lauantai 12. toukokuuta 2018

Raksaviikot 32-33 : Seinien levytys, iv:t ja sähköt lähes valmiit

Niin kuin arvata saattaa, raksalla hommat jatkui levytyksillä ja iv-hommilla. Siinä sivussa pähkäiltiin vielä sähköjen kanssa ja vedettiin kaapeleita aina sinne mihin sähköä tai valoa ajateltiin tarvitsevamme. Edelleen nämä sähkövedot mietityttää, että onko sitä osannut huomioida kaiken tarpeellisen.

Viikonloppuna kannettiin appiukon kanssa reilu kaksi nippua gyproceja sisälle. Olipahan melkoinen urakka. Kannettavaa oli melkein 4000kg.


Keittiön takana olevan wc:n seinät saatiin levytettyä umpeen. Samalla hahmottui tiloista myös eteinen. Eteinen on tiloista sellainen, jota ollaan eniten mietitty toimivuuden kannalta. Se on melko kapea ja kohtalaisen pitkä ja siinä on hieman normaalista suunnittelusta poikkeava suunnittelutapa. Monestihan sisääntuloaula suunnitellaan avaraksi ja niin, että näkymä on "kutsuva". Meillä jo pakon sanelemana (huonejärjestys), jouduttiin tekemään käytävään 90 asteen kulma sisäänkäynnille, joka tarkoittaa sitä, että aulasta ei saa mitenkään kauhean avaraa. Tätä asiaa kun ei voi piilottaa, niin korostetaan sitä. Eli tehdään tuohon ulko-oven vastaiselle seinälle Siparilan Vire-paneelista tehosteseinä ja siihen vielä epäsuoravalaistus led-nauhalla. Seinän vieressähän on myös ikkuna, joka taas keittiöstä katsottuna (kuva alla) avartaa ja "pidentää" käytävää, eikä tee siitä pimeää. Eteiseen tulevaan liukuovikaapistoon on tulossa peiliä, jolla sitten saadaan myös avaruutta tilaan.

Nyt kun seinät on levytetty, tila hahmottui ja pystyi totetamaan että eipä se liian ahdas onneksi ole. Eiköhän siitäkin hyvä tule!



Keittiösuunnitelmat meillä on aika hyvällä mallilla ja niiden avulla saatiin vedettyä sähköt oikeille paikoilleen. Suosittelenkin kaikille kalustesuunnittelua mahdollisimman alkuvaiheessa rakentamista. Jo ihan siitä käytännön syystä, että viemäreiden ja sähköjen paikat saa mieluisakseen!



Keittiön viereiselle seinälle tulee "ohjauskeskus", eli siihen tulee 7" näyttö, jolla voidaan säätää talon valaistusta, pistorasioita, autojen lämmityksiä jne. Siihen tulee myös olohuoneen ja keittiön audiojärjestelmien ohjauspaneelit sekä muutama valokytkin.



Huoneisiin tulevien epäsuorien valojen lipat etenevät myös. Lipan sisäpintaan asennettiin levyt, jotka toimivat valon heijastinpintana. Tuohon tulee vielä kattolevy ja sen päälle asennetaan sitten led-nauha. Tällöin nauha jää piiloon ja antaa valon epäsuorana alaspäin.


Kun Eclissen liukuovien metallirunkojen päälle asennettaan kipsilevyt, pitää ne kiinnittää ovien mukana tulevilla omilla ruuveillaan, jotka ovat siis normaaleja kipsilevyruuveja lyhyemmät. Ruuveille pitää myös jokaiselle tehdä esiporaus ennen ruuvaamista. Tämä vaihe on ehkä kaikista hitain näitä ovien runkoja asennettaessa. Poraus tehdään 2mm metalliterällä ja minulla noita teriä meni 7 oven porauksissa 4 kpl :). En tiedä johtuiko poraajasta vai teristä tämä terien katkeaminen. 

Asennettiin liukuvorunkojen kohdalle Gyprocin habito-levyt. Tämä siksi, että saadaan asennettua myös noiden runkojen kohdalle hyllyjä/koukkuja ilman, että pitää olla pitkiä proppuja tai ruuveja. Tuohon levyyn kun pystyy suoraan ruuvaamaan kannakkeet kiinni.



