torstai 29. maaliskuuta 2018

Hajut pois! - Seinä-wc hajunpoistolla

Edellistä taloa rakentaessamme jahkailimme pitkään laitammeko tavalliset lattia-wc:t vai seinä-wc:t. Kun lopulta kallistuin siihen, että kyllä voisi sittenkin laittaa seinä-wc:t niin se olikin jo liian myöhäistä, sillä putkimies oli vetänyt putket lattia-wc:tä varten. Sepä ratkesi sitten sillä.

Tällä kertaa oli alusta asti selvää, että meille tulee seinä-wc:t. Olemme kuulleet ja lukeneet Geberitin hyvistä ominaisuuksista, joten muita vaihtoehtoja emme ole juurikaan katselleet. Kuopion Rakenna Ja Asu-messuilla saimme edustaja Kari Ahoselta oikein perinpohjaisen esittelyn Geberitin seinä-wc - elementeistä, huuhtelupainikkeista sekä Idon pöntöistä. Kari kertoi, että saatavilla on myös seinä-wc -malli, jossa on mukana hajunpoisto. Hintaeroa tavalliseen malliin ei ole koneiston osalta laisinkaan. 

Geberit Duofix Sigma 112cm hajunpoistolla

Hajunpoistomalli asennetaan muuten samalla tavalla, mutta asennusvaiheessa on huomioitava sille erillinen sähkönsyöttö. Kuvassa sähkökytkennän paikka näkyy ylemmän keltaisen putken oikealla puolella.

Löysin Geberitin sivuilta videon, jossa esitellään mekanismia tarkemmin. Pääset katsomaan videon tästä. Jotta hajunpoisto toimii tarvitsee seinä-wc -elementti parikseen huuhtelupainiikkeen, joka sisältää hajunpoistotoiminnon, eli aktiivihiilisuodattimen, jota kautta ilma tulee takaisin huoneilmaan.  Suodatin on saman tyyppinen kuin esimerkiksi liesituulettimissa.  Geberitin mallistosta tähän tarkoitukseen löytyy Sigma40-huuhtelupainike. Huuhtelupainiketta saa valkoisena (muovi tai lasi), mustana (muovi tai lasi) sekä ruskealla lasilla (Umbra). Ylläolevassa kuvassa näkyy musta Sigma40-huuhtelupainike.

Geberit Sigma40 Kuva: Geberit

Meidän wc:n kalusteet on vielä osittain päättämättä, mutta todennäköisesti painikkeet tulisivat valkoisena. Lasinen tietty olisi tyylikkäämpi, mutta täytyy vähän selvitellä onko näillä hinnassa kuinka iso ero. Nämä Sigma40-huuhtelupainikkeet ovat hieman kalliimpia kuin peruspainikkeet, mutta kieltämättä hieman houkuttaa ajatus siitä, että meillä ei vessassa kakka haise! :) Hieman jäätiin kuitenkin miettimään, että miten tuo hajunpoisto käytössä toimii. Toiminta kun menee niin, että pöntölle mentäessä huuhtelupainikkeen takaa laitetaan erillisestä kytkimestä pöntön imu päälle. Tällöin lähtee pieni puhallin imemään pöntöstä hajuja. Kun hommat on tehty ja huuhtelupainiketta painettu, kytketään tuuletin pois päältä. Tai voihan sen tarvittaessa jättää imemään pidemmäksikin aikaa, tarpeen vaatiessa :). Asiaa sen tarkemmin erittelemättä meillä on kyllä raksalta kotiutuvaa isiä vastassa usein aikamoiset odöörit jos pienemmät sällit ovat molemmat istunnolla. Sinänsä ihan passeli toiminto siis tuo hajunpoisto.

Mikäli päädymme tuohon ns. tavalliseen malliin voisi huuhtelupainike olla esim. Sigma20 tai Sigma50. Sigma50 on käsittääkeni samanlainen kuin Sigma40, mutta ilman hajunpoistotoimintoa. Saatavilla on myös uutuus Sigma21, sekin voisi olla yksi vaihtoehto.



