lauantai 11. marraskuuta 2017

Kalustesuunnittelua - liukuovikaapit ja wc:t

Kodinhoitohuoneeseen sekä aulaan pitäisi suunnitella liukuovikaapit ja miettiä vähän mitä olisi tarkoitus säilöä mihinkin. Käyttötarve määrittää kuitenkin aika paljon sitä, millaisella sisällöllä kaapit varustaa. Todennäköisesti aulan liukuovikaapistoon tehdään kalusteleyvstä väliseinät ja hyllyt. Kodinhoitohuoneeseen ovien taakse laitetaan luultavasti Elfaa tai Sovellaa.


Kuva lainattu Elfa.com

Kodinhoitohuone tulee toimimaan ikään kuin arkieteisenä, joten se toiminee myös perheen käyttöulkovaatteiden säilytyspaikkana. Ylläolevassa kuvassa on laitettu kivasti naulakoita ja hyllyjä sellaiselle korkeudelle, että lastenkin olisi (toivottavasti) helppo laittaa itse omat vaatteet paikoilleen. Hieman jäin miettimään pohjakuvaan merkittyä oven aukeamissuuntaa, olisiko sen sittenkin järkevämpi aueta johonkin toiseen suuntaan, tai olla kenties liukuovi, jotta kaapiston käyttö olisi helpompaa? 



Aulaan on pohjakuvassa piirretty 220cm leveä liukuovikaapisto. Siihen olisi tarkoitus jättää jonkin verran rekkitilaa vieraiden vaatteille sekä omille kausivaatteillekin. Lisäksi kaappiin laitetaan luultavasti ihan hyllyjä ja vetokoreja. Joulukoristeet ym. tilpehöörit tulisi myös saada sisätiloihin säilytykseen, joten liukuovikaapistojen yläosat saaneevat täytettä niistä.

Aulaan laitetaan luultavasti peiliovet avaruutta tuomaan. Ja pitäähän sitä jostain nähdä minkä näköisenä lähtee ihmisten ilmoille :)


Isompaan vessaan olisi tarkoitus laittaa kaksiosainen allas, mielellään valumarmoria, jotta ei ole niin herkkä rikkoontumiselle kuin posliiniallas. Joten etsinnässä on siis kaksiosainen valumarmoriallas. Lisäksi haluaisin, että altaassa olisi laskutilaa meikkaamista ja hiusten laittamista varten. Eiköhän tuolla miesväelläkin ole koneita ja purnukoita, joita välillä olisi hyvä laskea käsistänsä muualle kuin altaan reunalle tai pohjalle.


Tämä Otsosonin Ulappa-allas näyttää todella kivalta, puuttuu vain se laskutila tuosta välistä. Menee silti harkintaan.




Tämä Hafan allas (kuva yläpuolella) alkaa olla jo aika lähellä sitä, mitä haetaan! Tämä lienee kuitenkin posliinia, joten tuskin tulee kysymykseen. Myös Svedbergsiltä löytyy vastaavan tyyppinen malli, Wave-nimeltään. Sekin on tosin posliinia, joten ei ehkä mene jatkoon, vaikka malli kovasti silmää miellyttääkin.




Svedbergsin Wave-allas


Helatukulta löytyy Lauretta-allas, joka on valumarmoria. Muutama kantikas allas meillä on ollut ja silloin olin vahvasti sitä mieltä, että ei enää. Oli mielestäni hankalampi puhdistaa kuin pyörealinjainen allas. Kuopiossa on aika kalkkinen vesi, joten helposti kaikkiin saumoihin ja kulmiin kerääntyy kalkki ja kalkin jatkuva jynssääminen ei kuulu lempipuuhiini.


Helatukun Lauretta-allas


Löysin Pinterestiä selaillessani kuvan, jossa on todella kiva tunnelma. Ohjauduin jälleen kerran Talo Askelma-blogiin. Olen jo aiemmin linkannut kyseisen blogin sisustussuunnittelusta ja keittiöjutuista kirjoitellessani. On näköjään aika samanlainen maku blogin kirjoittajan kanssa. Harmi vaan, että blogia ei enää päivitetä.

