lauantai 12. elokuuta 2017

The pohja

Aiemmin lupailtiin juttua siitä, mitkä ovat talossamme meille tärkeitä asioita ja miltä osin jouduttiin tekemään kompromisseja.
Tässä vielä kerran  tämä meidän pohja. Alla juttua siitä miten tähän päädyttiin!

Aloitetaan siitä, mistä lähdettiin liikkeelle. Edellinen talomme oli suurelementeistä tehty talotehtaan kompakti 124m2 omakotitalo, jossa oli erillinen autotalli/autokatos/varasto-kompleksi. Talo oli niin kompakti, että siellä ei tosiaankaan ollut yhtään hukkaneliötä, joten emme millään löytäneet paikkaa edes lipastolle. Viihdyimme kuitenkin talossa hyvin, mutta talo sai uudet omistajat kun päätimme ensimmäisen lapsen lähestyessä 1v. ikää muuttaa kotipaikkakunnalleni lähemmäs tukiverkostoa. Silloinen autotallimme oli aika vähällä käytöllä. Käytännössä siellä ei ollut auto juuri koskaan ja talvisin vuokrasimme sitä seudun motoristeille moottoripyörien säilytykseen. :) Muuton jälkeen toiveina mahdolliselle joskus rakennettavalle uudelle talolle olikin siis väljyys ja autojen säilytykseen pelkkä katos.

Tähän projektiin ryhtyessämme meillä oli alun perin haaveena talo ja erillinen saunarakennus, jossa voisi oleskella ja viettää iltaa (myöhemmin myös lapset olisivat saaneet omaa rauhaa). Tätä vaihtoehtoa pyöriteltiin pääsuunnittelijan kanssa, mutta tontin vuoksi talosta olisi tullut aika pitkulainen ja kaikki huoneet olisivat olleet vierekkäin. Minulle siitä tuli mieleen leirikoulut ja Mikalle intti. Hieman kirpaisi luopua erillisestä saunasta, mutta kompromisseja on näissä asioissa tehtävä.

Meillä oli pari netistä löytämäämme pohjaa, joita pyörittelimme ja joita yritimme tontille sovittaa. 

Jetta-talon Kuura 134m2 (linkki sivuille)


Kuura oli meille ehkä turhankin kompakti, kaipasimme lisää tilaa. Emme myöskään halunneet kaikkia makuuhuoneita vierekkäin. Kuurassa kaikki oleskelu olisi jäänyt etupihalle, halusimme sitä jäävän myös sivuille, tai oikeastaan pääosin sivulle.

Hartman kodin Säihke 168 (linkki sivuille)

Säihkettä pyörittelimme ja piirsimme uudelleen todella moneen otteeseen. Ihastuimme isoon makuuhuoneeseen ja erityisesti sen yhteydessä olevaan vaatehuoneeseen. Talossa oli kuitenkin liikaa kulmia. Kivaltahan ne näyttävät, mutta tulevat kalliiksi ja passiivirakentamisen kannalta ovat iso nounou. MH3 oli omaan silmään vähän turhan erikoisen mallinen, lisäksi erillinen vessa oli hassun mallinen ja pieni, kodinhoitohuone aivan liian pieni. Yritimme muutella mittoja, siirtää seiniä jne. Mutta kun ei niin ei.

Haasteina olivat tontin mitat. Tontti on 25m leveä ja 40m pitkä. Totesimme hyvin pian, että talon on oltava ainakin osittain L:n mallinen. Meidän toivelistalla talon suhteen oli alunperin:
- lapsille samankokoiset ja mielellän suht saman malliset huoneet, vierekkäin
- vanhempien makuuhuone hieman erilleen
- suurehko ja toimiva keittiö saarekkeella/niemekkeellä (sen yhteyteen pari baarijakkaraa)
- väljyyttä, tilavuutta, valoa (isoja ikkunoita), kuitenkin suojaa ettei ole ns. tarjottimella naapureille
- makuuhuoneet pohjoispuolelle, makuuhuoneita ei mielellään olohuoneen yhteyteen
- vaatehuone, mielellään iso
- arkieteinen/iso kodinhoitohuone, jossa säilytystilaa ja pesupaikka koiralle sekä kurakamppeille, mielellään erillinen kulku ulkoa pääoven vierestä
- paljon säilytystilaa
- talo ei perinteinen "laatikko", toivoimme ulkonäköä, mutta ei kuitenkaan liikaa kulmia ja ulokkeita
- suunnittelua ja ratkaisua ohjasi pitkälti myös passiivitaloajattelu (ilmansuunnat, ikkunoiden sijainti, kulmien määrä, huonekorkeudet)
- lasitettu terassi
- yksi kerros

Epätoivon iskiessä kirjoitin kesälomareissulla automatkalla googleen "hyvä L-mallin talo" ja muutaman klikkauksen päässä minua odotti Siklan talosivut. Klikkailin sivulla talopohjia auki. Sikla ei ollut minulle kovinkaan tuttu, mutta sivuilla näytti olevan paljon kivannäköisiä taloja. Puhelimella ei oikein saanut katsottua, joten tallentelin puhelimen muistiin kivoja pohjia pdf-tiedostoina. Illalla sitten aloimme käymään niitä Mikan kanssa läpi ja heti ensimmäinen vai oliko toinen pohja oli, että tässäkin olisi tällainen. Hmm.. Tämähän olisi oikeastaan tosi hyvä!

