lauantai 20. tammikuuta 2018

Raksaviikko 19 : "Kenkälaatikon" rakentamista

Tämä viikko on mennyt kokonaan foliohattu päässä tiivistä kenkälaatikkoa rakentaessa :). Alkuviikon teippasin, teippasin ja sitten vähän lisää teippasin. Katon jokaiseen kiinnikkeen kohtaan ja levysaumaan laitoin teipin. Teippiä meni kattoon melkein 300m. Samalla kävin levyt läpi ja paikkasin reiät mitä löysin. Näissä Therma-levyissä oleva alumiinipinta toimii höyrysulkuna ja koska jokainen sauma on vaahdotettu, olisi se jo itsessään riittävän tiivis höyrysuluksi. Varmistukseksi kuitenkin jokainen sauma teipataan, jos vaahtoon on jäänyt vahingossa "rotankolo" ja se ei olisi täysin ilmatiivis. 

Teippaus on tärkeä homma ja niiden pitää pysyä paikoillaan kymmeniä vuosia pitäen rakenteen tiiviinä. Minä käytin Stokvisin teippejä teippaamiseen, koska olen vakuuttunut tuotteiden laadusta, onhan Stokvis maailman suurin riippumaton teippivalmistaja. 

Stokvisin PE-alumiiniteippi on tavallisesta alumiiniteipistä eroava, sillä siinä on pinnassa laminoitu kalvo, joka tekee teipistä huomattavasti kestävämmän repäisylujuudeltaan kuin tavalliset alumiiniteipit. Siinä ei myöskään ole suojapaperia, eli se on paljon nopeampi asentaa kun perinteinen suojapaperillinen teippi. Teippiä saa myös tilauksesta haluamallaan leveydellä ja minä tilasin sitä 120mm leveänä seinä/kattorajaan. Vihreä höysynsulkuteippi kestää vetoa joten sitä käytin mahdollisten enemmän liikkuvien saumojen teippaamiseen. Tätä vihreää teippiä suosittelen myös normaalien höyrynsulkukalvojen teippaamiseen.


Stokvisin PE-alumiiniteippi ja ilman- ja höyrynsulkuteippi

Minulla oli entuudestaan muutama rulla tavallista alumiiniteippiä ja niillä teippasin osan kiinnikkeistä ja saumoista. Toimii hyvin paikoissa jossa ei vaaraa rakenteen elämiselle.

Roskaa tuli suojapaperillisesta teipistä tosi paljon ja voin sanoa, että eniten meni teippauksessa aikaa suojapaperien irroittamiseen, hidasta hommaa.



Tiistai-iltana kannettiin seinälevyt sisälle odottelemaan asennuksen aloitusta. Osa levyistä oli ollut melkein 17 viikkoa ulkona paketissa. Aika huoletonta näiden levyjen säilytys, levyt eivät nimittäin olleet menneet miksikään! Kokeileppa säilyttää villoja sama aika ulkona, syksyllä, ilman pressusuojausta ;).

Therma-levyt kannettu sisälle. Osa oli hieman lumisia ja jäisiä, mutta yön aikana lumet ja jäät sulivat, joten asennuksen pääsi aloittamaan heti keskiviikkoaamuna.

Näillä alumiinipintaisilla levyillä kun eristetään talo kauttaaltaan, alapohja 200mm, katto 50mm ja seinät 100mm sekä vaahtoa ja teippiä jokaiseen saumaan, tulee talosta kuin tiivis kenkälaatikko. Ja tämän kenkälaatikon tarkoitus on tehdä talosta täysin tiivis. Alapohjan eristyksessä, Therma-levy asennettiin myös sokkelin sisäpintaan ja nostettiin niin korkealle, että se jäi n.50mm lattiavalun yläpuolelle. Alla olevasta kuvasta näkee noston. 


Sokkelia vasten olevan levyn päältä lähtee nyt sisäpuolen alin seinälevy. Levyjen väliin uretaanit ja pintaan teippi. Näin asennettuna, saadaan 100% varmasti täysin tiivis, vedoton liittymäkohta seinä- ja sokkelieristeen välillä. Alla olevasta kuvasta näkee vasemmasta alakulmasta idean. Muualla on vielä irroituskaista edessä, enkä hoksannut ottaa parempaa kuvaa. Niin ja kuvassa oleva irroituskaista leikataan pois eristelevyn ja lattiavalun välistä ja se sauma tiivistetään massalla ja taidan vielä teipata sen varmuuden vuoksi, eipähän vedä sieltäkään. Tämän tiiveyden vuoksi myöskään erillistä radon kaistaa ei tuonne tarvinnut laittaa.


Nämä eristysvaiheet ovat hitaita ja tarkkoja hommia, mutta kokonaisuutta ajatellen tärkeimpiä työvaiheita mitä on. Siksi näiden kanssa ei auta kiirehtiä ja toheloida, vaikka mielessä pyöriikin, että pitäisi saada nämä "piiloon" jäävät työvaiheet tehtyä, jotta pääsisi jo tekemään jotain näkyvämpää! Malttia, malttia!

Koska tämä meidän kenkälaatikko on vuorattu alumiinillä, on seinille asennettava myös aluminittomat levyt, jotta taataan gsm-, radio- ym. signaalien liikkuminen sisään ja ulos. Kingspanilla on tätä varten suunniteltu oma levy, joka kantaa nimeä Therma TW55 R. Levy ei sisällä lainkaan metallia, vaan sen molemmin puolin on difuusiotiivis laminaatti. Eli tällöin levy ei vaimenna lainkaan signaaleja. Levyjä pitäisi asentaa yksi per ilmansuunta, mutta pelasin varmanpäälle ja asensin levyn jokaisen huoneen/tilan kohdalle.

R-levyt ovat täysin samankokoisia kuin muut 100mm levyt, joten niitä pystyy asentamaan sekaisin keskenään. Levyt eivät ole moksiskaan ulkoilman kosteudesta tai kylmyydestä!

R-levyn pinta on erilainen kuin tavallisessa levyssä

Keskiviikkona sain asennuskaveriksi Kingspanin aluemyyntipäällikkö Timo Kivistön. Timo halusi tulla katsomaan miten asennus sujuu ja itsekin testaamaan levyn asennusta, oikeassa rakennusympäristössä. Timo on rakentanut itse kolme taloa pitkästä, joten sain myös häneltä hyviä neuvoja ja vinkkejä rakentamiseen.

Saatiin Timon kanssa keskiviikkona homma hyvään alkuun ja asennuksen rutiini tutuksi. Jatkoin torstain ja perjantain itsekseni levyjen asentamista. Asentamatta on vielä parisenkymmentä levyä. Hitainta levyjen asennus on luonnollisesti ikkunoiden lähettyvillä, koska levyjen leikkaukseen menee aikaa. Mikäs siinä suoraa seinää latoessa kun ei tarvitse olla mittomassa ja leikkailemassa koko ajan. Ehdottoman hyvä apuväline leikkaamiseen on kuviosaha ja mahdollisimman pitkä terä. Ihan ei pisinkään terä yltä minulla levyn läpi, mutta loppuleikkaus on helppo tehdä esimerkiksi villaveitsellä.


En vaihtaisi mistään hinnasta akkukoneita johdollisiin, sen verran näppäriä ovat! Kone Bosch GST 18 V






Levytyksen jälkeen on vuorossa taas teippaus- ja vaahdotus-show. Useampi satametriä näihinkin teippiä menee!

//Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...