sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Lattialaatat valittu!

Remontoidessa ja rakentaessa on tietyt asiat päätettävä siten, että päätöksen kanssa voi elää pitkän aikaa. Laattavalinnat ovat yksi niistä. Tapettia ja maalisävyä on helppo vaihtaa, mutta laattojen vaihtaminen on hieman isompi ja kalliimpi projekti.

Saimme alkuvuodesta Pohjois-Savon opiston sisustussuunnittelulinjan opiskelijoilta kylpyhuone- ja saunasuunnitelmia. Jos et  ole vielä aiheeseen liittyvää aiempaa juttua lukenut niin voit lukea sen tästä: Kylpyhuone- ja saunasuunnitelmien parhaat palat. Vaikka moni laattavaihtoehdoista oli tosi kivoja, ei suunnitelmista löytynyt kuitenkaan sitä vaihtoehtoa, joka olisi vienyt jalat alta tai saanut aikaan ison wau-efektin. 

Muutama viikko sitten Kuopion Rakenna Ja Asu-messuilta löytyi kuitenkin Kuopion Uunin ja Kaakelin osaston messulattiasta laatta, johon molemmat tykästyttiin. Kirjoittelinkin tästä laattalöydöstä jo messukuulumisten yhteydessä: Kuopion Rakenna Ja Asu-messujen parhaat palat.

Tässä vaiheessa käytiin vielä valintaa tummemman (Blond Rett) ja vaaleamman vaihtoehdon välillä (Stratus Rett)

Kävin viime viikolla pyörähtämässä Laattapisteellä ja K-Raudassa. Kummastakaan ei löytynyt kilpailevaa vaihtoehtoa tuon Islan Eden Rock-sarjan rinnalle. Kivoja laattoja oli molemmissa paikoissa tarjolla, mutta valitettavasti eivät täsmänneet meidän vaatimuksiin. Kaatojen vuoksi meille ei voi laittaa kylpyhuoneen lattiaan isoa laattaa. 10x10 on meille vähän nounou-vaihtoehto. 15x15 laatta yhdistettynä saman sarjan laattaan oli kriteeri, joka rajasi monet laattamallit pois.

Isla Eden Rock Stratus Rett. Isompi laatta 40x80 ja piemepi 15x15

Laattapisteltä kerrottiin, että toki lattian voisi tehdä muutamalla isolla laatalla ja yhdistää siihen sitten pienempää laattaa. Olin kai ihastunut tuohon Eden Rock-laattaan sen verran, että en oikein lämmennyt idealle. Näillä näkymin meillä on tulossa kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen lattiaan tuo 15x15 laatta. Muissa laatoitettavissa tiloissa lattiaan tulisi 40x80 laatta puolikkaalla tiililadonnalla. Todennäköisesti myös kylpyhuoneen seinät laatoitetaan tuolla isolla laatalla.



Tuo laatta on siitä mielenkiintoinen, että se vaihtaa sävyä valaistuksesta riippuen. Lämpimämmässä valossa laatta toistaa enemmän rusehtavan sävyjä ja kylmemmässä valossa ja luonnonvalossa laatasta tulevat esiin enemmän harmaan sävyt. Meillä oli kotona mallit molemmista vaihtoehdoista ja kuten jo liikkeessä pohdittiin, näytti tummempi laatta lämpimämmässä valossa hieman liian tummalta. 


Laattamallit vertailussa väliaikaiskodin eteisessä

Meille on tulossa kylpyhuoneeseen yksi seinä samaa paneelia (todennäköisesti lämpöhaapaa tai radiata mäntyä) kuin saunan paneelit, sen vuoksi tilaan ei mielestäni ole järkevää sekoittaa kovin montaa eri sävyistä laattaa. Tästä syystä laatan sävymaailman olisi järkevää olla enemmän viileämpi kuin tumma ja lämmin. Valaistuksellahan pystyy sitten myös vaikuttamaan tunnelmaan.


Yllä oleva kuva on nähty täällä jo aiemmin kylpyhuoneen sisustussuunnitelmien esittelyn yhteydessä. Tässä kuvassa näkyvät hyllyt toimivat ideana myös meidän kylpyhuoneen hyllyiksi. Myös Timpurille talo-blogin Mikko oli tehnyt kotinsa kylpyhuoneeseen hyvännäköiset hyllyt. Tuli ehkä käytyä vähän sielläkin ideavarkaissa. ;)

Suihkuseinän hyllyjen taustat tehdään todennäköisesti saman sarjan 5x5 mosaiikkilaatasta
Kävin mallaamassa laattaa Kuopion Uunissa ja Kaakelissa lämpöhaavan kanssa. Sieltä saa muuten todella hyvää asiakaspalvelua! Toimivat tarvittaessa vaikka kuvausassistenttinakin :D