Sikla 167m2 L-malli 4mh 2014 (linkki sivuille)

Lähdimme muokkaamaan pohjaa pikku hiljaa. Alkuun näytti siltä, että ei sille tarvitse tehdä juuri mitään. Loppujen lopuksi menimme kerroksittain pintaa syvemmälle, aivan kuin olisi sipulia kuorinut (paitsi, että ei itkettänyt niin paljoa kuin sipulia kuoriessa :D ). Eihän tuollaista kokonaisuutta voi tällainen tavallinen tallaaja ottakaan kerralla haltuun vaan pikku hiljaa osasi hahmottaa asioita uudelta kantilta ja kun yksi asia oli käyty läpi kiinnittyi huomio johonkin muuhun.

Halusimme lasten huoneet vierekkäin, joten olohuoneen viereiset kaksi huonetta nimettiin lasten huoneiksi. Mika sai idean, että kaapistot huoneiden perällä ovat hieman suuret ja rajoittavat, joten mitä jos laitettaisiin vaatehuone siihen väliin. Loistoidea! Alunperin meillä oli haaveena, että lapsilla olisi oma oleskelutila, jossa voivat isompana viettää rauhassa aikaa kavereiden kanssa, mutta tässä asiassa joudimme tinkimään. Kodinhoitohuoneeseen oli ehdottomasti saatava pesupaikka. Alunperin toiveena olisi ollut erillinen kulku ulkoa kodariin, mutta koska kodarin ovi on suoraan ulko-oven vieressä, tässä asiassa oli helppo tehdä kompromissi. 

Keittiön viereistä makuuhuoneesta oli kulku vaatehuoneeseen, joten bongasimme sen meidän makuuhuoneeksemme. Voi miten kätevää (ainakin nyt tuntuu siltä) kiikuttaa pyykit kodinhoitohuoneesta suoraan vaatehuoneeseen. Meidän makuuhuoneesta ei missään vaiheessa ole kaavailtu kovinkaan isoa, käymme siellä vain nukkumassa. Huoneessa on kuitenkin riittävästi väljyyttä, joten tällä hetkellä suunnitelmissa on laittaa keittiön vastaiselle seinälle mummoni vanha kampauspöytä.

Sitten niihin kompromisseihin. Edellisessä asunnossamme keittiö oli makuuhuoneen vieressä. Silloin meitä häiritsi tiskikone, joka piti tosi kovaa ääntä. Pääosin se meillä pyöri siis illalla kun menimme nukkumaan, sillä päiväsaikaan se oli niin kovaääninen, että televisiosta ei kuullut suomenkielisiä ohjelmia. Nyt on hankittu huipputiskari, joten tätä ongelmaa ei toivottavasti jatkossa ole. Toinen asia joka mietitytti oli sijainti kylpyhuoneen vieressä. Mietimme kuuluuko kylpyhuoneesta häiritsevää ääntä jos on nukkumassa. Tulimme siihen tulokseen, että harvemmin meillä on sellainen tilanne, että toinen olisi menossa nukkumaan ja siellä kylpyhuoneessa olisi kovaäänistä illanviettoa. Saa nähdä miten käy kun lapset kasvaa.. Tuskimpa heidänkään tarvitsee kylpeä yöaikaan, ainakaan kovin usein jos vanhemmat ovat kotona! :D Kylpyhuoneen vessan ovi oli mielestämme turha ja toisaalta tarvitsimme makuuhuoneeseen tilaa sängylle. Tästä syystä vessan ovi otettiin pois ja mh/kph ovi aukeaa kylpyhuoneeseen päin. Ovien kätisyyksiä voi vielä muuttua, ne katsotaan tarkemmin sitten tilausvaiheessa. Takkahuone oli Siklan pohjassa nimetty takkahuoneeksi ja se on sellaisenaan jäänyt tuohon meidänkin pohjaan. Siitä on kuitenkin tulossa vierashuone/työhuone, joka toimii osittain myös pukuhuoneena etenkin jos isommalla porukalla iltaa vietetään ja saunotaan. 

