keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Takkamalli vaihtoon

Meillä meni takka vaihtoon, ennen kuin ehdittiin sitä edes tilata. Tähän ei onneksi liity mitään sen suurempaa dramatiikkaa. Alettiin vain pohtimaan onko meille valittu takkamalli kuitenkin liian suuri. Takan valintaan liittyen kirjoittelinkin jo aiemmin, kun tutkittiin eri Takkavaihtoehtoja. 



Nordpeis Salzburg L Basic



Alun perin valintamme kohdistui Nordpeisin Salzburg-malliston XL+1 takkaan. Valinnan perusteet löydät Takka valittu! -postauksesta. Jo alkusyksystä ennen lopullista valintaa pohdimme sitä, että onko tuo XL liian suuri. Kuopion Kaakelin ja Uunin Esko oli jo silloin sitä mieltä, että tuo Salzburg L Basic olisi todennäköisesti riittävä lämmitysteholtaan meille. Teimme kuitenkin päätöksen "isompi on parempi" intuitiolla. Nyt kun raksalle on saatu jo vähän lämpöjä päälle ja todettu, että keskeneräisillä eristyksilläkin lämmöt pysyvät ihan mukavasti, tulimme siihen tulokseen, että tuo pienempi malli on varmasti ihan riittävä. Suurempi XL-malli lämpiää hitaammin ja nostaa lämmöt korkeammalle, joka tekee sen, että takan saavuttaessa optimaalisen varauskyvyn, on tilassa jo aivan liian kuuma. Olisipa vähän hölmöä lämmittää passiivitaloa takalla kuumaksi ja viilentää sitä sitten koneellisesti.

Siispä kaiken pähkäilyn ja venkslaamisen jälkeen meille tuleekin Nordpeisin Salzburg L Basic-takka!

Kuva takasta napattu Kuopion Kaakelin ja Uunin esittelytilasta

Vedimme takalle korvausilman lattian alta suoraan takan alle, jossa se kytketään suoraan takan korvausilmaliitäntään. Tällä tavalla meidän ei tarvitse asentaa iv-koneelle erillistä takkakytkintä, eikä takanpolttaminen aiheuta sisälle taloon ylimääräistä alipainetta ja näin ollen sotke muuta ilmanvaihtoa ollenkaan. Ja mikä tärkein, se ei ime sisältä asunnosta jo kertaalleen lämmitettyä ilmaa korvausilmana takan kautta pihalle! Ottakaahan tämä olennainen ja tärkeä asia huomioon kun suunnittelette takan hankkimista!

Vuonna 2018 takoillekin tuli pakollisena energiamerkinnät. Salzburg L - malli pääsee asteikolla toiseksi parhaimpaan energialuokkaan, eli A+:aan. Parhaimpaan A++  luokkaan pääsisi vain, jos palamisen tehostamikseksi olisi asennettu sähköisiä lisälaitteita säätämään esimerkiksi savukaasuja ym., eli käytännössä "normaaleille" takoille tuo A+ on paras mahdollinen!

Takka on myös täysin kaasutiivis. Luukku on ainoa avautuva osa ja se on täysin tiivis (kätevää on myös, että luukku sulkeutuu itsestään, eikä näin ollen jää vahingossa auki). Takassa ei ole myöskään ulkopuolista tuhkaluukkua, josta vetoa voisi myös tulla. Takassa on itsessään savupelti kyljessä, eli piipussa ei tämän vuoksi erillistä savupeltiä tarvitse (se kun on myös se, joka yleensä valskaa ilmaa ja nokea huoneeseen). Tämän vuoksi myöskään pellissä oleva "kaasureikä" ei aiheuta vetoa, koska takanluukku hoitaa sen, että sekin pieni "ilmavirta" jää takan sisään. Näin ollen, takan kautta ei pääse tulemaan sisälle yhtään kylmää ulkoilmaa!


// Anni-Maaria


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...