lauantai 9. syyskuuta 2017

Se on nyt menoa eikä meininkiä!

Aloituksen kynnyksellä juostaan pää kolmantena jalkana joka paikkaan! Maanantaina Mika kävi kaatamassa tontilta muutamia suurimpia puita takkapuiksi. Hieman oli ongelmia moottorisahan kanssa, mutta niin vaan saatiin kuin saatiin muutamia koivuja otettua talteen polttopuiksi.

Tiistaina kävimme sisustussuunnittelijan luona, josta jo viimeksi kirjoitteltiin (täällä). Kävimme myös Kuopion Domluxin näyttelytilassa katsomassa ikkunoita ja ovia. Domlux on samaa yritystä Domuksen kanssa. Alkukeväästä lähtien ikkuna- ja ovimyynti on siirtynyt Domlux-nimen alle ja Domus-nimellä toimii kiintokalustemyynti. Täytyy kyllä sanoa, että Domluxilla oli asiakaspalvelu kohdillaan! Oltiin sovittu tapaaminen liikkeen aukioloajan ulkopuolelle klo 17.30 ja siitäkin myöhästyttiin reilu vartti, koska herra 4v.:llä iski kakkahätä juuri kun olimme lähdössä. Herra 2v. pisti parastaan juoksemalla ympäriinsä, kiipeilemällä ja ravaamalla rappuja. Pari roskistakin ehti yhdessä hujauksessa tutkimaan, vaikka koko ajan perässä juostiinkin. Oksmanin Jounilla onneksi perheellisenä miehenä ymmärrystä ja kärsivällisyyttä riitti. 

Tämän kaiken härdellin keskellä tutustuimme studion malli-ikkunoihin ja -oviin. Teimme pienet viilaukset muutamiin ikkunoihin ja vaihdoimme etu- ja varaston oven mallia Jounin hyvien ja perusteltujen vinkkien perusteella. Oli kiva kun studiolla pääsi konkreettisesti katsomaan miltä eri vaihtoehdot näyttävät ja miten eri meksniskmit toimivat.
 
Tällainen ulko-ovi meille tulee

Tietoa Domluxin Passiivi-ikkunoista
Perjantaina saimme Jounilta päivitetyn tarjouksen, jonka sisältö oli meille mieluinen. Vakuutuimme Domluxin passiivi-ikkunoista ja -ovista, joten hyväksyimme tarjouksen! Sovimme myös yhteistyöstä ikkunoiden ja ovien asennuksen suhteen, jonka myötä meillä järjestetään Domluxin toimesta ikkunoiden ja ovien asennusnäytös loka-marraskuun vaihteessa. Ilmoittelemme aikataulusta tarkemmin kun saamme sen lyötyä lukkoon. Tervetuloa paikan päälle katsomaan, jos kiinnostaa! 

Keskiviikkona Mika kävi LVI-suunnittelijan kanssa läpi lopulliset LVI-suunnitelmat salaoja- ja sadevesisuunnitelmien sekä vesi- ja viemäriliittymien osalta. Keskiviikkona oli myös aloituskokous rakennusvalvonnassa. Paikalla olivat Mika, pääsuunnittelija Jani, vastaavamestari Seppo sekä rakennustarkastaja. Kokouksen kulkuun kuuluu, että rakennustarkastaja kertoo rakennusluvan mukaisesta vaiheittaisesta etenemisestä sekä erilaisista rakennusmääräyksistä. Kokouksessa käytiin läpi rakennuslupapäätös, lupakuvat sekä pakolliset viranomaisen suorittamat katselmukset rakentamisen aikana. Lisäksi tarkastaja kertoi rakentajan vastuista ja velvollisuuksista mm. talokansion täyttämisestä, tuotteiden CE-merkintöjen keräämisestä ym. Poissaolevat on aina helppo nakittaa, joten Anni-Maaria nimettiin vastaamaan talokansion kokoamisesta. Paperihässäkkä ja byrokratia oli kunnossa ja lupa aloittamiselle myönnettiin!

