lauantai 13. tammikuuta 2018

Raksaviikko 18 : Missio lattianhionta

Tämän viikon agendana oli saada lattianhionta viimein tehtyä. Tavaraa oli tiellä sen verran paljon, että ennen kuin hiontahommiin pääsin, piti järjestellä tavarat pois tieltä. Sain onneksi myytyä ylimääräiset 100mm villat, joten ei tarvitse niitä enää siirrellä eestaas tieltä pois.

Oli maanantaina sellainenkin poikkeus raksalla, että työvalo tuli ulkoa päin :). Ensimmäistä kertaa näki miten auringonvalo tulee sisälle ja terassille. Kivastihan tuo puoliltapäivin paistelee.

Suojailin myös ikkunoita rakennusmuovilla, muutama ikkuna jäi suojaamatta kun muovi loppui kesken. Toivotaan että pysyy karmit ehjinä ja puhtaina.
Siivous tehty, näyttää oudolta kun on noin paljon tilaa. Ostin Puuilosta pyörillä varustetun siirtoalustan ja nostin ulko-oven sivuikkunan sen päälle. Siirtyypä nyt helposti pois tieltä aina tarpeen tullen :)

Jotta sain kampetta pois lattialta, tein pari "tarvikehyllyä". Alin varattu pääasiassa Boschille, eli työkoneille ja ylimmällä kaikkea pientä sälää.

Ei-niin-kiva-yllätyskin löytyi lattioita siivoillessa. Yhdessä kohdassa lattialämmityksen kaapeli oli noussut pintaan lattioita valaessa. Onneksi kaapeli oli kuitenkin ehjä (ja onneksi myös löysin tämän ennen lattian hiontaa). Tämä pitäisi siis saada upotettua vähintään parin sentin syvyyteen. Tarkoittaa siis varovaista piikkaustyötä. Piikkaustyötä teettää myös parin väliseinän kohdalla olevat lattialämmitysantureiden suojaputket, jotka jostain syystä ovat jääneet asentajalta liian kauas toisistaan ja eivät siis mahdu väliseinän sisään. Merkkaan väliseinien paikat ensin lattiaan, jonka jälkeen näkee kuinka paljon siirtoa tarvitsee tehdä, vai pystyykö putkille tekemään jotain muuta. Ei näissä mitään muuta "murhetta" ole kuin ylimääräinen työ. Tai no onhan tietty aina riski, että jotain menee rikki. Toivottavasti ei. Onko muuten muut joutuneet tekemään vastaavia siirtoja? Olisiko antaa hyviä vinkkejä?






Varsinainen lattianhionta olikin sitten luultua suurempi urakka. Tai varsinaisesti lattiaa en hionut, vaan jyrsin. Johtuen siitä, että betonin pinta oli niin kova. Alkuun hieman mietitytti kuinka hionta sujuu, onko konetta hankala hallita ja saanko sillä enemmän aikaan haittaa kuin hyötyä. Pahin skenaariohan oli, että kone ampaisee ikkunan kohdalla ikkunasta pihalle :). No, onneksi niin ei kuitenkaan käynyt. Kone oli tosi helppo hallita, eikä mennyt kauaa aikaa kun konetta jo oppi ohjaamaan lihasmuistilla. Lueskelin netistä miten joillain kone oli karkaillut ja tehnyt ties mitä, mutta minulla ei ollut mitään ongelmia. Edes lattiakaatojen kohdalla. Seinien reunat, putkien ympärykset ja muut hankalat kohdat joudun käymään läpi vielä erillisellä hiontalaitteella (todennäköisesti pienellä rälläkällä ja kuppilaikalla) ja osan käsihiontakivellä.

Kaikenkaikkiaan aikaa meni hiontaan sellainen kuusi-seitsemän tuntia ja lisäksi nelisen tuntia  tavaroiden siirtelyyn ja siivoamiseen. Liitin hiontakoneeseen oman raksaimurini, jossa on "slave"-toiminto. Tarkoittaa sitä, että hiontakoneen sähköpiuha kytketään imurissa olevaan pistorasiaan ja kun hiontalaitteen käynnistää, käynnistyy myös imuri ja kun hiontalaitteen sammuttaa, sammuu imurikin. Sen verran tehoton tuo minun imurini on, ettei se jaksanut imeä kaikkea raskasta betonipölyä. Imutehoa löytyi kuitenkin sen verran, että hienoimman pölyn se imi ja tämä auttoi siinä, ettei ilmaan päässyt hiontapölyä oikeastaan ollenkaan. Koneen, imukauluksen ja terän vuokrasin Lyytisen RAK-Välinevuokrauksesta, josta vuokrasin myös jo palautetut HAKI-telineet. Voin kyllä suositella kyseistä firmaa. Palvelu ja hintataso kohdallaan!




Aika paljon pinnasta irtosi betonipölyä, mutta ilmaan ei pölyä noussut, kiitos raksaimurin.

Ensin lastasin pölyn kasaan lastalla ja sen jälkeen vielä imuroin lattian.

Tässä hieman "fiilistä" lattianhionnasta. Aikamoinen jyrskyntä oli :).


Siivousurakan kun sain lattianhionnan jälkeen valmiiksi, aloin teippaamaan katon levysaumoja. Teippaus on oikeastaan varmistuksen varmistus, eikä sitä välttämättä tarvitsisi tehdä. Syystä siitä, että olen vaahdottanut joka sauman uretaanilla. Mutta nyt kun tehdään passiivitaloa ja halutaan ilmavuodot minimiin, tehdään kaikki varman päälle. Teippaus varmistaa sen, että jos saumaan on jostain syystä jäänyt "tyhjä" kohta, ei siltäkään kohdalta pääse tulemaan hallitsematonta ilmavuotoa rakennukseen sisälle.



Nyt on siis kaikki ulkoseinät villoitettu, joka tarkoittaa sitä, että ensi viikolla vuorossa on ulkoseinien levytys 10cm paksulla Kingspanin Therma-levyllä. Levytyksessä tulee keskiviikkona 17.1.2018 (HUOM! aikaistunut, alunperin oli puhetta torstaista) auttamaan myös Kingspanin edustaja. Jos haluat tulla katsomaan kuinka helppoa asennus on tai muuten vain kyselemään tuotteen ominaisuuksista, laitathan viestiä ennakkoon tulostasi (puinenpassiivikoti@gmail.com tai FB:ssä Puinen passiivikoti)! Tervetuloa!

//Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...