tiistai 22. elokuuta 2017

Valaistussuunnittelua

Edellinen talomme tuli talotehtaalta ja silloin teimme vain muutamia muutoksia talotehtaan sähkösuunnittelijan tekemään suunnitelmaan. Lisäsimme muutamia pistorasioita sekä mietimme valaisimien paikkoja. Silloin laitoimme kattoon ledejä halogeenivalaisimien runkoon eri tiloihin (mm. vessat, olohuone, keittiö, aula, kodinhoitohuone) Kylpyhuoneeen katossa oli lisäksi pieniä ledejä. Muutoin valaistus hoidettiin kattorasioilla ja erillisillä valaisimilla.

Tähän projektiin ryhtyessämme halusimme panostaa myös valaistukseen. Koska olimme pohtineet kotiautomaatiota oli valaistuksen miettiminen erilaisine muunneltavine tunnelmineen tärkeä osa sähkösuunnittelua. Yksin emme tähän olisi pystyneet, mutta onneksemme ystävämme Anni lupautui paneutumaan asiaan kanssamme. Ensin kävimme läpi talon pohjaa sekä toiveitamme. Toivoimme epäsuoraa valoa, suunnattavia spotteja, kulkuvaloja sekä muunneltavaa valaistusta. Lisäksi toivoimme myös muutamia seinävalaisimia tunnelmaa tuomaan.

Anni teki meille suunnitelman, johon hän oli miettinyt todella kattavasti erilaisia valaistusvaihtoehtoja ja poiminut eri valmistajilta esimerkkivalaisimia. Itse emme kyllä olisi osanneet yhtä laajasti asiaa pohtia! Alla yksi versio suunnitelmasta.


Hieman tuo suunnitelma tuosta vielä muuttuu. Kodinhoitohuoneesta, aulasta sekä wc2:sta päädyttiin jättämään pois kaapin päällä olevat led-nauhat. Aulassa on valaistusta muutenkin, kodinhoitohuoneessa riittää tehokas työskentelyvalo siihen mitä siellä aikaansa viettää ja wc2:n on tulossa valopeili, joten se yhdessä yleisvalojen kanssa lienee riittävä. Hieman jäin kyllä pohtimaan, olisiko vessaan pitänyt jättää se led-nauha kattoon tunnelmaa tuomaan, mutta todennäköisesti pärjäämme noilla suihkuseinän led-nauhoilla oikein mainiosti.

Valaistussuunnitelmassa ihastuimme erityisesti seuraaviin valaisimiin (valitettavasti en saanut aseteltua kuvia vierekkäin vaan ovat nyt peräkkäin, ei niitä onneksi montaa ole) :
Airam, upotettava Powerline ledprofiili + Norma led-nauha
Innolux, Pasila

Innolux, Pasila


Lucente, Amak 2b

Lundia, Liekki

Konstmide, Modena Round Wall Light White



Hieman on mietitty jo erilaisia tunnelmia sekä sitä, mitkä valaisimet toimisivat yhden kytkimen takaa. ABB:n kotiautomaatiojärjestelmä takaa sen, että vielä ei tarvitse miettiä mitä tapahtuu mistäkin kytkimestä vaan valaistuksen voi ohjelmoida itse toimimaan tietyllä tavalla tietyistä kytkimistä. Nyt vain pitää miettiä millaisia ryhmiä valaisimista muodostaa. Mikäli ne huomaa epäkäytännöllisiksi voi ne "koodata" helposti uudelleen tablettiin ladattavalla ohjelmalla vaikka kotisohvalla istuen. Asuntomessuilla saatiin oma pieni esittely asiasta ja todella näppärältä ja selkeältä vaikutti, näin naisenkin näkökulmasta!

Valaistussuunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin (jo silloin kun pohja alkaa olla viimeistelyä vaille valmis), jotta rakennusvaiheessa voidaan ottaa tietyt asiat huomioon. Samaan aikaan täytyy olla yhteistyössä myös sähkösuunnittelijan kanssa. Meidänkin valaistussuunnitelmat ovat menneet sähkösuunnittelijalle tarkitsettavaksi. Lisäksi teimme viikonloppuna sähkösuunnittelua pistorasioiden ja kytkinten suhteen. Usein kuulee sanottavan, että pistorasioita ei ole koskaan liikaa. En tiedä päteekö meidän talon kohdalla. Niitä nimittäin tule aika hitsin monta! ;D

Tässä pieni pintaraapaisu valaistuksesta. Yksityiskohtaisempaa paneutumista aiheeseen tulossa myöhemmin. 

Miltä näyttää? Ideoita? Kommentteja? :)

//Anni-Maaria

3 kommenttia:

  1. Onpa kaunis tuo ylimmän kuvan kattoon upotettu valonauha! Tämmöisen hieman vanhemman talon asujana vaihtaisin heti systeemiin, jossa kaikki valot saa pois yhdestä katkaisijasta. Aina tuppaa joku valo jäämään päälle kun kiireellä lähtee.

    VastaaPoista
  2. Me tykästyttiin siihen myös. Ja kun se livenä Mikkelin asuntomessuilla nähtiin, niin päätös oli helppo :).
    Samaa helppoutta ajateltiin itsekkin. Lisäksi tuo automaatio tuo niin paljon mahdollisuuksia kaikkeen muuhunkin ohjaamiseen ja säätämiseen, että tuskin edes kaikkea vielä on hoksannut itsekään. Sitä on myös helppo päivittää ja muuttaa toimintoja tarvittessa. //Mika

    VastaaPoista
  3. Meidänkin pitäisi pian alkaa miettimään valaistussuunnittelua täällä Jyväskylässä. Entinen kotimme oli kovin pimeä ja pistokkeita oli sijoitettu huonosti, joten tällä kertaa haluan paljon valoisamman ilmeen koko kotiin. Jonkunlainen kotiautomaatiojärjestelmä voisi kyllä olla aika passeli valinta.

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...