Kuva lainattu Talo Askelma-blogista

Olen nyt kovasti tykästynyt lämpimiin sävyihin ja puuhun. Meillekin on tulossa molempiin vessoihin seinä-wc:t ja ollaan mietitty, että alaosan voisi koteloida ja ainakin isompaan vessaan voisi pöntön yläpuolelle laittaa hyllyjä tai esimerkiksi jonkin ison taideteoksen (lue julisteen :D ). Kuvan kotelointi on tehty kalustelevystä - hyvä idea! RT-kalusteella käydessämme Heikki kertoi, että he pystyvät tekemään myös allaskaapit mittojen mukaan. Eli kun saadaan allas mietittyä voi alkaa suunnittelemaan tarkemmin allaskaappia. Heidän kauttaan saa nimittäin myös ison valikoiman valumarmorialtaita mittatilauksena.


Sitten pitäisi päättää vielä pienen wc:n kalusteet. Siellä mennään sillä mentaliteetilla, että valitaan se, mikä parhaiten mahtuu! :D Värimaailma määräytyy pitkälti kylpyhyoneen laattavalintojen mukaan. Pienemmän wc:n leveys on 120cm, joten mitään kovin massiivista ratkaisua siihen ei mahdu. Tähänkin vessaan on tulossa seinäwc ja pöntön yläpuolella on yläikkuna. 
Ehkä jotain tämän tyyppistä kalustetta voisi miettiä pienempään vessaan. Kuva lainattu täältä.


Kodinhoitohuoneen kaapitkin pitäisi miettiä niin toimintojen kuin materiaalienkin suhteen. Pikku hiljaa, pikku hiljaa..


// Anni-Maaria

3 kommenttia:

  1. Olette kivassa vaiheessa rakentamista, kun saa pohtia näitä näkyviin jääviä juttuja ja omaa arkea. Pohdit postauksesi alussa khh:n oven aukeamista. Ainakin pohjakuvat perusteella ehdottamasi liukuovi toimisi siinä varmasti parhaiten, sillä jos ovi aukeaisi kuvan mukaisesti khh:n suuntaan, vaatekaappiin ei pääsisi käsiksi kuin oven ollessa kiinni. Arjen toimintojen kannalta se voisi aiheuttaa myös oven väliin litistymistä ym. ärsyttävää. Mietin myös sitä, että vaikka vieraiden vaatteet on hyvä laittaa aulan kaapistoon, voisiko kuitenkin olla toimivampaa pitää siinä perheen omat ulkovaatteet, joita kumminkin tarvitaan joka päivä monta kertaa? Kun vieraita tulee, voisi oman väen vaatetta siirtää kodariin tai sitten nostaa sinne niitä vieraiden takkeja. Riippuu tietysti paljon siitäkin, kuinka paljon ja usein teillä käy porukkaa, ja ovatko vieraat jotain edustusväkeä vai esim. läheisiä ystäviä ja sisaruksia.

    Meillä mentiin talon suunnittelussa toimiva arki edellä, ja nyt puolen vuoden asumisen jälkeen tehdyt päätökset on osoittautuneet hyviksi. Etenkin eteinen, keittiö, siivous ja pyykkihuolto pelaavat, mikä on tärkeää. Toisaalta meillä käy ani harvoin vieraita; tuparitkin jäi kesällä pitämättä, koska oli joka viikonloppu kaikenlaista menoa. Emme ole siis edes päässeet testaamaan vielä, miten tämä toimisi, jos vieraita tulisi enemmän kuin kolme kerrallaan:)


    Oli miten oli, liukuovimainen ovi kodarin oveksi kuulostaa minusta hyvältä. En ole varma, mutta mahdollisesti seinää pitää syventää, jotta se mahtuu liikkumaan seinän sisälle. Näin ollen päätöksen siitä voi joutua tekemään aiemmin kuin ovien kätisyydestä.


