sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Vuoden 2017 Topit ja Flopit TOP 3 - Flopit

Näin vuoden vaihteessa ja raksan lähennellessä noin puolivälin etappia, on hyvä vetää vähän nippuun onnistumisia ja epäonnistumisia tähän saakka. Onneksi epäonnistumisia valinnoissa, nopeasta suunnitteluaikataulusta huolimatta, ei ole juurikaan tullut. Sekä myöskin itse rakentamisessa on vältytty käytännössä kokonaan ongelmilta.

Aina jotain pientä vastoinkäymistä kuitenkin mahtuu mukaan, pienoiset flopit seuraavassa:

Flopit TOP 3:

1.  Suurimpana, ja oikeastaan tähän asti myös ainoana, vastaantulleena omana suunnitteluvirheenä voidaan mainita meidän olkkarin takapihan puoleinen ikkuna. Pähkäilyjen päätteeksi, valitsimme siihen ikkunan, jonka leveys on 2 metriä. Vaihtoehtoisena mittana meillä oli 1,2m leveä ikkuna, mutta päädyimme tuohon leveään, koska ajattelimme, että kun olohuoneen muutkin ikkunat ovat leveydeltään tuon 2m, tuonkin olisi hyvä olla saman levyinen.
Ikkuna-aukot kun oli tehty, tuli ensimmäiset ajatukset että melko suureltahan tuo näyttää, toisinkuin suunnitelmissa paperilla. Aukko siis tuo oikeanpuoleinen.

Seinät kun olivat valmiit ja itse ikkuna paikoillaan, näyttihän se ikkuna edelleen suurelta ko. seinälle. 
Alunperin kun tuon ikkunan koko päätettiin, ei viereisessä huoneessa ollut tuolla seinällä lainkaan ikkunaa. Epäilen, että siitä syystä valittiin tuohon tuo isompi, koska olisi seinän ainoa ikkuna. No sitten kun rakennusvirasto vaati tuon viereisen makuuhuoneen pääikkunan tekemistä ja se piti tehdä nimenomaan tuolle seinälle ja tuon kokoisena (1,2 m), emme lainkaan miettineet enää tuon olkkarin ikkunan kokoa, jolloinka siihen olisi mainiosti istunut myös tuo 1,2 metrinen ikkuna. Sellainen vieressäkin nyt on. Se nyt kuitenkin on siinä eikä sitä auta jossitella. Onneksi ei kyseessä ole kuitenkaan mikään katastrofi ja asia ei sen enempää meidän kummankaan mieltä vaivaa. Onneksi nämä ikkunat eivät vedä ja ikkunan eteen pystyy sijoittamaan erinäisiä huonekaluja siinä missä normaalillekin seinälle. Ja ainahan aukkoa voi "pienentää" vaikka verhoilla, jos siltä tuntuu :). Eli pystymme siis elämään tämän asian kanssa!


2. Sähkösuunnittelu on tuottanut hieman harmaita hiuksia johtuen suunnittelijan ottautumisesta projektiin, eli hänen kiireistään. Ollaan projektin tässä vaiheessa, eikä meillä ole vieläkään täysin valmiita sähkösuunnitelmia, useista yrityksistä huolimatta. Toistaiseksi tämä ei ole tuottanut kuin muutaman pienen ongelman.

Ensimmäisenä se, kun perustus- ja maatöiden ollessa käynnissä, pitäisi suunnittelijalta jo olla tiedot, millä ja mistä vedetään kaapelit pihavaloille ja mitkä varaukset lattiavalussa. Näitä suunnitelmia meillä ei kuitenkaan ollut ajoissa, emmekä itse osanneet kaikkia miettiä, joten joudumme nyt kikkailemaan muutamat sähkövedot osittain pintavetoina sokkelia pitkin ja osittain yläpohjassa ja ulkoverhouksen alla kierrellen, jotta saadaan sähköä sinne minne halutaan.

Toisena asiana sähköisen lattialämmityksen mitoitus. Suunnittelijan lattialämmityskuvat saatiin niin myöhään, ettemme ehtineet kunnolla käymään mitoituksia läpi kun kaapelit piti jo tilata. Tämä taas aiheutti sen, että kaapeleita asentaessa, osa kaapeleista oli vähän ylimitoitettu, joten kaapeleiden asennustiheys meni hieman turhan tiheäksi. Tämä voi aiheuttaa sen, että kaapelit kärsivät, jos ovat  esimerkiksi valuvaiheessa liikkuneet liian lähelle toisiaan. Sähkäreiden mukaan väljempikin mitoitus olisi riittänyt ja ollut jopa asennuksen kannalta parempi.

