perjantai 1. syyskuuta 2017

Kaksi tärkeintä

Kuluvalla viikolla saatiin tehtyä päätökset, minun mielestä, tärkeimmistä tavarantoimittajista meidän projektissa.

Passiivitalorakentajan tulee kiinnittää erityistä huomiota seinärakenneratkaisuihin, eli tuulensuojaan, eristeisiin ja höyrysulkuun. Toki nämä kaikki ovat tärkeitä normaalissakin puutalorakentamisessa, mutta erityistä huomiota niihin tulee kiinnittää silloin kun tehdään erityisen tiiviitä ja paksuja rakenteita talon koko elinkaarta ajatellen.

Eristetoimittajina meillä tulee olemaan Paroc, joka toimittaa kivivillaeristeet seiniin ja puhallusvillan kattoon sekä Kingspan, joka toimittaa uretaanilevyt seiniin, lattiaan ja kattoon, sekä ulkopuoliset routaeristeet.

Kerron tässä julkaisussa talon runkoon tulevista eristeistä. 

Runko meillä menee siis niin, että ulkoapäin:
1. ulkoverhouspaneeli 28mm
2. ristiinkoolaus 22x100 laudasta, eli 44mm
3. tuulensuoja Paroc Cortex PRO 50mm
4. 48x148 runko, johon tulee 150mm Paroc extra kivivilla
5. 100mm Kingspan Thermo TP10 polyuretaani, joka toimii myös höyrynsulkuna
6. 22x100 tai 25x100 koolaus
7. gyproc levy.

Tuulensuojan tehtävänä on estää tuulen, sateen ja lumen pääsy kosketuksiin runkotolppien kanssa, sekä suojata rungon eristettä, meidän tapauksessa siis villaa. Tuulensuojia on useita erilaisia, alkaen aina 9mm tuulensuojakipsilevystä paksuihin pinnotettuihin kivivillalevyihin. Meidän tapauksessa paksu tuulensuoja tuo tarvittavan lisäeristyksen, jotta päästään matalaan U-arvoon seinärakenteessa, ilman että runkoa tarvitsee paksuntaa tai sisäpuolen levyn paksuutta lisätä.

Paroc Extra
Runkoon tulee 150mm Paroc kivivilla. Rungon villoituksen tarkoitus on tietenkin eristää lämpöä, mutta myös vaimentaa ääntä. Wikipedia kertoo äänen eristyksestä seuraavaa: "Äänieristyksen kannalta oleellisia seikkoja ovat eristeen absorptiokyky ja -taajuus, eristeen paino, sekä rakenteen ilmatiiviys. Erityyppiset eristeet vaimentavat äänen eri taajuuksia. Mitä painavampi eristerakenne on, sitä parempi on äänen vaimennus, sillä massa absorboi itseensä äänen energian" . Eli jos verrataan kivivillan ja Kingspanin TP10 polyuretaanin (viralliselta nimeltään polyisosyanuraatti, PIR) painoa, on kivivilla huomattavasti painavampaa ja osaltaan täten myös ääntä paremmin eristävää. Kivivillassa on kuitenkin huonompi lämmöneristävyys, eli pelkästään villaa eristeenä käytettäessä, pitäisi runkorakenteen olla huomattavasti paksumpi. Tuon paremman äänieristävyyden takia päädyttiin laittamaan runkoon villaa.

Kingspan Therma TP10
Rungon sisäpintaan asennetaan Kingspanin 100mm TP10 PIR levy kiertämään seinillä aina anturan pinnasta kattotuoliin saakka. Me asennetaan levy myös alapohjaan eristeeksi paksuudella 2x100mm sekä yläpohjaan yksi 50mm.  Levy on alumiinipintainen ja jokapuolelta pontattu. Ponttaus helpottaa ja nopeuttaa asentamista, sekä tekee saumoista varmemmin tiiviitä. Pelkkää ponttiin asettaminen ei riitä, vaan saumat myös vaahdotetaan uretaanilla ennen kiinni painamista. Tiiveyden varmistamiseksi jokainen sauma vielä teipataan alumiiniteipillä. Tämä ei olisi tarpeellista, mutta pelataan varman päälle :). 

Tarkoitus on siis tehdä talosta ikäänkuin "kenkälaatikko", joka on jokaisesta saumasta ja liitoksesta tarkkaan tiivistetty. TP10 levyä käyttäessä erillistä höyrynsulkua ei siis tarvita lainkaan, aikaa säästyy! Nämä levyt eivät käytännössä ime vettä lainkaan, eli ovat kosteusteknisesti myös todella turvallinen valinta.

