sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Missio: Terassi valmiiksi ja ulkoporeallas käyttöön juhannukseen mennessä

Keväällä lumien sulettua iski todellisuus vasten kasvoja - meillä on ulkopuolella vielä todella iso urakka edessä! Meillä meni tovi pohtiessa missä järjestyksessä lähdetään hommia tekemään ja mitä kaikea tehdään tänä kesänä ja mitä vastaavasti jätetään tuleville kesille.

Jossain vaiheessa kevättä heitin Mikalle vitsinä, että juhannuksena olisi kiva päästä ulkoporealtaaseen. Ja siitä se idea sitten lähti, Mika tarttui tuumasta toimeen ja tällä ajatuksella mentiin. Drop-allas saapui meidän pihaan jo helmikuun alussa. Sellainen oli tarjolla todella hyvään hintaan pienellä pintavirheellä varustettuna, joten tuumasimme, että nyt tai ei koskaan. Joten siinä se  helmikuusta asti törötti pressun alla meidän pihassa.

Drop-allas helmikuun alussa juuri pihaan toimitettuna

Ensimmäinen homma oli tyhjentää kaikki roju terassikatoksen alta. 46m2 on aika hyvä varastointitila kaikelle tarvittavalle sekä ylimääräiselle puutavaralle ja muulle rakennusrojulle. Tavaroiden roudaamisen jälkeen seuraava homma olikin paneloida terassin katto. Pääsiäinen meni rattoisasti kattopaneelia ja ikkunasmyygejä maalatessa. Mika ja veljeni paneloivat katon näppärästi parissa päivässä. Minäkin kävin kertaalleen telineillä, mutta oli kyllä aivan liian pulssia nostattavaa puuhaa minulle. Olen ollut ennen varsinainen rämäpää, mutta nyt alkoivat polvet tutista liikaa yläilmoissa, joten katsoin parhaaksi pysytellä maankamaralla.











Paneeleiden asentamisen jälkeen Mika maalasi palkit, katon sekä seinät toiseen kertaan. Seinien paneelit tulivat meille kertaalleen pintamaalattuna, joten niille riitti siis vain yksi kerros maalia.

Toukokuu suosi säiden puolesta ulkohommia, joten yhtenä viikonloppuna vuokrasimme korinosturin. Sen avulla Mika sai maalattua terassin puoleisen päädyn kokonaan sekä talon etuosan autokatoksen kulmalle asti. Meillä oli alunperin ajatus, että räystäänaluslaudat olisivat tulleet kertaalleen pintamaalattuna, mutta aikataulullisista syistä jouduimme ottamaan ne pohjamaalattuina. Naapuri tarjosi ystävällisesti maaliruiskua maalausavuksi, mutta parin erikokoisen pensselin voimin Mika sai nosturista käsin maalaushommat tehtyä siististi ja peittävästi. Käytännössä Mika vietti kyseisen viikonlopun nosturissa maalaten. Aherrus kannatti, sillä maalausprojekti otti aimo harppauksen eteenpäin ja kenties haasteellisin osuus oli tehty!









Pääsin myös nosturin kyytiin ilta-ajelulle katselemaan kotimaisemia vähän eri perspektiivistä.

Seuraavaksi vuorossa oli terassin rungon tekeminen sekä Drop-altaan paikoilleen siirtäminen. Meillä oli sovittu kaivurihommien aloitus tontilla kesäkuun alussa, Mikan lomaviikolla. Aikataulut menivät heillä kuitenkin vähän tiukoille edellisellä työmaalla, joten sovittiin, että siirretään meidän pihojen tekoa parilla viikolla eteenpäin. Alun perin oli ajatus, että Drop-allas olisi siirretty kaivurilla paikoilleen, mutta nyt piti keksiä jotain muuta. Soitto muutamalle sukulaiselle sekä naapureiden ovikellojen pimputtelua ja avot, pian miellä olikin altaansiirtotalkoot. Meitä oli yhteensä 7 henkeä kantamassa allasta ja ihan hyvin saatiin siirrettyä se paikoilleen.


Kun allas oli paikoillaan oli Mikan helppo jatkaa terassin runko loppuun. Pian päästiinkin sitten asentamaan pintalautoja. Päädyimme valitsemaan terassimateriaaliksi vihreän kestopuun. Meillä oli pitkään harkinnassa myös siperianlehtikuusi, mutta tikkuuntuminen hieman mietitytti. Kestopuu oli hinnaltaan järkevä ja jostain luimme vihreän värin haalenevan auringon valossa suht nopeasti. Meille tullut puutavara oli suht märkää ja kastui pariin kertaan myös meidän pihassa. Kuivumisen huomasi vasta asennuksen jälkeen, joka tällä hetkellä näkyy hieman suurenneina rakoina terassilautojen välissä.

Sopivan mittaisen laudan metsästämien oli hieman haasteellista, sillä halusimme terassin lautojen olevan yhdestä pätkästä. Selvittelyjen ja puhelinsoittojen jälkeen K-Raudan myyjä onnistui löytämään meille oikean mittaista tavaraa, jes! Halusimme tehdä myös kiinnityksen mahdollisimman huomaamattomaksi, joten käytimme piilokiinnitystä. Järjestelmänä meillä siihen oli Camo Marksman. Rakentamisapua löytyi lapsista ja varsinkin nuorempi pojista oli hyvä apuri ruuvien ojentelijana.







Juhannusta edeltävä viikonloppu meni terassia tehden sekä Drop-allasta valmistellen. Mika kasaili pumpun sekä laittoi muut osat valmiiksi. Tiistaina saimme sähkärin aamupäivällä paikalle ja illalla laskimme jo vedet altaaseen. Oli muuten aika jännää! Haaveilimme ulkoporealtaasta jo edelliseen taloomme, mutta emme sitä silloin vielä (onneksi) hankkineet. Voitte siis uskoa, että oli odotukset korkealla. Keskviikkona pääsimmekin kokeilemaan allasta ensimmäistä kertaa. Voi lasten riemua, voi aikuisten riemua! :D



Edelliseen taloomme hankitut terassikalusteet löysivät tiensä takaisin meille.

Misso siis toteutui, juhannuksen vietimme terassilla ja ulkoporealtaassa lilluen. Aivan mahtavaa!


Mikalla alkoi nyt loma, joten seuraavat kolme viikkoa menevät varmaan pääosin ulkona ulkoverhousta viimeistellen, maalaten sekä pihaa tehden. Terassilta puuttuu vielä muutama lauta, rimoitukset ja portaat vielä, mutta pääosin se on siis valmis. Paljon on saatu talven jälkeen aikaan, mutta vielä riittää tällekin kesälle hommia. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa ja välillä voi ansaitusti levähtää hetken vaikka terassilla kahvikupin kanssa.


Ihania kesäpäiviä itse kullekin!

// Anni-Maaria

2 kommenttia:

  1. Varmasti ihanaa päästä itse rakennetulle terassille juhannusta juhlimaan. Miten muuten tuollainen korinosturi toimii? Meillä alkaa piharemontti ja voi olla, että tarvitsemme nostopalvelun apua.

    VastaaPoista
  2. Kylläpä tuli upeaa jälkeä ja valtavan hieno terassi. Oli teillä sentään henkilönnostin käytössänne maalauksen aikana. Mutta en ymmärrä, miten ihmeessä saitte altaan nostettua ilman erillistä nostolaitetta. Nostoapuväline on usein viisas apukeino, ja välttämätön etenkin selkävaivoista kärsiville. Mutta vahvoja kyllä olitte ja hienoa työtä teitte!
    http://www.powerten.fi/tuotteet/nostopuomit/

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...