Tätäpä sitten täytetään iltapuhteeksi :)

Tiesittekö muuten, että rakennustapaohjeen mukaan jokaisessa asuinhuoneessa tulee olla avattava ikkuna, joko tuuletusikkuna tai pelkkä avattava ikkuna ilman tuuletusmekanismia? Meillä tämä ei ollut tiedossa. Olisimme halunneet kaikkiin makuuhuoneisiin kiinteät ikkunat, sillä kiinteissä ikkunoissa on parempi U-arvo. Tämä olisi ollut passiivirakentamisen kannalta parempi vaihtoehto. Takkahuoneen, olohuoneen ja keittiön ikkunat ovat kiinteät, sillä takkahuoneessa ja olohuoneessa on ovet tuulettamista varten. Pääsuunnittelija oli piirtänyt lupakuviin makuuhuoneisiin isot ikkunat tuuletusikkunoiksi. 10x23 on aika valtavan kokoinen ikkuna tuuletusikkunaksi, joten jätämme tuuletusmekanismit ikkunoita pois ja teemme niistä tavalliset avattavat ikkunat. Lapsiperheessä isot tuuletusikkunat olisivat olleet myös pienoinen turvallisuusriski, joten senkin kannalta parempi näin. Ikkunoita ei todennäköisesti tule avattua muuta kun ikkunanpesun yhteydessä, sillä tuuletusta ei pitäisi tarvita nykytaloissa joissa on hyvä, koneellinen ilmanvaihto.

Torstaina Mika ja herra 4v. kävivät hakemassa aiemmin tilatun peräkärryn ja kävivät myös samalla reissulla katsastusasemalla rekisteröimässä sen käyttöön. Päädyttiin ostamaan uusi kuomullinen kärry, sillä edellisestä rakentamisprojektista oppineena kaatopaikka tulee hyvinkin tutuksi. Edellistä taloa rakentaessa kävimme usein maanantaisin "kaatopaikkatreffeillä" viikonlopun ahertamisen jälkeen. Ostettiin myös rakentamisen ajaksi työmaa-asuntovaunu, joka pitäisi käydä ensi viikolla noutamassa tontille. Vaunu toimii taukotilana sekä tavaroiden säilytyspaikkana.

Meidän Aku CS275L-peräkärry
Perjantaina alkoikin sitten jo tontilla tapahtumaan! Kaivurikuski Ari poisti kaikki risut ja puut sekä pintamaat. Onneksi maankaatopaikka on lähellä, joten siinä ei kauaa nokka tuhissut. Ari myös levitteli jo aikaisemmin tontille tuotua täyttömaata. Perjantaiaamuna tontille tuli myös ensimmäinen tavarakuorma, tehdastoimituksena Lakan anturamuotit, ponttiharkot sekä laastisäkit. Maisema muuttui äkkiä ja into rakentamiseen sen kuin kasvoi!

Ensimmäinen tavarakuorma saapui tontille!
Pintamaiden poistoa

Tälle kyntömaalle nousee meidän torppa :)

Viikonlopun ohjelmassa on hakea mummulasta kaksi tyhjää kuution säiliötä, joista on tarkoitus tehdä sadeveden talteenottoa varten maan alle upotettavat säiliöt. Tästä "innovaatiosta" kirjoittelemme tarkemmin kun projekti niiden osalta etenee.

Tässä vastaus instagramissa olleeseen kuva-arvoitukseen :)

Maanantaina tontille saapuvat maanmittausosaston miehet merkitsemään talon kulmat ja korot. Samalla aletaan kaivamaan myös anturoiden paikkoja. Ensi viikosta eteenpäin tontilla häärää kaksi kirvesmiestä ja oma osuus tässä vaiheessa on pääasiassa tavaran hankkiminen ja tontin siivoaminen sekä mukana hämäriminen niiltä osin kuin omilta töiltä ehtii. Tuntuu uskomattomalta, että nyt sitä taas mennään (samassa vaiheessa oltiin viimeksi 05/2010)!!

//Mika ja Anni-Maaria

2 kommenttia:

  1. Onnea rakennuksen aloitukseen! On se vaan niin mahtava tunne, kun vihdoin alkaa tapahtua kaikkea konkreettista pitkällisen suunnittelujakson päätteeksi.
    Minä lähden nyt ihmettelemään tuota teidän mainitsemaa CE-merkintä asiaa...että löytyykös mitään todisteita. Enää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Huikeaa kyllä, miten pitkään aikaan ei tapahdu mitään konkreettista ja sitten yhtäkkiä alkaakin tapahtua rytinällä!

    Vähän on vielä itsellekin vierasta mistä kaikesta se CE-merkintä täytyy ottaa talteen. Näin kerrottiin Ympäristöministeriön sivuilla:
    "CE-merkintä tulee pakolliseksi kaikille niille rakennustuotteille, joille on määritelty harmonisoitu tuotestandardi. Rakennustuotteet ovat rakennuksen kiinteäksi osaksi tulevia tuotteita, kuten betonielementtejä, ikkunoita, teräsrakenteita ja sahatavaraa." Eli ei vissiin ihan kaikesta tarvitse sitä merkintää metsästää. :) Jos löydät lisää tietoa asiasta niin vinkit otetaan mielellään vastaan! :)

    Anni-Maaria

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...