sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Raksaprojektin onnistuneet valinnat TOP 3

Vuosi sitten kirjoiteltiin n. 4kk rakentamisen jälkeen siihen mennessä vastaan tulleista topeista ja flopeista TOP 3 - listaus. Nyt olisi aika perata tämän vuoden tai oikeastaan koko rakentamisen tähänastiset topit ja flopit TOP 3.

Toistaiseksi valtaosa valinnoista on tuntunut osuvan nappiin, joten niitä on vaikea laittaa järjestykseen. Tässä kuitenkin minun mielestä parhaimmat valinnat TOP 3. Listaus on hyvin pitkälti tekniikka painotteinen, joten saattaa olla, että Anni kirjoittaa onnistumisista ja epäonnistumista myöhemmin oman näkemyksensä mukaan :).



ONNISTUMISET TOP 3:


1. IV-kone ja maalämpöyksikkö. Ihan ehdottomasti paras ja oikea hankinta iv-koneeksi. Tämä on sellainen kombinaatio, jota väänsin ja käänsin ennen hankintapäätöstä. Passiivitalossa nämä ovat nimittäin todella tärkeät laiteet jotta saadaan a. hyvä ja riittävä ilmanvaihto ja b. paras mahdollinen hyötysuhde ja energiansäästö. Molemmat kriiterit täyttyvät!


Näiden käyttöönotto ja toiminta normaalikäytössä hieman jännittivät, onneksi kuitenkin ihan turhaan. Molemmat koneet toimivat mahtavasti ja lämmöntalteenotto on huippu. Alla kuvakaappaus, josta näkee mittatiedot iv-koneelta jouluaatonaatolta jolloin pakkasta oli melkein -20 astetta.  Koneiden käyttämä sähkö tuolla hetkellä oli yhteensä n.90w, mikä tulee iv-koneen kahdesta tuulettimesta ja patterin vesipumpusta. Erillistä sähkövastustahan ei iv-koneessa ole ollenkaan.

Kone joka meille siis tuli, on Paul ilmanvaihdon toimittama ja Zehnderin valmistama Comfo air Q 450 ilmanvaihtokone ja esilämmitys/viilennyspatteri.  Suosittelen lukemaan koneista maahantuojan sivuilta lisää, jos energiatehokkaan järjestelmän hankinta kiinnostaa.



Ensimmäisenä mittatiedot sisältä iv-koneelle menevästä ilmasta, 
toisena iv-koneelta ulos menevästä ilmasta,
kolmantena ulkoa iv-koneelle menevästä ilmasta 
ja neljäntenä iv-koneelta sisälle menevästä ilmasta.
Lämpötilan jälkeen oleva prosenttiluku on ilmankosteus.
Takassa poltin tuossa illan aikana n. sylillisen puita.



2. Ulko-ovien älylukot. Meille tuli ulko- ja varastonoveen Yale Doorman-älylukot. Nämä oli melkolailla must-hankintoja jo ennen projektin aloittamista ja ei olla kaduttu. Ovien etäohjaus puhelimella, avaaminen ilman avaimia koodilla ja häylytys, jos ovi ei ole mennyt lukkoon, ovat meidän käytössä olleet näppäriä toimintoja.

On ollut näppärää avata ovi etänä vaikkapa putkimiehelle hänen tullessaan käymään tai jos on tuttu asentaja tullut käymään ja hänellä on ollut koodi tiedossa, on hän voinut tulla käymään ilman tarkempaa aikataulusta ja avainhässäkkää.

Myös erillisen kotiavaimen kantaminen, esimerkiksi ulkoillessa, on historiaa ja melko mukavaa, että ei tarvitse neuroottisesti miettiä onko avain mukana vai ei.

Ensimmäiset -20 pakkaskelitkin olivat ja lukko toimi moitteetta. Iso suositus siis kaikille jotka miettivät älylukkoja!

Vuodelle 2018 Doormanilta tuli uusi väri, valkoinen. Samalla lukosta tuli myös versio 2.


3. Kodinkoneet. Asia, johon erityisesti haluttiin panostaa, olivat kodinkoneet. Kylmälaitteeksi meille tuli Festivon 120 CF kylmiöpakastin (juttua koneesta kirjoitetaan myöhemmin), induktiokeittotasoksi yhdistelmäkeittotaso Bora basic plus (juttua keittotasosta tulossa myös myöhemmin), uuniksi Siemensin HN878G4W6S mikro-uuniyhdistelmä höyryllä (juttua siitä täällä) ja astianpesukoneena meillä Mielen G6895 XXL malli (juttua täällä). Näistä jokainen kone on ollut nappivalinta ja ne oikeasti tekee arjesta helpompaa. Keittiössä kuitenkin vietetään todella paljon aikaa joten miksi siihen ei panostettaisi?


Flopit TOP 3-listaus tulossa lähipäivinä.


//Mika

1 kommentti:

  1. Kiitos perusteellisesta raportista. Teillä näkyy olevan muuttokin jo takana. Meille on myös tulossa sekä ilmanvaihtokone että maalämpöyksikkö. Älylukot huomionarvoiset. Muuttoa ajatellen mietin vaihtokoneelta perävaunua. Omamme on liian pieni. Tai ehkä niitä voi vuokratakin. https://www.kenttasepat.fi/

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...