Geberit Sigma21 Kuva: Geberit

Pöntöksi olin haaveillut Idon Seven D wc-istuinta. Se miellyttää ulkonäöllisesti silmää, sillä se on pyöreälinjainen ja siinä ei näy istuinosan alla putkirakenteita. Mutta.. Näillä näkymin ollaan kuitenkin päätymässä Idon Glow Rimfree 66 -malliin. Siinä ei ole ollenkaan huuhtelukaulusta, joten pönttöön ei pääse kertymään likaa ja pöpöjä kuten malleissa, joissa on huuhtelukaulus. Näin ollen, puhtaasti siivouksen ja antibakterian näkökulmasta, olen valmis joustamaan esteettisyydestä. Pieni nyyh kuitenkin.










Eikös tuo Rimfree-mallikin näytä ihan hyvältä? :)

Idon Glow-sarjan pöntöissä on myös likaa hylkivä Smart-lasite, joka tekee pöntöstä hygienisemmän sekä helpommin puhtaana pidettävän. Lasite on käytännössä niin kova, että siihen ei pitäisi jälkiä jäädä. Istuinkannen voi valita pehmeänä tai kovana ja värivaihtoehtojakin löytyy. Mikäli tuohon malliin nyt päädytään niin meille tulee kova valkoinen kansi Slow Close ja Quick Release-toiminnolla. Kansi ei kolise vaan laskeutuu pehmeästi ja mikä parasta, se on helppo irroittaa puhdistusta varten. Kyllä on meillä nyt vessan pesut optimoitu parhaimmilleen! :D


// Anni-Maaria

6 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Mekin aikamme pähkäilimme, mitä laittaa vanhaan taloon. Hyvää jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta Jukka! :) Joko teillä on pönttö valittu, mihin päädyitte? Vaikeita valintoja välillä kyllä edessä, kun on niin monia ja erityyppisiä vaihtoehtoja tarjolla. Jatkuvaa päätöksen tekoa tämä rakentaminen, huh! :D

      T.Anni-Maaria

      Poista
  2. Ihan kyllä "peestä", kun tuosta Ido Seven D:stä ei ole rimfree mallia, selvä tuotekehityksen paikka. Joutuu tosiaan päättämään ulkonäön vs. käytännöllisyyden välillä. Tuo kolisematon istuinkansi on kyllä ollut tosi mukava, me ollaan sitä tässä jo ehditty testaillakin. Irroitusta ei ole tullut vielä kokeiltua siivousmielessä, köh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Siispä vink, vink Idon muotoilijat! ;) Teidän blogissa kävinkin silloin sitä Idon pönttöä ihastelemassa. Luulen, että meillä mennään käytännöllisyys edellä tässä kolmen miehen ja yhden naisen taloudessa. :D Meillä oli edellisessä talossa tuollainen irroitettava soft-close-kansi ja se oli kyllä aivan huippu!

      Anni-Maaria

      Poista
  3. itsellä on ajatuksena hankkia kylpyhuone/wc remontin yhteyteydessä kaksi kappaletta noita duofresh 112cm wc pöntön runkoja.
    Ajattelin alustavasti kytkeä paksunnetussa väliseinässä koneellisen ilmanvaihdon poistokanavan tuohon wc: hajun imuun, eli en käytä valmistajan omaa aktiivihiili puhallinpakettia.
    alakattoon ilman säädöt ja puhdistusluukku wc:n poistokanavaan, niin asenneuksesta tulee huollettava

    jos toimii, niin on parempi kuin geberitin systeemi, ei ylimääräsitä elektroniikkaa eikä ylimääräisiähuoltokohteita.
    vaikkakin tuo geberit on aivan hyvin tuotteistettu

    VastaaPoista
  4. Ops, kylläpä vastaaminen kesti, pahoittelut. Tuo on kyllä hyvä ajatus! Miten meinasit kanavan liittää tuohon wc-laitteeseen? Lähinnä mietin, että siitä saa tarpeeksi tehoa siihen imuun..

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...