Täällä on kovasti pohdittu tuleeko meillä laattaa myös aulaan ja takkahuoneeseen vai laitetaanko nuo tilat vinyylikorkilla. Vinyylikorkkihan on materiaalina todella kestävä ja sen pitäisi pitää ihan hyvin myös vettä. Meillä on kuitenkin kulku ulkoa suoraan avoeteiseen ja vaikka sen vieressä on laatoitettu kodinhoitohuone, tulee tuohon aulaan myös epäilemättä vesi- ja kuraroiskeita. Ja ihan varmasti siihen tulee tulevina vuosina jäämään niin oman sakin kuin vieraidenkin kenkiä, joten ehkä laatta olisi loppuseltaan järkevämpi. Laatta on jalalle kylmempi ja sen kanssa täytyy sitten olla lattialämmitys enemmän päällä. Käytännöllisyys ja energiatehokkuus hieman riitelevät, mutta tässä asiassa voiton vienee käytännöllisyys, koska energian lisäkulutus on kuitenkin niin pieni tässä tapauksessa. Sama juttu takkahuoneen kanssa. Kylpyhuoneesta on suora kulku takkahuoneen läpi terassille vilvoittelemaan. Tarkoitus on laittaa terassille jossain vaiheessa (kun budjetti sallii) ulkoporeamme, joten vettä varmasti valuu mennen tullen. Ja vaikka ei ulkoporeammetta hetkeen tulisikaan niin eiköhän sitä vettä tipu lattialle kun saunasta käy ulkona vilvoittelemassa, kuten meillä pitkään ja hartaasti saunovilla tapana on.

Oli pakko vielä vähän mallailla tuota lattialaattaa muiden materiaalien kanssa. Kuvissa jo aiemmin valittu Lektarin Corkart CP736 vinyylikorkki.


Lähtökohtana oli, että lattiamateriaalien ei tarvitse olla samaa sävyä, mutta ei saa riidellä keskenään. Ihan hyvä combo vai mitä? Materiaalit tulevat vierekkäin aulassa ja olohuonessa sekä keittiössä ja takkahuoneessa.

Maalisävyistä ja sisustuspaneeleista tulossa erikseen juttua. Tässä siitä vähän sneak peek ;)
Kuvassa myös kodinhoitohuoneen materiaalit. Lue lisää: Kodinhoitohuoneen materiaalivalinnat

Toivon mukaan tuo eläväkuvioinen laatta ei näytä tylsältä, vaikka kylpyhuoneeseen ei muuta laattaa tulekaan. Tuon kaveriksi ei olisi mielestäni voinut valita kuin yksisävyisen laatan ja mielestäni kylpyhuoneesta olisi siinä tapauksessa tullut hieman tylsä. Kylpyhuoneessa yksi seinä on paneelia, yhdelle seinälle tulevat suihkut ja hyllyt, kolmannella seinällä on ikkuna ja neljännellä seinällä saunan lasiovi sekä lasi-ikkunat. Uskon ja toivon, että hyvä siitä tulee. Sittenhän sen tietää kun valmiina näkee! :)

// Anni-Maaria

7 kommenttia:

  1. Mukava kuulla että blogistamme on löytynyt sopivia ideoita :)

    Niinhän se on että parhaat ideat "varastetaan" aina, niin parempi että laittaa ne suoraan jakoon muille niin ainakin saa "kunnian" ideasta itselleen ;)

    Miten ootte saaneet tehtyä tuon 3D kuvan? Makeen näköinen :)

    Mikko

    VastaaPoista
  2. Tuo 3D-kuva on yhdestä Pohjois-Savon opiston sisustussuunnittelulinjan opiskelijan meille tekemästä kylpyhuonesuunnitelmasta. Käsittääkseni käyttivät SketchUp-ohjelmaa. Kuvia ja tietoa yhteistyöstä löytyy lisää täältä: http://puinenpassiivikoti.blogspot.fi/2018/02/kylpyhuone-ja-saunasuunnitelmien.html

    Mikalla on töissä käytössä Fusion-piirto-ohjelma, jolla voisi piirtää kuvat noilla meidän materiaalivalinnoilla. Saa nähdä viitsiikö sitä kuitenkaan käyttää aikaa mallinnusohjelman parissa kun samaan aikaan saisi ihan livenä vietyä projektia eteenpäin.. ;)

    Anni-Maaria

    VastaaPoista
  3. Kaunis tuo laatta, eikä varmasti tule kylppäristä tylsä vaan tyylikäs samalla laatalla tehtynä. Meillähän myös se laatta vaihtelee voimakkaasti sävyä valon mukaan ja kävikin niin, että yhdessä valossa saumalaasti on juuri oikea ja toisessa vähän väärä, höh. Näillä tiedoin valitsisin sen vielä huolellisemmin. Vinkkinä siis teille.

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Tuli käytyä teidänkin blogissa laattoja katselemassa ja hakemassa vahvistusta visiolle. :) Teilläkin taitaa olla laatat keskenään aika lähellä samaa sävyä vai onko jopa samaa laattaa eri koossa?

    Kiitos vinkistä! Täytyypä kiinnittää huomiota tuohon saumalaastiin ja testata vähän eri valaistuksissa!

    Anni-Maaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, meilläkin on vain yhtä laattaa eri kokoisena (60x60, 30x60 ja 15x15 saunassa) ja ollaan kyllä oltu tyytyväisiä päätökseen.

      Poista
  5. Kivan näköiset laatat, vaikka tästä aikaa onkin! Oletteko olleet vielä tyytyväisiä? Me olemme miettineet porcellanato laattoja. Kovasti pitää tehdä töitä kyllä, että saa oikeat valinnat tehtyä pintojen puolesta. Heti kun ei haluaisi alkaa remontoimaankaan, jos ei sitten miellytä.

    VastaaPoista
  6. Upean näköinen tuo teidän kylpyhuone! Minä pidän erityisestä teidän kylpyhuoneen laatoista. Se on helpompaa, kun ne ovat melko neutraalit mikäli myöhemmin tahtoo muuttaa tyyliä esimerkiksi sisustuksen avulla. Meidänkin täytyisi sopivat kylpyhuoneen laatat etsiä. https://www.reatek.fi/laatat

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...