Aika maltillisen TOP 3 - Flopit - listauksen jälkeen, olisi vuorossa hieman ruotia kolmen kärkeä onnistumisista ja hyvin menneistä valinnoista. Tähän mennessä (onneksi näin) niitä on paljon enemmän, ja niiden järjestykseen laittaminen hankalampaa kuin näiden muutamien pienien floppien.
1. Oikeastaan koko projektin kantavana voimana ja selkärankana ovat olleet loistavat kirvesmiehemme Seppo ja Kari. Ja etenkin Seppo, joka siis toimii myös vastaavanamestarina. Kirvesmiehien vastuu korostuu pitkästä tehtäessä. Heidän pitää osata soveltaa , tehdä omatoimisesti ratkaisuja, tulkita kuvia ja selvittää asioita silloin kun jokin epäilyttää. Ja ennenkaikkea heidän pitää tietää mitä tekevät!
Meidän onneksemme saimme vetovastuuseen tekijän, joka on rakentanut ja valvonut lukuisia pitkästä tehtyjä puu- ja kivirunkoisia taloja. Toinen onni oli, että Seppo sai kaverikseen projektiin Kapan, jonka ei siis alunperin pitänyt työmaallemme tulla, vaan alkuperäisen timpurin estyessä saatiin pyydettyä Kapa projektiin mukaan. Kapa on aisaparina Sepon kanssa tehnyt töitä useita vuosia ja kymmeniä, ellei satoja, projekteja yhdessä. Heidän työskentelyään on mukava seurata. Toinen kun huutelee telineiltä tai nosturilta mittoja ja tarpeita niin toinen tietää tasan tehdä oikeanlaisen kalikan oikeaan paikkaan. Tämä varmaan onkin syy, miksi hukkapätkää ei ole tähän mennessä tullut kuin arviolta 1-2 m3, mikä on minun mielestäni todella vähän. Jokainen asennettu puutavara on kuitenkin tullut työmaalle ns. pitkänä ja se on mitoitettu asennettaessa oikeaan mittaan!
Erityisen mukavaa on ollut myös se, että työmaalla ei ole tarvinut käydä jatkuvasti valvomassa tai "vahtimassa", että mitä siellä on tehty ja onko tehty niin kuin olisi pitänyt. On pystynyt täysin luottamaan siihen, että hommia tehdään ja ne mitä tehdään, on juuri niinkuin pitääkin!
2. Taloa tontille suunnitellessamme, hyvin varhaisessa vaiheessa tuli kriteeriksi taloon kytketty katos kahdelle autolle. Tälle kriteerille on muutamakin kokemuksen osoittama syy. Ensimmäinen, ja ehkä selkein, on se että Suomen kesän ollessa melko vähä sat.. aurinkoinen, on aika mukava kävellä autolta kuivana sisälle. Varsinkin kun noiden muksujen kanssa tahtoo autoon meneminen, ja sieltä nouseminen, kestää. Toinen aika merkitsevä tekijä on raha. Nimittäin kytkettynä katoksena, jossa on varasto mukana, rakentamiskustannukset ovat paljon alhaisemmat kuin erillisenä rakennuksena tehtäessä. Autotallia emme edes suunnitelleet oikeastaan missään vaiheessa rakentamista. Edellisessä talossamme meillä oli autotalli ja perusteltua tarvetta sille emme nyt löytäneet. Autolle kuitenkin paras säilytyspaikka on katos!
Katoksen sijoittaminen talon yhteyteen ja katettu kulku sisälle asti on osoittautunut jo nyt nappivalinnaksi!
3. Kolmatta sijaa on aika vaikea päättää. Hyviä, pienempiä juttuja on paljon ja niitä voisi listata vaikka kuinka, mutta otetaan nyt suuremmat linjat ja laitetaan kolmannelle sijalle: pitkästä rakentaminen.
On ollut mahtava nähdä miten talo nousee vaihe vaiheelta ja vielä mahtavampi asia on kun on saanut itse olla mukana sitä tekemessä. Olen oppinut älyttömästi rakentamisesta, työvaiheista ja materiaaleista. Tietyt asiat ovat tulleet aivan uutena ja osaan on saanut tarkempaa, syventävää tietoa. Itseni ja monen projektia sivusta seuraavaan, on yllättänyt projektin nopea eteneminen. Loppupeleissä työvaiheita ei ole älyttömän montaa, varsinkaan itse rungon tekemisessä, mutta nekin ovat sitäkin tärkeämpiä. Meillä kun ei ole ihan normaali yksikerroksinen talo, on tekeminen tällaisessa vielä hitaampaa kuin normaalissa harja- tai pulpettikattoisessa talossa jossa on 4 tai 6 nurkkaa. Jos me olisimme poistaneet nurkkia, tehneet talosta matalamman, emmekä tehneet terassia noin kuin teimme, olisimme säästäneet työviikkoja useita!
Jos olisimme ottaneet tämän elementtinä, olisi se maksanut tajuttomasti ja en ole yhtään varma olisiko sitä tällaisenaan edes pystynyt elementeistä tekemään!
Omalla työllä ja materiaalihankinnoilla ollaan säästetty jo useita useita tuhansia. Olenkin miettinyt, että miksi maksaisin talotehtaalle siitä, että elementit tehdään tehtaalla ja tuodaan kokonaisina tontille. Ainoa syy minkä olen keksinyt on aikataulu. Olisihan sillä säästänyt ehkä kuukauden tai maksimissaan kaksi. Kustannukset olisivatkin olleet sitten jotain muuta kuin nyt.
Suosittelen kyllä rakentamista miettiville vaihtoehtona pitkästä, tai vähintäänkin pre-cuttina, rakentamista. Toki se tarvitsee luotettavat tekijät, reilusti aikaa ja tietämystä itseltä rakentamisesta sekä joustavan aikataulun.
Alla pienoinen kollaasi projektin etenemisestä.
Kaikenkaikkiaan voidaan kyllä todeta, että tässä vaiheessa ollaan tyytyväisiä tekijöihin, valintoihimme ja tekemiimme ratkaisuihin. Tästä on oikein hyvä aloittaa vuosi 2018 ja alkaa siirtämään tekemisen painopistettä sisätöihin. Timpurimme työskentelevät todennäköisesti vielä tämän viikon ja sen jälkeen on ulkoverhous heidän osaltaan valmis.
// Mika
P.S. Vuoden 2017 Flopit TOP 3 pääset lukemaan täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olisi kiva kuulla kommenttisi :)