    Allasmallit ovat hienoja, ja komppaan siinä, että pyöreämpi on helpompi siivota. Käytännöllisyys tässäkin on minusta järkevää, koska eipä ole mikään kaunistus esitellä vuodessa pinttyyntynyttä allasta. Muutamassa Suomen hotellissa olen törmännyt noihin kulmikkaisiin vaihtoehtoihin. Vaikka hotellihuoneen siivotaan päivittäin ammattilaisainein, ei altaat pysy siistinä pitkään..en toki ole varma, mitä materiaalia niissä on käytetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit, hyviä huomioita toit esiin! :) Meidän vieraat menevät pääasiassa tuohon ystävät ja perheenjäsenet kategoriaan. Harvemmin on isoja kekkereitä (muutaman kerran vuodessa jonkun syntymäpäivät tms.) Taitaa riippua vähän kaudesta mihin sitä vaatetta eniten säilöö. Nyt kun on hiekkaista ja märkää niin tuntuu, että lasten vaatetta on koko ajan jossain kuivumassa. Toki tuossa aulassa olisi varmaan helpoin pukea ja riisua ja ottaa ne tarvittavat tavarat. Voisihan sitä erikseen sitten kodariin viedä kuivumaan sitä hiekkaisempaa/märempää vaatetta. Hyviä huomoita siis! Itse hahmotan monesti asiat parhaiten kun pääsee paikan päällä näkemään tilat. Eli kun on väliseinät pystyssä niin ehkä asia hieman paremmin itselle hahmottuu. Onneksi vielä ei tarvitse tilata runkoja ja päättää niiden sisältöä! :D

      Tuo liukuovi tosiaan olisi varmasti se käytännöllisin ratkaisu tuohon tilaan. Täytyy vaan etsiä sellainen hyvin äänieristetty niin ei sitten pyykkikoneen ja kuivausrummun ääni kuulu koko taloon. Melkeinpä asia pitää tietää ennen kuin aletaan tekemään väliseiniä, jotta väliin saa tehtyä oikean kokoisen tilan liukuoven rungolle. Onneksi kaikki on vielä mahdollista!

      Meillä kanssa on yksi tärkein asia tuo toimiva arki! Juurikin keittiö, siivous, pyykkihuolto ja eteinen on ne arjen kulmakivet. Onko sinulla jotain hyviä vinkkejä heittää, mitkä teillä on todettu toimiviksi? :)


      Anni-Maaria

      Poista
  2. Paikan päällä tosiaan mittasuhteet hahmottuu todella paljon paremmin kuin paperilla. Minä en esim. tajunnut ollenkaan, miten pieni vaatehuone meille tulee (olin haaveillut peilistä ja pienestä lipastosta sinne - no eipä puhettakaan:). Meillä etenkin nämä on olleet tosi hyviä päätöksiä: eteinen, rt ja keittiö saivat laattalattian. telkkari löytyy vain yläkerran työhuoneesta, ei siis ollenkaan olkkarista. Työhuoneen saa pimennettyä pimennysverholla, ja siellä mies voi katsoa toosaa mielin määrin, etenkin ilta-aikaan kuulokkeilla. Mä itse en katso sitä ollenkaan. Lapsen huone yläkerrassa, meidän mh ja muut perustilat alakerrassa. Olen aamuvirkku, ja on kiva, että voin puuhailla alhaalla ilman että se herää. Khh:ssa on paljon kaappitilaa niin lakanoille ja muille kodintekstiileille kuin siivouskamalle ja myös pyykkihuoltoon tilaa. Ei otettu sinne vesipistettä, mikä oli oikea valinta. Pimennysrullaverhot makkareissa ja lisäksi myös sälekaihtimet. Ne on muissakin ikkunoissa, eikä ole harmittanut, vaikka pitkään mietittiin kalliita erikoiskaihtimia. Keittiössä on sileät kaapinovet, joiden alareunassa vedinura. Isot vetolaatikot alakaappien tilalla. Kivitasot. Keittiöstä etupihalle ovi, jonka kautta pääsee helposti terassille (meillä siis terassi etupihalla ahtaan tontin takia) ja siitä saa nostettua painavat ruokakassit sisälle. Tuossa on joitain, jotka meillä auttaa arjen sujumisessa.

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...