Iv-hommat alkaa olla tehtynä. Ilmanvaihdon tulo- ja poistolaatikoiden putkihässäkkä näyttää tältä. Näin jälkeenpäin ajateltuna, näiden vedot olisi voinut suunnitella hieman paremmin etukäteen, jolloin putket olisi saanut hieman siistimmin lähtemään laatikoilta. Noh, kylläpä tämäkin menee kun alaslasketussa katossa on onneksi tilaa. Vielä puuttuu runkoputkien veto laatikoilta iv-koneelle ja sen jälkeen pääsee koolaamaan kattoa ja levyttelemään sitä.


Asensin myös keittiön seinään tulevan poistoventtiilin ja olohuoneen seinään tulevan tuloilmaventtiilin. Nämä olivat ainoat tilat, joissa venttiilit piti laittaa seinään, koska niihin ei tullut alaslaskua jossa putket olisi voinut viedä.

Löysin Climeconin valikoimasta hyvännäköiset venttiilit hyvillä ominaisuuksilla ja vielä järkihintaan. Molempia venttiilejä olisi myös saanut muissa väreissä. Päädyttiin kuitenkin perinteisiin valkoisiin, jotta erottuvat seinästä mahdollisimman vähän. Molemmissa venttiileissä ilmamäärien säätö tehdään mukana tulevilla magneettiliuuskoilla, joilla suljetaan tarvittava määrä venttiilissä olevia reikiä. Näppärä ja nopea säätösysteemi!

Tuloilmaventtiili

Tuloilmaventtiilin pystyi asentamaan seinään niin, että se uppoaa seinärunkoon. Tällöin näkyville jäävä osa on vain muutaman sentin.

Poistoilmaventtiili

Parissa viikossa lumet sulivat hurjaa vauhtia ja lumen alta alkoi paljastumaan vaikka mitä roinaa ja roskaa. Eniten lumen alta paljastui lautoja, lavoja ja puukalikoita. Paikallisessa Facebook-ryhmässä kyselin, että olisiko kellään tarvetta polttopuille ja onneksi löytyi henkilö, jolla oli tarvetta ko. puutavaralle.



Niinkuin tuolla sosiaalisen median puolellakin kirjoiteltiin, meillä huhtikuu on lähipiirissä melkoinen juhlakuukausi. Monilla tutuilla ja sukulaisilla on syntymäpäiviä ja myös meidän perheen isomman jätkän synttäreitä juhlitaan huhtikuussa. Tämä aiheutti ja aiheuttaa hieman vajaakäyntiä raksalla useampana viikonloppuna. No, eipä nuo hommat tuolta mihinkään karkaa ja hyvähän se on välillä nähdä sukulaisia, kavereita ja kummilapsia. Eipä tämän arjen tarvitse pelkkää raksaa olla!


Synttäriteemana oli tällä kertaa kätyrit :)

Seuraavia juhlia syksyllä juhlitaankin sitten jo uudessa kodissa!

// Mika

3 kommenttia:

  1. Kätevä homma kyllä tuo habita levyn käyttö liukuoviin. Ei itselle tullut tuota mieleen kun liukuovea levyttelin, mutta eiköhän tuon kanssa pysty elämään. Kannattaa nuissa epäsuorissa valaistuksissa huomioida mahdollinen ledinauhan vaihto ettei joudu koko kattoa purkamaan tulevaisuudessa jos nauha lopettaa toimintansa. Jonkin sortin klipsikiinnitys esim ja pikaliitin jolla nauhan saa ronkittua irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiitos kommentista!
      Levynä varmasti hyvä tuossa liukuoven päällä, jämäkkä ja antaa tosiaan hyvän kiinnityspohjan. Mutta oli melko työläs asentaa. On niin kovaa levyä että ruuvin kanta ei poraudu levyyn ja jokainen reikä mihin ruuvi tuli, piti erikseen senkata vielä että kanta meni levyn pinnan tasolle.
      Tuota ledinauhan kiinnitystä vielä mietitään. Yksi vaihtoehto on laittaa nauha suoraan levyn päälle ja toinen niin, että liimaa nauhan alumiinilattaan ja työntää sen hyllylle..katsotaan mitä keksitään :)

      //Mika

      Poista
  2. Mikään ei ole parempaa, kuin se kun näkee kuinka talon rakentaminen edistyy. Meilläkin sähköasennus tehdään pian. On ollut pitkä urakka, mutta on ihanaa että on edistynyt vaihe vaiheelta jopa aikataulun mukaisesti. Hienoa, että pääsitte myös tuosta puutavarasta eroon! https://www.oulunsahkotek.fi/sahkosuunnittelu-ja-sahkoasennus/

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...