lauantai 24. helmikuuta 2018

Raksaviikko 23-24 : tiivistystä ja koolausta

Eikö se teippi-show lopu koskaan? Raksaviikolla 23 sain vielä teippiä menemään n.200m, vaikka ajattelin, että olin jo teippaukset pääasiassa tehnyt. Tässä määrässä oli siis vielä ikkunoiden- ja lattia-/seinärajan teippaus sekä varasto kokonaan. Mutta NYT se on ohi!

Lattia kun valetaan, seinäeristeeseen kiinnitetään ennen valua irrotuskaista. Sen tehtävä on pitää lattiavalun betoni irti sokkelin sisäpintaa nousevasta eristelevystä. Leikkasin tämän eristyskaistan irti ja työnsin eristeen ja lattiavalun väliin solumuovisen pohjanauhan. Pohjanauhan tehtävä on hieman tiivistää, mutta pääasiassa tehdä "koloon" täyte, jotta saumaan asennettavaa tiivistysmassa ei tarvitsisi laittaa koko kolon/sauman syvyydeltä.


Levitin saumoihin kauttaaltaan elastisen tiivistysmassan, jonka tehtävä on tehdä saumasta tiivis ja joka mahdollisten rakenteiden elämisen mukana myös liikkuu eikä repeä.



Kun saumamassa oli kuivunut, teippasin vielä sauman tiivistysteipillä. Nämä vihreät tiivistysteipit ovat aivan loistavia teippejä tarttuvuudeltaan, nimittäin tuo Sitkon teippi tarttui betonilattiaan (joka varmaan oli myös pölyinen) aivan älyttömän hyvin!




Tämä koko operaatio oli luokkaa "varmistuksen varmistus", koska jo tuon lattiavalun alla on eristeiden reunat vaahdotettu tiiviisti toisiinsa kiinni, eli sieltä ei pitäisi tulla minkäänlaisia ilma-/lämpövuotoja. Tuo pohjanauha tekee lisätiiveyttä, elastinen Sika-massa tekee sauman jo itsessään tiiviiksi, mutta teippi lopullisesti tiivistää sauman niin, ettei sieltä varmasti tule yhtään vetoa, eikä radonia! Tämä sama toimenpide tehdään kaikkien vesi-, viemäri-, ym. läpivientien kohdalla. Uskallan sanoa, että meillä ei vedä lattianrajassa!

Nämäkin työvaiheet ovat hitaita ja vievät useampia päiviä kun itsekseen tekee. Mutta jos jättäisin nämä tekemättä, tai tekisin ne hutiloiden, sotisi se koko rakennuksen rakennusperiaatteita vastaan!

Kun nämä oli saatu tehtyä, pääsin aloittamaan seinien koolausta. Seiniin meillä tulee 25x50 rima pystyyn runkotolppien kohdalle ja sen päälle kipsilevyt.


Jokainen koolauslauta pitää kiinnittää 5-7:llä 160mm pitkällä ruuvilla. Tämä siitä syystä, että seinälevyt ovat sen verran eläneet asennusvaiheessa, että ruuveilla pitää vedättää lauta suoraksi.  Laskeskelin, että ruuveja menee karkeasti noihin seinäkoolauksiin sellainen 600-700 kpl, kyllä siinä iskevä ruuvinväännin naksuttaa!

Ruuveja menee koolauksiin melko paljon ja useampaa eri mittaa (pari laatikkoa jo käytetty).

Päästiin aloittamaan myös väliseinien tekoa. Yhtenä päivänä asenneltiin väliseinien yläohjauspuita paikoilleen ja piirreltiin lattiaan väliseinien paikkoja. Yläohjauspuun tarkoitus on ohjata seinän asennuksessa seinä menemään helpommin suoraan. Tuon yläohjauspuun avulla on myös helppo tehdä väliseiniin tarvittavat painumavarat.

Väliseinätolppia ensimmäinen kuorma. Todennäköisesti näitä tarvitsee hakea vielä jokunen lisää.





Tämän viikon päätteeksi päästiinkin sitten tekemään jo ensimmäinen, ei kantava, väliseinä. Ensimmäisenä tehtiin olohuoneen ja poikien huoneiden välinen väliseinä. Runko kasattiin lattiaa vasten ja nostettiin siitä paikoilleen.



Nyt alkaa tilat hahmottumaan. Perällä olohuone ja etualalla ruokapöydän paikka.
Tänään lauantaina oli raksavapaapäivä kun vietettiin päivä Kuopion Rakenna Ja Asu - messuilla. Messuilla oli mukavasti porukkaa ja nähtävää. Meillä pääpaino oli lattiamateriaaleissa ja vesikalusteissa. Löydettiinkin Kuopion Uunin ja Kaakelin osastolta uutuuslaatta, joka sopii meille kuin nenä päähän yhdessä jo valitsemamme vinyylikorkin kanssa. Myös hana- ja wc-pönttömallit taidettiin messulöytöjen perusteella lyödä lukkoon. Hanat löytyivät Oraksen uutuusmallistosta ja wc-pöntöt Idon/Geberitin mallistosta. Näistä kirjoitellaan juttua lähiaikoina!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista lukea rakennusprojektistanne, aikamoinen tiivistysurakka teillä on ollut. Me haaveilemme toisinaan oman talon rakentamisesta tai kunnostamisesta, mutta tähän saakka olemme vain autelleet ystäviemme remontissa. Seuraavaksi olisi sielläkin ikkunoiden tiivistys vuorossa. https://www.kh-team.fi/palvelut/ikkunoiden-tiivistys

    VastaaPoista
  2. Kiitos hauskasta ikkunoiden tiivistys kertomuksestasi. Meillä on mökillä ikkunoiden tiivistys edessä, todennäköisesti tänä kesänä. Hyvä tietää, että teippi estää myös radonin pääsyn huoneilmaan. https://www.fenser.com/ikkunoiden-huolto-ja-tiivistys

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...