TP10 kun on alumiinipintainen, ongelmaksi talossa tulee kännykkäkuuluvuus. Kingspanilla on kuitenkin kehittettyä tätä varten ns. R-levy, jossa tuota alumiinikalvoa ei ole. Asennusohjeena on, että jokaiselle seinälle/jokaiseen huoneeseen, asennetaan yksi R-levy TP10 levyn sijasta. Tällöin saadaan jokapuolelle "aukot", joista kännykkäsignaali pääsee menemään. Nykyisissä matalaenergiataloissa ikkunoissa on usein selektiivilasit, joka tekee myös saman ilmiön, eli heijastaa signaalit pois. Eli jos asentaa sellaisia ikkunoita joissa ei ole selektiivilasia, pääsee signaalit sisään ja ulos :), ajaa siis saman asian.

Polyuretaanilevyihin on muuten myös todella helppo tehdä läpiviennit ja tiivistää ne, työstöön kun käy puukko ja saha ja tiivistykseen uretaani. Nämä levyt eivät myöskään paljoa paina. Ne on kevyitä nostella, helppoja ja nopeita asentaa, jopa ihan itse. Rakennusaikainen varastointi on myös helppoa, kun ei tarvitse miettiä että menevätkö pilalle jos kastuvat, eivät mene.

Hyötynä polyuretaanilla on myös mm. se, että saunassa ei tarvitse tehdä seiniin tai kattoon erillistä alumiinipaperi eristystä, vaan tämä levy ajaa suoraan saman asian! Minulla on tarkoitus asentaa levyt pääasiassa itse, ihan siitäkin syystä että opin tekniikan ja pystyn itse varmistamaan, että tiivistä tulee. Toki säästäähän siinä myös pitkän pennin, kun tämän vaiheen pystyy itse tekemään.

Jos levyjen asennus kiinnostaa, tervetuloa käymään paikan päällä katsomassa! Asennusaikataulua voi kysellä minulta.

Jos jotain huonoa tästä levystä pitää etsiä, niin onhan sen yksikköhinta "normaaleja" eristeitä kalliimpaa. Jos tuijottaisin pelkästään tuota hintaa, tuskin olisin tätä hankkinut. Mutta kun aletaan katsomaan kokonaisuutta, eli mietitään materiaalinhintaa, työkustannuksia, energiansäästöä sekä elinkaarta, ei tuotteen hinta olekkaan kallis. Valitettavan moni rakentaja ei osaa miettiä elinkaarikustannuksia. Varsinkin pakettitalorakentajilla (joita valtaosa nykyrakentajista on) tieto rakentamisesta ja sen mahdollisuuksista on talomyyjän suusta kuultua ja jokainen myyjähän luonnollisesti myy omaa tuotettaan parhaana ratkaisuna. Toki lähtökohtia on erilaisia, mutta varsinkin vuonna 2018 ja sen jälkeen rakentamista suunnittelevien kannattaa asiaan perehtyä, koska energiamääräykset velvoittavat tuolloin rakentamaan "lähes nollaenergiatalon".

Kannattaa miettiä ja laskea kokonaiskustannuksia, aina talon jälleenmyyntiarvoon asti! Halvin ei tässäkään ole pitkässä juoksussa loppuseltaan se halvin ratkaisu.

Kingspaniin ja Parocciin päädyimme parista syystä. Ensinnäkin, meidän "mentorimme" Mikko suositteli molempia eristeitä. Kingspanin levyssä on mm. asennusta paljon helpottava mittaviivataulukko ja levykoko heillä on kilpailijoita parempi runkojakoa ajatellen. Eristyiskiitoksen annan Kingspanin teknisen neuvonnan Antille. Soitin kesällä asioita selvitellessäni hänelle ja siinä oli kaveri joka todella tiesi mistä puhui ja vielä niin, että minäkin sen hyvin ymmärsin. Hän tunsi myös muiden toimittajien tuotteet ja osasi ohjeistaa ja auttaa minua runkorakennetta suunnitellessani, valitsemaan runkoon muidenkin toimittajien oikeat tuotteet eikä pelkästään Kingspanin omia. Vielä myöhemmin pyytäessäni, sain Antilta myös valmiit U-arvolaskelmat eri rakennevaihtoehdoista, jotka pystyin sitten toimittamaan eteenpäin suunnittelua varten. Aivan mahtavaa palvelua, kiitos!
Parocin kivivillatuotteet ovat laadukkaita, jäykkiä ja kiinteitä asennettaessa, jotka ovat villaa asennettaessa tärkeitä ominaisuuksia.

Seuraavassa julkaisussa kerron mielestäni kolmanneksi tärkeimmän toimittajan valinnasta. Kyseessä IV-koneen Saksalainen toimija Paul Zehnder. 


//Mika

1 kommentti:

  1. Onko ollut hyvät eristeratkaisut. Itse suunnitellut samantyyppisiä rakenteita. Osa moittii, että uretaanilevy narisee seinässä tai katossa, kun ulio-ovia aukoo.

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...