maanantai 9. lokakuuta 2017

Raksaviikko 4

Muutaman päivän vajaa kuukausi talonrakentamista takana!

Viime viikon maanantaina timpurit saivat viimeistelyä sokkelin ja kantavien seinien muuraushommat ja pääsivät aloittelemaan sokkelin tasoittamista. Tasoittamisen jälkeen he asensivat sokkelikaistat. Seppo teki myös läpivientejä teknisentilan ja sisäpuolen välille, jotta saadaan vesi-, viemäri- ja maalämpöputkistot vedettyä oikeille paikoilleen.

Kahtena iltana olin itse asentelemassa myös loppuja sokkelia vasten tulevia eristelevyjä ja molempina iltoina tuli aivan kaatamalla vettä, tietenkin. Onneksi hyvien työvaatteiden kanssa pystyi kuitenkin hommia tekemään sateellakin ja napit korvissa, musiikkia kuunnellen, homma luisti hyvin.

Sokkelin ja anturan päälle asennettu hitsaamalla sokkelihuopakaista. Näkyviin jäävä osa sokkelista tasoitettu.


Sokkelikaistat asennettuina. Siniset Kingspanin XPS-eristeet tulivat ulkopuolen täyttöihin.


Sokkelin sisäpintaan tuli siis 100mm Kingspanin Therma levy. Asensin sen niin, että eristeen yläpinta tuli alaohjauspuun (sokkelin päälle vaakaan tuleva 48x148 puu, jonka päälle runko pystytetään) kanssa samaan korkoon. Eli kun lattia valetaan, jää levy n.50mm valun yläpinnasta irti. Tämä siksi näin, että kun tuo Therma levy jatkuu seinillä yhtenäisenä kattotuolien alapintaan asti, saa tuon sokkelia vasten tulevan levyn sauman teipattua hyvin seuraavan levyn kanssa. Tuplavarmistetaan tässäkin tiiveys, vaikka saumaan uretaanivaahto tuleekin.

Valmista levypintaa. Korkeus tuossa levyllä 1200mm. Ei pääse kylmä yllättämään meidän lattioita :)


100mm Kingspan Therma TP10 levy. Levy on helppo työstää käsisahalla. Yläreunassa näkyy naaraspontti, johon sitten seuraavan levyn urospuolen pontti asennetaan. Tuohon naarasponttiin levitetään uretaanivaahto ja kun urospontin painaa paikoilleen, tulee saumasta täysin tiivis. Me varmistetaan tiiveys vielä teippaamalla.


Ulkopuolen täyttöjä alettiin tekemään torstaina ja maisema muuttui äkkiä jo "valmiimman" näköiseksi. Alkuun näytti, että täyttöjä joudutaan tekemään tosi paljon ulkopuolellekin, mutta loppupeleissä ei onneksi kuitenkaan jouduttu. Sokkelin korkeudella pystyttiin hieman pelaamaan maanpinnan korkojen suhteen. Kuvista pystyy jo hyvin hahmottamaan mihin korkoon maanpinta tulee. Ennen täyttöjen aloitusta muistettiin onneksi asentaa myös ulkovalaisimille tarkoitettu maakaapeli.

Lauantaina kävin kaverin kanssa asentamassa talon sisäpuolelle tulevan maalämpöputken. Aikamoinen homma levittää 40mm vesijohtoputkea n.100m kiepiltä. On nimittäin melko jäykkää ja painavaa tavaraa :). Mutta kyllä se sinne kuitenkin saatiin.


Pihan pinnat ja korot alkavat hahmottumaan.


Terassin paikka. Aukko sokkelissa muurataan umpeen kun sisätäytöt on tehty.


Täyttömaata ja pintamultaa vielä tarvitaan, näiden asentelu on pääosin ensi kevään hommia!


Maanantaina kävin Matkahuollosta noutamassa mieluisan lähetyksen, kun Cet Groupin toimittama monihuonejärjestelmä saapui. En viitsinyt paketteja sen liiemmin vielä availla ja levitellä, joten näistä kirjoitellaan juttua myöhemmin. Ohessa muutama kuvamaistiainen mitä toimituksessa tuli.

Neljä laatikkoa hifiä :)

Ulos terassille tulee tämmöiset valkoisina.


Laatikoissa oli jos vaikka minkälaista osaa. Alareunassa saunan kaiuttimet.

Tällä ohjataan huonekohtaisesti järjestelmää. Lisäksi myös sovellus puhelimeen/tablettiin jolla ohjaus tapahtuu.


Työvaiheet ovat toistaiseksi olleet sellaisia, että itse ei ole kauheasti vielä päästy hommiin mukaan. Mutta koko ajan kuitenkin ollaan pidetty työmaa siistinä, jotta siellä on mukava työskennellä. Siisti työmaa nopeuttaa ja helpottaa tekemistä todella paljon. Myös vahinkojen ja loukkaantumisten riski pienenee merkittävästi! Ensi viikolla luvassa on ensimmäinen kaatopaikkakeikkakin.

Tulevalla viikolla on luvassa myös sisäpuolen täyttöjen- ja eristeiden asennukset, viemäreiden- ja vesijohtojen vedot, raudoitukset ja lattialämmityskaapeleiden asennukset. Reilun viikon päästä päästään sitten tekemään lattianvalua ja sen jälkeen alkaakin rungon pystytys, mahtavaa!

Onko meidän blogilla muuten minkäverran lukijoita Kuopion seudulta? Kiinnostaisiko teitä tulla työmaalle katsomaan esimerkiksi rungon pystytystä tai jotain muuta työvaihetta tai kenties tutustumaan käytännössä johonkin tuotteeseen? Olen itse syyslomaviikolla raksalla päivät ja voitaisiin järjestää tutumista työmaalle, jos sellainen kiinnostaa. Toki muutkin ajankohdat käyvät! Laitelkaa vaikka viestiä alle tai lähettäkää sähköpostia! Raksahan meillä sijaitsee muutaman minuutin päässä Matkuksesta ja Ikeasta, eli vaikka samalla reissulla :)

Tällä viikolla työmaalle tulee myös tutustumaan Pohjois-Savon opiston sisustussuunnittelulinjan opiskelijat. He seuraavat projektiamme ja käyvät työmaalla eri vaiheissa, jotta opiskelijat pääsevät konkreettisesti seuraamaan, miten rakentaminen etenee. He tekevät meille myös harjoitustöinä sisustus- ja tilasuunnitelmia.


//Mika

1 kommentti:

  1. Kivasti näyttää lähteneen sokkelin teko käyntiin. Pojallani perheineen on myös talon rakennusprojekti käynnissä täällä Torniossa ja seuraavaksi heille tehdään ilmatiiveysmittaus. Toivottavasti tulos on hyvä ja tsemppiä teille rakentamiseen!

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...