Meille tulevan ABB:n Free@home-kotiautomaation suunnittelussa on myös ollut hieman hankaluuksia. Toivottiin jo raksan aloitusvaiheessa (15vkoa sitten), suunnittelijalta karkeita kuvia ja suunnitelmia, jotta saataisiin haarukoitua mitä ko. systeemi maksaa. Noh, meillä oli tällä viikolla ABB:n edustajan kanssa palaveri, jossa käytiin läpi tätä meidän omaa ajatusta ja ylipäänsä sitä, miten tämä kotiautomaatio on järkevintä suunnitella. Eli ei olla saatu 15:sta viikkossa sähkösuunnittelijalta suunnitelmia, eikä luvattua yhteydenottopyyntöä ABB:n suunnasta. Tämäkin homma piti sitten ottaa omiin käsiin ja soitin itse suoraan ABB:n Hiltusen Jukalle, joka hyvin ystävällisesti varasi useamman tunnin aikaa palaverille ja kävi perusteellisesti tämän järjestelmän ominaisuudet läpi ja auttoi meitä suunnittelemaan meille sopivaa kokonaisuutta. Iso kiitos jo tässä vaiheessa Jukalle! Eli me mietitään nyt kahdestaan kotona Annin kanssa mitä halutaan ja miten esimerkiksi valaistusta ohjataan, tehdään siitä listaus ja käydään tämä listaus esittämässä sähkösuunnittelijalle, joka toivottavasti mahd. pian piirtää sen puhtaaksi, jonka jälkeen saadaan se toimittaa Jukalle, joka taas tekee meille listauksen tarvittavista järjestelmän osista ja me saamme sitten sillä pyydettyä hintaa ko. paketille.

En suoraan syytä sähkösuunnittelijaa, mutta jos jotain luvataan, voisi lupaukset pitää tai sitten suoraan sanoa, ettei kerkeä suunnittelemaan ja käyttämään aikaa tähän projektiin. Olisi kai noita suunnittelijoita muitakin! Tämäkin on asia, jonka kanssa voimme elää ja vielä ei ole vaikuttanut aikatauluun eikä ole varsinaisesti isompia ongelmiakaan aiheuttanut. Olisi varmaan pitänyt nämäkin suunnitella alusta asti itse :)!

3. Pää- ja rakennesuunnittelusta löytyy myös pientä flopin poikasta.. Kyseessä ei ole ongelmia, vaan asioita joista selvisi, rahalla. Alunperin kun suunniteltiin tätä rakennusta ja sen pohjaa, päässuunnittelija oli mukana ja myötäili, että onnistuu onnistuu. Hän piirsi kuvat ja sanoi että homma bueno, näin se tehdään. No, näillä kuvilla sitten haettiin rakennusluvat ja mentiin rakennesuunnittelijan pakeille. Rakennesuunnittelija otti projektin vastaan ja suunnitteli, koska sitähän hänen kuuluu tehdä. Muutama kysymys tuli rakennesuunnittelijalta minulle, siis minulle, joka en niin paljoa rakenteista ymmärrä, varsinkaan kantavista, että olisin osannut vastata muutakuin, että "tehdään niin, että se kestää ja on hyvä". Olisiko näistä ehkä pitänyt kysyä pääsuunnittelijalta?

Nyt sitten timpureiden tehdessä rakenteita, on tullut useamman rakenneratkaisun kohdalla vastaan, että kyseisen rakenteen olisi voinut tehdä muullakin tapaa, helpommin ja edullisemmin. Se, mikä on hieman ottanut päähän, on se kun pääsuunnittelijan olisi jo pitänyt kuvia tehdessä osata esittää meille vaihtoehtoja tai kertoa  edes, että tämä ratkaisu on hankalampi ja kalliimpi kuin esimerkiksi tämä, kuinka tehdään. Ja sitten kun kuvat ovat olleen rakennesuunnittelijan pöydällä, olisi hänkin voinut asiat esittää niin, että nämä ovat vaihtoehtoja, tämä tarkoittaa sitä ja tämä tätä, kustannukset menee näin ja näin jne. Eli meille, tavantallaajille, olisi voinut (tai siis pitänyt) näiden suunnittelijoiden kertoa paljon tarkemmin näistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista kustannuksiin ja ulkonäköön.

Sanottakoon vinkkinä, älkää aloittako suunnittelua kesä-heinäkuussa loma-aikaan, varsinkaan niin, että teillä on kiire aloittaa syksyllä ja yritätte saada suunnitelmat mahd. nopeasti valmiiksi. Suomi on kesällä kiinni, ketään ei tavoita ja ne ketkä ovat töissä, tuntuvat tekevän hommia melko verkkaisesti!

Onneksi nämä rakenteet on saatu tehtyä niin järkevillä kustannuksilla kuin mahdollista, kiitos asiansa osaaville timpureille / vastaavalle mestarille ja omille kontakteille rautakauppamaailmaan :). Ompahan ainakin kestäviä ja näyttäviä rakenteita meillä, vaikkakin useamman tonnin olisi pystynyt säästämään vähän erilaisilla rakenteilla ja ratkaisuilla. 


Liimapuupalkki 115x360 terassinrakenteisiin, jämäkkää ja kallista tavaraa

Terassinkaton rakenteet, kyllä kestää :)

Autokatoksen teräspilarit

Autokatoksen pilareiden hitsaus Kuopion Teräsmiesten toimesta.


Aika pienillä "ongelmilla" ollaan siis kuitenkin selvitty. Itse rakentaminen sujunut loistavasti, havereita eikä ongelmia ole ollut ja projekti on edennyt mukavan joutuisasti. Tästä edelleen iso kiitos hyville timpureille, Sepolle ja Karille, jotka ovat tehneet hyvää jälkeä, ripeään tahtiin sekä ratkaisten tekemisen ohella rakenteellisia probleemia.

TOP 3 - Topit listaus tulossa ensi vuonna !

Oikein hyvää Uutta Vuotta 2018 kaikille!



// Mika


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...