Ikkunat aiheuttivat ehkä eniten päänvaivaa ja kaikkein eniten hierottiin meidän makuuhuoneen ikkunaa. Halusimme isoja ikkunoita, jotka lähtevät lattiasta. Meidän makuuhuoneeseen toivoimme pikkuikkunaa sängyn päälle, mutta koska se on ainoa ikkuna koko huoneessa ei sellaista voinut siihen oikein laittaa, ettei olisi "kellaritunnelma". Alas asti oleva ikkuna olisi ollut ihana, mutta päädyimme siihen, että sänky on todennäköisesti ikkunaseinällä. Näin ollen ikkuna tulee olemaan 160cm leveä ja lähtee 90cm korkeudesta. Meille valaistussuunnitelman tehnyt Anni jo ideoikin, että ikkunan alle saisi tehtyä koteloidun sängynpäädyn koko matkalle. Haaveena on laittaa jotain paneelia päätyseinälle, joten erillistä sängynpäätyä ei siis luultavimmin tule.

Varastotilaa olisi voinut olla enemmän, mutta tämä kuuluu taas siihen kompromissiosastoon. Toiveena on, että vaatehuoneiden ylähyllyille jää tilaa myös "varastotavaralle" kuten esimerkiksi joulukoristeille, kausivaatteille, isommalta pienemmälle siirtyville lastenvaatteille ym.

Talo haluttiin sijoittaa tontin etuosaan, jotta talvella kiireaamuina olisi mahdollisimman vähän ylimääräistä lumityötä. Toisaalta, ei talo kovin paljon taaemmaksi olisi mahtunutkaan. Halusimme oleskelua hieman sivuun, jotta tiuhaan kaavoitetulla alueella olisi hieman enemmän omaa rauhaa ilman, että tarvitsee rakentaa korkea lauta-aita. Varsinaista aurinkoterassia emme ole vielä suunnitelleet, sillä lähivuosina tuskin meillä on aikaa makoilla auringossa kovinkaan paljoa. Helteisenä kesäpäivinä viihdymmekin nykyään itse asiassa paremmin varjossa kuin auringossa nahka tiristen. 

Haaveena oli tehdä lasitettu terassi ja tuohon alkuperäiseen pohjaan sen olisi kivasti saanut tehtyä. Jouduimme kuitenkin kaavamääräysten vuoksi tekemään talon harjan tien suuntaisesti. Hieman jännitti, tuleeko katosta aivan hurjan näköinen, mutta meidän silmään se näyttää kivalta. Erottuu ainakin joukosta, joidenkin mielestä varmaan positiivisesti ja toisten ei niin positiivisesti. Makuja on monia. :) Jossain vaiheessa pääsuunnittelija heitti ajatuksen, että katto voisi olla kahdessa eri korkeudessa. Halusimme kuitenkin katettua terassitilaa, joten päädyimme nykyiseen kattoratkaisuun. Katon harjasta tuli todella korkea, joten terassinkin katto on todella korkea. Kyllähän siihen vieläkin on mahdollista laittaa lasitus, mutta puhutaan varmaan sellaisista summista, että niitä ei ihan hetkeen ole varaa laittaa.. Terassille on haaveiltu ulkoporeallasta, näkösuojaa terassille tehdään rima-aidoituksella.

Nyt alkaa olla jo niin pitkä teksti, että täytyy kirjoitella noista huonekohtaisista suunnitelmista myöhemmin. Makuja on monia ja jokainen tekee itselleen ne omista lähtökohdistaan järkevimmät valinnat ja ratkaisut. Tällaisia aatteita oli siis meillä kun tähän projektiin lähdimme. 

Millaisia ajatuksia heräsi? Jäikö jokin asia vielä mietityttämään? Kysyä saa ja keskustelu on toivottavaa :)


// Anni-Maaria

3 kommenttia:

 1. Kiva pohja, varsinkin tuo vaatehuone lastenhuoneiden välissä on hyvä idea. Myös kulku khh:n ja vaatehuoneen kautta eteiseen vaikuttaa toimivalta. Vesiputkiakaan ei tarvitse vetää joka puolelle kun "märät" tilat on kasassa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! :) Tuo märkätilojen sijoittuminen toistensa läheisyyteen oli myös yksi tärkeä plussa tuossa pohjassa. Tekstiin en muistanutkaan kirjoittaa, että autokatos integroituna taloon on myös yksi asia, johon kovasti tykästyttiin. Ajatus siitä, että autolta pääsee sadesäälläkin kauppakassien (ja lasten) kanssa näppärästi sisälle tuntuu arjen helpottajalta. Kovasti ollaan kyllä innoissamme pohjasta! Käytäntö sitten osoittaa ovatko ne tämän hetkiset ajatukset ja suunnitelmat arjessa oikeasti toimivia vai ei. :)

  Anni-Maaria

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä autokatoksesta. Meillä katos/varasto on erillinen rakennus ja kaatosateella ehtii mukavasti kastua tuossa muutaman metrin matkalla. Iso khh on myös tarpeellinen, siitäkin+. t. anonyymi 14.8.

  VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...