkuvaa lämmitystä voida laittaa. Therma levyt on suojaamassa isojen ikkunoiden aukkoja johon en viitsinyt tuulensuojia asentaa. Jos isot aukot olisi levyttänyt yli "suojaksi", olisi tuulensuojaa mennyt ylimääräistä yli 30m2, joka olisi ollut täysin hukkaan heitettyä rahaa. Kuvassa näkyy myös runkoon upotetut "kakkosneloset", jotka jäykistävät seiniä.




Toinen iso etappi oli rungon saaminen siihen pisteeseen, että päästiin asentamaan kattoa maanantaina iltapäivällä, eli runkokin on lähes valmis. 
Meille tuli kattomateriaaliksi Ruukin Classic Silence pelti, sävynä RR23, eli tummanharmaa. Ruukki oli ainoa toimittaja, jolta löytyi luotettava tapa tehdä kattopeltien jatkos, takuulla.
Classicin Silence malliin päädyimme koska: 
1. sen pitäisi olla kolmanneksen tavallista peltikattoa hiljaisempi, johtuen esiasennetusta huovasta 
2. huopa pellin pohjassa vähentää lämpöelämisen vaikutuksia isolla pinnalla
3. VTT on sertifioinut Classicin saumarakenteen vesitiiveyden
4. 50v takuu


Kuvassa näkyy pellin pohjassa oleva esiasennettu huopa


Asennus ei ollutkaan ihan "pala kakkua", koska 18m pitkä lape aiheutti sen, että pellit asennettiin kahdessa osassa ja niiden väliin tuli liitospala. Jokaisen jatkoksen toisesta pellistä joutui nakertamaan peltiä pois, joka hidasti asennusta yllättävän paljon. Toki isojen levyjen käsittely ja asennuskin oli muutenkin melko hidasta. Onneksi katto on senverran loiva, että siellä oli helppo kulkea. Tässä kohtaa voi muuten taputtaa itseään olalle siitä, että jaksoin muutama viikko sitten suojata pressuilla katon. Jos en olisi sitä tehnyt, olisi ruoteet olleet aivan jäässä ja katon puhtaaksi saaminen _todella_ paljon hankalampaa ja asennus hankalampaa! Nyt ei mennyt kauaa kun lumet putsailtiin ja pressut poistettiin ja päästiin asennushommiin.


Kuvassa asennus menossa. Tässä näkyy myös peltien jatkoskohdat, jotka limittyivät viereisten rivien kanssa. Jatkos ei saanut olla samassa linjassa viereisen rivin kanssa, vaan se piti limittää.



Tänään saatiin sitten iso lape kokonaan asennettua. Loppuviikosta vuorossa autokatoksen vajaa 60m2 katto. Se menee onneksi yhtenäisellä pellillä, joten asennuksen pitäisi olla aika paljon nopeampaa kuin isomman katon.

Alla vielä video, josta näkee katon kokoa ja valmista pintaa, on se vaan hienoa! Harmi vain ,että siihen ehti sataa jo lunta päälle :)




// Mika

6 kommenttia:

  1. Terve. Paljonko tuolla pitkällä katolla on kaltevuus? Kuinka pitkä tulee piipun saattopellistä? Meillä on samanlainen pitkä ja loiva katto, tosin pellit ei ole kuin reilu 10 metriä, (kaltevuus 1:5,5) mutta perinteisten talojen rakentajat ovat haukkuneet tuollaisen pitkän ja loivan katon ja monta kertaa toimimattomaksi.

    VastaaPoista
  2. Katon kaltevuus on 1:6. Saattopellin tilanne on hieman vielä auki, muutama peltiseppä on ollut sitä mieltä, että saavat tehtyä sellaisen läpiviennin kateriviin, että siihen ei saattopeltiä tarvitse laittaa. Jos se ei onnistu jostain syystä, sitten pitää tehdä saattopellillä ja sillä on mittaa varmaan joku 14-15m. Aiheuttaahan tuo piipulle muutenkin normaalista poikkeavia ratkaisuja, mutta onneksi kaikki tehtävissä.
    Olen myös huomannut, että "perinteiset" "näin-on-aina-tehty"-miehet ovat hyvin innokkaita kommentoimaan ja mollaamaan kaikkia ratkaisuja, jotka eivät ole sitä mihin he ovat tottuneet tekemään. Näin toimii niin putki-, kuin sähkömiehet ja timpurit. Välillä oikein huvittaa kuunnella miten sitä ollaan "hieman" kangistuttu vanhoihin kaavoihin. Esimerkiksi tämä meidän koko runkorakenne on aiheuttanut semmoista hyminää ja voivottelua, että ei voi kuin salaa itsekseen hymyillä näille herroille :)!
    Olisi kiva kuulla miksi pitkä ja loiva katto ei toimi? Jos ne tekee oikein ja oikeilla menetelmillä ja tuotteilla, taatusti toimivat siinä missä muutkin ratkaisut. Kyllähän ne saa toimimattomiksi, jos ne tekee väärillä rakennustavoilla tai käyttää epäsopivia tuotteita.

    // Mika

    VastaaPoista
  3. Hienoa nähdä kuinka projekti etenee. Meillä on rakentaminen vasta ihan aluillaan, vasta perustusten valumuotit on asennettuna. Vielä ei oikein osaa hahmottaa kokonaisuutta, mutta sitten kun seinät ja katto ovat paikallaan saa jo varmaan vähän tarkemman kuvan miltä talo oikeasti tulee näyttämään.

    VastaaPoista
  4. Pitkään rakennusalalla olleena, ulkopuolelta eristäminen on paras tapa ja suositusten mukainen. Timpurit voi ottelee, koska työläämpi tehdä.

    Pitkän Lappeen kanssa pitää ottaa sadevedet huomioon, eli riittävän leveät vesikourut (150mm) ja riittävästi syöksyä, ettei tulvi.

    VastaaPoista
  5. Siitä etenee! Meillä myös kovasti jo odotetaan kattopeltien asennusta. Kiva nähdä viikottain raksan muutos, tietäen, että kokoajan muuttopäivä lähenee. Hyvältä näyttää tuo teidän katto! Hyvä värikin.

    VastaaPoista
  6. Mahtavaa! Tuo onkin kiva, kun katonkin saa asennettua. Tavallaan jo näkee sitten sen sen talon ulkokuoren. Meidän tutullakin alkaa peltikaton tekeminen aivan lähiaikoina. Mukava seurata vierestä, naapurissa kun asuvat. https://www.lumorakennus.fi/kattoremontti/pelti--ja-huopakattoremontit

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...